tisdag 4 februari 2014

Tisdags Dok: Cutie and the BoxerTitel: Cutie and the Boxer
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2013
Regi: Zachary Heinzerling

Handling: En kärlekshistoria från New York, om det 40-åriga kaotiska äktenskapet mellan konstnärerna Ushio Shinohara och hans fru Noriko.

Omdöme: Vilka är Cutie och Boxer? Jag hade ingen aning, men det blev man snart varse om. Cutie är Noriko som en gång i tiden träffade och gifte sig med Ushio Shinohara, eller Boxer i det här fallet. Båda kom ursprungligen från Japan och bosatte sig i New York. Ushio på 60-talet och Noriko på 70-talet. De var båda konstnärer, ålderskillnaden var över 20 år dem emellan, men de fann kärleken och gifte sig. De har nu varit gifta i snart 40 år och Ushio fyller 80 år.Detta är historien om Cutie och Boxer. Han är känd för sina "boxningstavlor" där han sätter på sig boxningshandskar och löper amok på en stor canvastavla. Särskilt bra är det inte, men han är desto duktigare på skulpturer och annan konst. Hon har mest fått leva i skuggan av sin make, men har skapat den tecknade karaktären Cutie som måste tampas med Bullie (som givetvis är Ushio/Boxer). Nu försöker de få in pengar till hyran och få diverse konstgallerior att visa upp deras konst.Till en början var det svårt att fatta tycke för Noriko och Ushio. Extravaganta som de är har man lite svårt att uppskatta dem som personer. Deras konst är inte heller direkt tilltalande, så vart skulle det hela leda? Man får luta sig tillbaka och se om man möjligtvis skulle kunna ändra uppfattning om dessa två konstnärer. In i bilden kommer även deras son Alex som precis som sin far i yngre dar gärna tar till flaskan. Han visar sig även vara en lovande konstnär, även om han inte verkar få mycket hjälp/stöd från sina föräldrar.En sak jag inte riktigt fångades av var de tecknade sekvenserna där Cutie kom till liv och fyllde i luckorna som dokumentärmaterialet inte lyckades med. Nu blev det förvisso en egen historia om Cutie, men det kändes lite billigt. En annan sak som kändes lite konstig var när Ushio packar en stor resväska med konst och ska åka till Japan för att försöka sälja lite. Här följer man inte med på äventyret - en stor miss.Trots den något negativa inledningen och det faktum att dokumentären missar en del viktiga element som hade gjort det hela bättre, så är det svårt att inte bli charmad av det äkta paret. De är varandras motpoler, men ändå funkar de ihop när det kommer till kritan. De är på ett sätt rivaler, men samtidigt pushar de varandra till att göra ett bättre jobb. Dock känns det som att dokumentären hade blivit bättre om den gjort sitt jobb och inte låtit karaktärerna få jobba ensamma.Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

  1. Nu blir jag glad! Det känns som om filmen är väldigt lik trailern med det där mixade animerade och härligt färgboxande. Jag skulle så gärna måla tavlor på det sättet. Får väl ta och plasta in lägenheten och gå loss med simglasögon och boxarhandskar nån gång. Men innan dess ska jag se filmen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Ja, ta och se dokumentären först och se om du blir inspirerad eller avtänd. Ett liv som konstnär är ingen dans på rosor. Fast som hobbykonstnär? Varför inte?

      Radera