lördag 15 februari 2014

Joy RideTitel: Joy Ride / Roadkill
Genre: Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2001
Regi: John Dahl
I rollerna: Paul Walker, Steve Zahn, Leelee Sobieski, Jessica Bowman

Handling: Två bröder, som bilar från Los Angeles via Colorado till New Jersey, pratar med en lastbilschaufför över kom-radio. De utsätter honom för ett practical joke och upptäcker därefter att han är en psykotisk mördare...

Omdöme: Filmen inleder som en relativt typisk ungdomsfilm där Lewis (Paul Walker), som går på college i Los Angeles, beslutar sig för att köpa en bil och åka till Colorado där Venna (Leelee Sobieski) finns. De är barndomsvänner och Lewis är kär i henne. Tillsammans ska de sedan ta sig till New Jersey. Men på vägen ska Lewis hämta upp sin äldre bror Fuller (Steve Zahn). Han har hamnat i problem med rättvisan och Lewis måste betala borgen för att kunna ta med honom från fängelset i Salt Lake City.Lewis och Fuller beslutar sig för att ha lite kul på vägen till Colorado. De införskaffar en kom-radio och Fuller börjar larva sig. Snart får de napp när en truckare som kallar sig för "Rusty Nail" blir intresserad av "Candy Cane". Det är nämligen så att Lewis är bra på att låta som en tjej och utger sig för att vara "Candy Cane" som är ute efter en man. När bröderna stannar vid ett motell för att sova, träffar de på en gäst som beter sig illa mot Fuller. De beslutar sig då för att stämma träff med "Rusty Nail" på motellet, bara det att de ger honom rumsnumret till gästen som tjafsade med Fuller...Det här var en film jag såg på bio när den kom. Den lämnade ett avtryck då det var en trevlig och passande film för stunden. Det som satte sig mest var snacket över kom-radion mellan de två bröderna och lastbilschauffören. Vad jag inte visste då, ja inte förrän efter att jag sett om den nu, är att den som står för rösten som "Rusty Nail" är en viss Ted Levine. När man tänker på hur oförglömlig han var i rollen som "Buffalo Bill" i The Silence of the Lambs (1991), vet man även att hans röst passar utmärkt som creepy lastbilschaufför.Regissören John Dahl hade gjort ett par sevärda filmer innan denna så som ett gäng neo-noir filmer. De inkluderar Kill Me Again (1989), Red Rock West (1993), The Last Seduction (1994), Unforgettable (1996) plus Rounders (1998), som dock bjöd på något lite annat. I rollen som producent och manusförfattare hittar man dessutom J.J. Abrams innan han blev ett hushållsnamn.Vad man bjuds på är en händelserik och tempostark film som bjuder på något liknande som Duel (1971). Skillnaden är att det inte är en ensam man som blir förföljd, men likväl terroriseras huvudpersonerna av en galning i lastbil. Filmen kan lätt delas upp i två delar då den första bara har bröderna som tampas med "Rusty Nail", medan de under andra halvan får förstärkning i form av Venna. Kanske att filmen är något bättre/tätare under första halvan, men den funkar hela vägen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

  1. Klart sevärd film i sin genre :) Inget mästerverk men lagom spännande och underhållande. Är lite svag för lastbilsthrillers har jag insett. Breakdown och Duel är mina favoriter i denna subgenre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Håller med i allt du skriver. Inget mästerverk, men funkar helt klart för stunden. Och både Breakdown och Duel är bättre. Men gillar man dem är denna helt klart värd en titt.

      Radera