måndag 10 februari 2014

The CroodsTitel: The Croods / Croodarna
Genre: Animerat
Land: USA
År: 2013
Regi: Kirk De Micco & Chris Sanders
Röster: Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener

Handling: En grottmänniska, av den gamla skolan, måste leda sin familj genom ett farligt förhistoriskt landskap på jakt efter ett nytt hem. Den gigantiska floran och faunan är utmaning nog i sig, men riktigt komplicerat blir det när familjen får sällskap av en alarmerande modern grottmänniska vars jakt på "framtiden" står i stark kontrast mot vår hjältes förkärlek för det förflutnas traditioner.

Omdöme: Animerad film kan vara underbar när den är som bäst. När det mesta faller på plats och man kommer in i världen som skapats. Många gånger saknas det något, speciellt när det går efter en mall och ska anpassas för de små. En bra animerad film ska funka för alla åldrar och gärna ha lite vågad humor för att spetsa till det.Förväntningarna på denna animerade film var inte direkt skyhöga. Dreamworks ligger bakom och de brukar lyckas bättre än Disney, fast oftast inte lika bra som Pixar. Här får man träffa familjen Croods som består av pappa Grug (Nicolas Cage), mamma Ugga (Catherine Keener), deras äldsta dotter Eep (Emma Stone), sonen Thunk, yngsta dottern Sandy samt mormor Gran.Grug är väldigt beskyddande av sin familj och har strikta regler som måste följas för att kunna överleva farorna i mörkret. Flera av deras vänner har fått sätta livet till, så Grug har en poäng. Eep är dock en äventyrare som gillar att utforska. En kväll träffar hon på Guy (Ryan Reynolds) som är en idérik kille som lever ensam. Han har lyckats skapa eld och är på väg till ett berg då han är övertygad om att Jorden är på väg att gå under (åtminstone stora delar av den).Familjen Crood och Guy ger sig ut på ett äventyr som öppnar ögonen och en helt ny värld för dem. Farorna är många samtidigt som de lär sig att utforska och njuta av vardagen. Detta äventyr för dem närmare som familj, men frågan är hur långt pappa Grug är villig att gå. Kan han förändras och släppa på sina hårda regler? Kan han acceptera Guy och att han håller på att förlora dottern Eep till honom?Skeptisk som jag var till en början, det behövde jag inte längre vara efter ett tag. För även om det inte är någon av de bästa animerade filmerna jag sett så är den långt ifrån de sämre. Här finns mycket att gilla. Huvudkaraktärerna (grottmänniskorna) är relativt simpla, men Grug bjuder ändå på en del skratt. En hel del djur de stöter på visar på uppfinningsrikedom bland filmmakarna och en del av dem är charmiga och/eller friska fläktar. Och även om filmen inte tar ut svängarna ordentligt så bjuds det på tillräckligt med humor och sköna sekvenser för att det ska mätta begäret. Klart mycket bättre än den mer hyllade Frozen (2013) från året.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

 1. Vi tyckte ungefär lika om den här filmen fast jag skrev aaaaningens färre bokstäver.

  http://www.fiffisfilmtajm.se/croodarna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Tänkte först ge den en stark trea, men den har inte satt några direkta spår efter sig så en trea känns lagom. Klart bättre än Frozen var den.

   Radera