tisdag 25 februari 2014

De nominerade - Bästa kvinnliga birollNamn: Sally Hawkins
Film: Blue Jasmine

Detta är hennes första Oscarsnominering. Tar en ganska given plats i ett relativt svagt fält. Hon kändes genuin i sin roll, men tror inte det räcker hela vägen.Namn: Jennifer Lawrence
Film: American Hustle

Tidigare Oscarsnominerad för Winter's Bone (2010) och vunnit för Silver Linings Playbook (2012). Hade något svårt för henne och hennes prestation, men i ett öppet fält har hon en bra chans att knipa sin andra raka Oscar.Namn: Lupita Nyong'o
Film: 12 Years a Slave

Hennes första Oscarsnominering. Lämnar en del spår efter sig med sin långfilmsdebut. Svårt att säga hur stor chans hon har att vinna, men man ska definitivt inte räkna bort hennes chanser.Namn: Julia Roberts
Film: August: Osage County

Oscarsnominerad för Steel Magnolias (1989) och Pretty Woman (1990), innan hon vann för Erin Brockovich (2000). Ingen personlig favorit, men hon gör bra ifrån sig i en bra roll. Precis som övriga nominerade i kategorin saknas det något.Namn: June Squibb
Film: Nebraska

Detta är hennes första Oscarsnominering. Även om hon bara har en liten chans att vinna Oscarn så är det en minnesvärd prestation hon bjuder på. Får dock svårt att slåss om vinsten.
Namn: Jennifer Lawrence
Film: American Hustle

Detta är inte mitt personliga val då jag hellre ser någon av de andra nominerade vinna. Men det känns som hon ligger bäst till med tanke på att filmen blivit omtyckt och många ser något i henne och hennes prestation jag missar.

Finns ingen given favorit, ingen som sticker ut, och då är det enklast att ge Oscarn till den det pratas om mest.

Lite statistik för de nominerade (för BAFTA och Golden Globe):

Sally Hawkins
Nominerad - BAFTA och Golden Globe

Jennifer Lawrence
Vann - BAFTA och Golden Globe

Lupita Nyong'o
Nominerad - BAFTA och Golden Globe

Julia Roberts
Nominerad - BAFTA och Golden Globe

June Squibb
Nominerad - Golden GlobeVem har de missat? Det var ett ganska svagt år för kvinnliga biroller. Eller rättare sagt, det fanns ingen som sopade mattan med konkurrenterna. Dock hade jag gärna sett ett överraskande namn dyka upp i form av Julianne Nicholson från August: Osage County där hon bräckte de båda nominerade Meryl Streep och Julia Roberts.

Sen hade det inte varit helt oförtjänt att se Melissa Leo få en nominering för Prisoners, men den filmen har man helt struntat i när det kom till nomineringarna. Förvisso inte oväntat, men känns ändå fel.

---

Fiffi har också skrivit om Bästa kvinnliga biroll.

4 kommentarer:

 1. Ahuuuum, vad intressant att vi båda nämner Melissa Leo här. Hon är som en liten kameleont, man känner aldrig igen henne från film till film. Hon kan banne mig spela allt! :)

  Men som kategori känns denna som årets svagaste och kanske även...tråkigaste? Eller beror det på att man inte har nån riktig personlig favvis att hålla på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Vi är helt överens - detta är den tråkigaste kategorin bland de tunga kategorierna. Främst, så klart, för man inte har någon direkt favorit. Ingen var ju direkt Oscarsvärdig i jämförelse med några av de andra kategorierna.

   Radera
 2. Har bara sett JL men håller med om Prisoners. Varje år verkar det som att man glömmer bort en film eller två. Kanske är det som på Grammisgalan dvs man sprider nomineringar så att alla bolag ska bli glada?

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Vissa filmer uppskattas mer av oss än av Oscarsakademin. Prisoners är en sådan.

   Radera