lördag 1 mars 2014

De nominerade - Bästa film12 Years a Slave (Steve McQueen)


En av favoriterna till att kamma hem Oscarn. Ser personligen inte storheten med den, men ett gott hantverk är det.American Hustle (David O. Russell)


Något överskattad i mitt tycke då jag inte ser storheten med den. Bra prestationer dock och är en av tre favoriter.Captain Phillips (Paul Greengrass)


Gediget hantverk och bra prestationer. Ändå en något överraskande nominering, även om man inte ska bli det när Tom Hanks är med.Dallas Buyers Club (Jean-Marc Vallée)


Lite överraskande, men väldigt kul att den blev nominerad. En av mina favoriter från året. Har den chans att vinna? Tror inte det, men vem vet.Gravity (Alfonso Cuarón)


Blev inte jätteimponerad av den, men mest p.g.a. manuset som kunde varit bättre. Annars är det en mycket välgjord film. Har en chans till vinst.Her (Spike Jonze)


En av de bättre filmerna från 2013 och kanske min favorit bland de nominerade. Lite annorlunda och mysig film. Ser den dock inte som vinnare.Nebraska (Alexander Payne)


Det ska mycket till om den ska ha något med Oscarn att göra, men det är inte den sämsta filmen i fältet. En varm och småmysig liten film.Philomena (Stephen Frears)


Har den vad som krävs för att vara en av de nominerade? Både ja och nej. Bättre än en del, men ingen chans att vinna.The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese)


En på alla sätt och vis skön film som inte känns som en av favoriterna, men som verkligen hör hemma bland de nominerade.
12 Years a Slave (Steve McQueen)

Fråga mig inte varför, men det står mellan denna och American Hustle - de två filmerna jag tyckte minst om bland de nominerade.

Intressant nog är det ganska öppet, där Gravity har störst chans att slå de två knappa favoriterna. Hoppas därför personligen på den då jag tyckte den var bäst av de tre.

En liten chans ger jag Dallas Buyers Club, Her och The Wolf of Wall Street. Däremot är Captain Phillips, Philomena och Nebraska helt chanslösa.

Det bör påpekas att filmen som vinner Oscarn för bästa film nästan alltid även är nominerad för bästa klippning. Om så är fallet även denna gång betyder det att Dallas Buyers Club och Gravity är de som kan utmana 12 Years a Slave och American Hustle. Den femte nominerade filmen för bästa klippning är Captain Phillips, men den räknar jag bort.

Lite statistik för de nominerade (för BAFTA och Golden Globe):

12 Years a Slave
Vann - BAFTA och Golden Globe

American Hustle
Vann - Golden Globe
Nominerad - BAFTA

Captain Phillips
Nominerad - BAFTA och Golden Globe

Dallas Buyers Club
Nominerad - Nej

Gravity
Nominerad - BAFTA och Golden Globe

Her
Nominerad - Golden Globe

Nebraska
Nominerad - Golden Globe

Philomena
Nominerad - BAFTA och Golden Globe

The Wolf of Wall Street
Nominerad - Golden GlobeHar de missat någon? Man skulle givetvis kunna ta och byta ut en del filmer och ersätta med personliga favoriter från året. Den enda filmen som hade varit förtjänt av att vara nominerad är nog Prisoners som av någon anledning helt glömdes/valdes bort.

---

Fiffi har också skrivit om Bästa film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar