måndag 17 februari 2014

The Monuments MenTitel: The Monuments Men
Genre: Drama/Action/Krig
Land: USA/Tyskland
År: 2014
Regi: George Clooney
I rollerna: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban

Handling: I en kamp mot klockan försöker ett osannolikt gäng med konsthistoriker och konstkuratorer ta sig in i Nazityskland och rädda ovärderliga konstskatter innan Hitler beslutar sig för att förstöra dem. Baserat på verkliga händelser.

Omdöme: Vad skulle man egentligen förvänta sig av den här filmen? Det var frågan. Med tanke på att George Clooney stod för regin och plockade in sin vän Matt Damon, kändes det som det kunde bli något i stil med Ocean's Eleven (2001) - alltså lättsamt och mer som "vänner på semester" än en seriös film.När filmen inleds dyker text upp som berättar att filmen baseras på verkliga händelser. Genast får man tänka om. Kanske kan Clooney bjuda på en allvarlig film, trots skådespelarna som tyder på något annat. När premissen introduceras går tankarna till en annan film där man skickar in en grupp "experter" i Nazityskland. Filmen jag tänker på är Inglourious Basterds (2009). Men de två har inte mycket gemensamt.Tar man en titt på rollistan funkar de flesta, men få känns klockrena. Clooney är väl ok. Känns som han tagit ett steg tillbaka då han uppenbarligen även haft fullt upp att regissera. Matt Damon ersatte Daniel Craig, vilket jag kan tycka är lite synd då Damon går på sparlåga och mest spelar som man är van vid. Största frågetecknet ligger på Cate Blanchett som spelar fransyskan Claire Simone som förser våra hjältar med viktig information. Här hade det både varit naturligare och bättre med en - fransyska. Kanske Marion Cotillard?Ingen av skådespelarna tar för sig, men i ärlighetens namn har ingen så värst mycket att jobba med. Här är det historien som är av störst intresse. Tyvärr lyckas inte Clooney ta fram det bästa. Filmen vet inte riktigt om den ska vara helt seriös eller lägga in skämt som på sin höjd är halvroliga. Det blir därför svårt att känna något speciellt under filmens gång. Den är inte direkt dålig, men man bryr sig inte heller nämnvärt.En kul grej man tar med sig är att George Clooneys far i verkligheten, Nick Clooney, dyker upp i en scen som Clooney som gammal. Inget som förändrar min åsikt om filmen, men en rolig detalj om inte annat. George Clooney borde dock ha kunnat göra så mycket mer med historien som säkerligen hade kunnat bjuda på mer i rätt händer.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.6

---

Fiffi har också sett The Monuments Men.

4 kommentarer:

 1. Jadu...tämligen menlös film det här. Svårt att tycka nånting om den alls. Men vad kul att du kollade upp Clooneys pappa. Dom var ju faktiskt jättelika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Precis, den gav inte så mycket och jag tror många förväntar sig mer.

   Han lät ju likadant (fast det var nog Georges röst) och helt olika var de ju inte av en anledning ;)

   Radera
 2. Ha! Hade ingen aning om att det var farsan.
  Den där jäkla musiken alltså. Retade gallfeber på mig. Samma i varenda scen. Till och med de sorgliga ögonblicken. Och alla gick runt och visslade på den efter visningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan: Kul grej av Clooney att ta med sin pappa, även om den scenen inte direkt behövdes.

   Hmm, musiken satte sig inte. Däremot påminde den om musik från The Great Escape och andra liknande gamla filmer som utspelar sig under andra världskriget.

   Radera