

Titel: Ben-Hur / Ben Hur
Genre: Äventyr/Drama
Land: USA
År: 1959
Regi: William Wyler
I rollerna: Charlton Heston, Jack Hawkins, Haya Harareet, Stephen Boyd
Handling: Judah Ben-Hur är son till en rik judisk familj i Jerusalem. Han återförenas med sin barndomsvän, Messala, som nu är en romersk legionär, men deras politiska åsikter går isär och vänskapen blir lidande. Ben-Hurs liv förändras drastiskt när han blir felaktigt anklagad för ett mordförsök. Hans familj skickas i exil och Ben-Hur hamnar i slavläger. Han svär att han en dag ska återvända och hämnas de som splittrat hans familj.
Omdöme: Här kan man snacka om storfilm med stort S. Filmen kostade hela $15m när den gjordes, vilket var rekord, och hade filmen inte blivit en succé hade det med största sannolikhet försatt filmstudion MGM i konkurs. Den blev dock en succé då den spelade in runt $75m. Den tog även hem hela 11 Oscars (av 12 nomineringar), vilket givetvis imponerar. En sån här episk film som lyckas är värd det.

Charlton Heston är prinsen Judah Ben-Hur som lever gott. Men när romarna tar över provinsen, ledda av Messala (Stephen Boyd) som blivit utsedd till tribun över provinsen, förändras allt. Messala är en gammal barndomsvän till Ben-Hur och hans familj. Men politiskt sett kunde de inte vara mer olika varandra. Gammal vänskap betyder ingenting och snart blir de istället fiender för livet.

Ben-Hur blir felaktigt anklagad för ett grovt brott han är oskyldig till, något Messala vet om. Det leder till att Ben-Hur blir slav på diverse romerska stridsskepp. Hans uthållighet och beslutsamhet att återse sin mor och syster imponerar på Quintus Arrius (Jack Hawkins), skeppets befälhavare. Han ser Ben-Hur som den son han aldrig fick och genom Arrius får Ben-Hur en chans att få sin revansch.

Revanschen kommer i form av en årlig hästkapplöpning där Ben-Hur ställer upp mot Messala. En mäktig tävling som än idag står sig väl och imponerar. Det är storartat, episkt och detaljrikt när hästarna med vagn och kusk sprintar runt banan i full fart. Det är blodigt allvar och det känns verkligen i luften.

Även om tävlingen är den som sticker ut och är mest minnesvärd så är hela filmen extremt välgjord. Det som imponerar mest är att man inte hade några dataeffekter eller liknande att ta hjälp av. En mängd statister behövdes till flera scener, det är stunts som aldrig skulle tillåtas idag och det är kulisser som ser och känns äkta. Man förstår varför den var så påkostad - man har inte sparat på krutet. Samtidigt har man lagt pengarna på rätt saker, inget känns bortkastat eller lämnat åt slumpen.

Jag hade sett filmen en gång tidigare för länge sen, men kom inte ihåg något förutom två-tre scener. Med tanke på att filmen är på nästan fyra timmar så är det förvånansvärt få svackor. Men man måste ändå säga att filmen är bättre under första halvan än andra. Detta beror främst på att det blir lite för religiöst under andra halvan, men även mörkare. Mörkare i och med att Ben-Hur letar efter sin mor och syster.

Personligen gillar jag filmen som bäst när Ben-Hur och Messala umgås och ställs mot varandra. Det är då det imponerande och storslagna romarriket visas upp och filmen är som vackrast. För vacker är den verkligen. Fotot är mycket imponerande (av Robert Surtees med 16 Oscarsnomineringar, varav tre vinster, inkl. denna), likaså interiörerna och exteriörerna som är magnifika. Musiken håller även den en hög och jämn nivå filmen igenom. Den komponerades av Miklós Rózsa, som han givetvis belönades med en Oscar för (en av tre Oscarsvinster på sina 17 nomineringar).

Regissören William Wyler var en av Hollywoods allra främsta regissörer (med 14 Oscarsnomineringar, varav tre vinster) så det är inte helt överraskande att han lyckas med ett jätteprojekt som detta. Filmen skulle sopa mattan med de flesta filmerna än idag, vilket bara gör den mer imponerande. I viss mån kan man se likheter med Gladiator (2000), men här är det inga stora slag som det är i den filmen.

Det här ÄR en storfilm med allt vad det innebär. Den är inte bara påkostad med en massa statister - den är även mycket bra. Den hade kanske inte behövt vara så lång då den hade vunnit på att ta bort eller korta ner en del partier, främst under andra halvan av filmen. Efter kapplöpningstävlingen hade man t.ex. kunnat avsluta lite snabbare. Det hade inte behövt vara en film om Jesus och hans öde när man har Ben-Hur och hans intressanta historia. Men visst, man behövde väl knyta ihop säcken med en sidohistoria som man tagit med tidigare under filmen, så det kan jag köpa.
4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
5 - Foto
--------------
21 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 8.0
IMDb: 8.1
Vilket sammanträffande, Ben-Hur på min fredagsfemma igår och på din blogg idag. Jag tror det är en påminnelse om att jag borde se om den, speciellt efter att ha läst din fina recension. Jag såg den för väldigt länge sedan och det enda jag minns är att den var....lång.
SvaraRaderaFiffi: Ja, där ser man. Lång är den allt, men i det här fallet får den vara det. Perfekt att se runt nyår när man kan varva ner ett par timmar med Ben-Hur.
RaderaAhhh, vad härligt. Nu är vi igång med 50-talet! Jag kommer haka på från och med nästa helg.
SvaraRaderaKul att läsa din text!
Har faktiskt sett Ben-Hur men det var länge sedan. Det var en av de allra första filmer jag såg på bio, den visades på någon kulturbio i Göteborg på 70-talet. Jag kommer ihåg den som... lång.
Henke: Ja, det är kul att vara igång. Extra kul att Ben-Hur visade sig hålla så fint.
RaderaMan blir så uppslukad av historien att den långa speltiden inte gör så mycket.
Har också sett Ben-Hur för läänge sedan och minns nästan bäst hur fint de skönmålar leprasjuka. Ett par vårtor eller två och sedan är det inte mer med det ;)
SvaraRaderaSofia: Det var faktiskt en av få saker jag också kom ihåg från filmen, konstigt nog. Men just den delen är nog nästan svagast med filmen.
RaderaJag kommer ihåg från häst-och-vagn-racet att någon hade klingor på hjulaxeln som användes för att förstöra konkurrentens vagn.
SvaraRaderaHenke: Jo, det stämmer bra. Det var något jag också kom ihåg. Plus att hela den sekvensen var mycket bra. Och det var den ju också, riktigt bra.
RaderaJag kommer också ihåg den här filmen: Lång och tyvärr Noir - otroligt trist. Det finns dock två mastodant filmer som är tristare: Fall of the roman empire & De tio budorden.
SvaraRaderaEn nyinspelning på halva tiden samt att man skippar det religiösa så skulle nog filmen passa mig ;)
filmitch: Jag kan fullt förstå om man inte uppskattar filmen då den är lång och har en del religion inbakad. Trots detta gillar jag den. Det är en riktigt bra matiné, ett hantverk som skiner igenom och det religiösa tycker jag ändå får kliva åt sidan åt storyn. Som jag skrev i min text så är det lite likt det man ser i Gladiator.
Radera