söndag 16 februari 2014

Final DestinationTitel: Final Destination
Genre: Thriller/Skräck
Land: USA/Kanada
År: 2000
Regi: James Wong
I rollerna: Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith, Seann William Scott

Handling: I en vision ser han sig själv och sina kompisar dö i en flygkrasch. Han försöker hindra dem från att flyga, men döden planerar inte att låta de som överlevt att leva särskilt länge...

Omdöme: När den här filmen kom tyckte jag det var lite av en frisk fläkt. Själva premissen är inte alls dum. En skolklass ska åka till Paris med sina två lärare i franska. Men för en av ungdomarna blir det tydligt att han inte kan följa med. Han har under hela dagen fått tecken på att något inte stämmer. När han så sitter ombord på planet får han en otäck vision. Planet kommer drabbas av en explosion och alla kommer dö, inklusive han själv.Givetvis kan Alex (Devon Sawa) inte flyga efter sin vision. Tillsammans är de sju stycken som kliver av planet. Kort därefter händer precis vad Alex förutspått - planet exploderar kort efter att det lyft och alla ombord dör. En utredning påbörjas och misstankarna riktas givetvis mot Alex. Hans överlevande klasskamrater tror han är synsk och kan säga mer om deras framtid. Istället börjar en efter en av dem att gå en grym död till mötes.Vad som slår mig när jag nu ser filmen är att den inleder som en ungdomsfilm med omogna ungdomar som man träffar på när de ska ut och flyga. När visionen blir till verklighet fångar dock filmen en kuslig känsla. Det är precis denna känsla jag minns från första gången jag såg filmen. När sedan döden börjar besöka de överlevande fångas intresset och sätten de dör på är oftast finurliga.Filmens regissör heter James Wong och detta kom att bli hans långfilmsdebut. Han hade dock tidigare regisserat ett avsnitt av TV-serien "The X Files" och intressant nog var manuset till den här filmen ett gammalt manus till nämnda TV-serie som aldrig gjordes. Själva flygplansolyckan bygger i sin tur på en riktig olycka där en skolklass fanns med på ett plan som exploderade 1996. Kopplingen är så klart intressant och när man i efterhand vet detta känns det vettigt. Man har dock ingen intressant utredning här utan istället får huvudpersonen leka hjälte/detektiv på egen hand.Huvudpersonen Alex blir allt jobbigare under filmens gång. Man stör sig på honom till den grad att han till stor delar förstör filmen på egen hand. Man väntar bara på att han ska möta döden så man kan gå vidare och koncentrera sig på annat. Givetvis får man inte som man vill då Alex är med längre än man hade velat. Det hade helt klart varit att föredra att ha FBI-utredarna i fokus istället för Alex. Efter halva filmen eller så blir det faktiskt lite för mycket och filmen hade nog funkat bättre som ett entimmes avsnitt av "The X Files".

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. Gillade filmen när den kom men vid en omtitt tappar den en aning då "mysteriet" överförklaras. Filmen blir lite pladdrig men dödsfallen är är underhållande. Efterföljarna är ok underhållning men inte mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag håller med. Första titten funkade filmen klart bra, men inte lika mycket så vid omtitt(ar). Uppföljarna (tvåan och trean) har jag sett och de funkar för stunden, åtminstone en gång ;)

   Radera
 2. Jag stör mig inte så hemskt mycket på Devon Sawa, tycker faktiskt att den är lite underhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag störde mig inte heller på honom eller hans karaktär när jag tidigare sett filmen, men nu gjorde jag det mer och mer ;)

   Filmen funkar, det är bara att det blev lite för mycket mot slutet, och det tappar filmen på.

   Radera