tisdag 25 mars 2014

Absence of MaliceTitel: Absence of Malice / Utan ont uppsåt
Genre: Drama/Romantik/Thriller
Land: USA
År: 1981
Regi: Sydney Pollack
I rollerna: Sally Field, Paul Newman, Bob Balaban, Wilford Brimley

Handling: Megan Carter är en ambitiös journalist som får i uppdrag att intervjua Michael Gallagher, sonen till en framliden maffiaboss. Gallagher misstänks för inblandning i försvinnandet av en lokal fackföreningsledare. Vad hon inte vet är att FBI har ett finger med i spelet.

Omdöme: Regissören Sydney Pollack gjorde bl.a. Three Days of the Condor (1975), Tootsie (1982) och The Firm (1993). När man parar ihop honom med favoriten Paul Newman så blir man givetvis nyfiken.Newman spelar Michael Gallagher, son till en numera död maffialedare från Miami. Han har inte gått i sin fars fotspår utan driver en laglig firma. Men när en fackföreningsledare spårlöst försvinner blir Gallagher måltavla för myndigheterna som utreder fallet. De är inte säkra på att han är inblandad, men de misstänker att han vet eller kan ta reda på vem som ligger bakom genom sina kontakter.Den lokala journalisten Megan Carter (Sally Field) är den som skriver om nyheten om Gallagher. Hon får ta del av hemligt material som pekar ut Gallagher i en nystartad utredning. Gallagher kontaktar tidningen hon jobbar för och vill veta vem hennes källa är. Det är början på ett förhållande dem emellan där båda vill komma åt information i fallet.När man har en film med någon som Paul Newman tror man per automatik att den skådespelaren kommer dra ett tungt lass. Istället är det Sally Field som har den största rollen. Hon hade själv vunnit sin första Oscar året innan för Norma Rae (1979) och visar att hon inte har några problem med att vara den som tar störst utrymme.Jag känner inledningsvis att det hela börjar intressant och drar in mig som tittar. Megans arbetsplats påminner om den man får se i All the President's Men (1976) och man väntar bara på att det hela ska dra igång på allvar. Riktigt så blir det inte. Filmen är något långsam och händelsefattig under mittdelen.Det hela tar sig när man närmar sig upplösningen och det räddar filmen en del. Det jag gillar är hur Gallagher inte visar sina kort för någon. Trots att han verkar vara uträknad och attackerad från alla håll och kanter, lyckas han behålla kylan. Det gör att filmens sista bit blir till belåtenhet och avslutar det hela starkt. Men mer än godkänt blir det inte.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

4 kommentarer:

 1. Det känns som filmtitten blev ungefär som du trodde redan i december 2011 :)

  http://www.fiffisfilmtajm.se/utan-ont-uppsat/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Intressant, ska in och läsa vad jag skrev. Och vad du tyckte om den.

   Radera
 2. Nej, visst finns det bättre thrillers. Men ändå fullt godkänd som sagt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Pollack, Newman och Field var alla mycket duktiga så man vet att man bjuds på kvalité. Men som sagt, som thriller hade man önskat sig lite mer.

   Radera