tisdag 18 mars 2014

Tisdags Dok: Exit Through the Gift ShopTitel: Exit Through the Gift Shop
Genre: Dokumentär
Land: USA/Storbritannien
År: 2010
Regi: Banksy

Handling: En fransk amatörfilmare bosatt i Los Angeles börjar filma gatukonstnärer över hela världen. Efter ett tag träffar han den största av dem alla - Banksy. Denne inser dock att fransmannen inte vet vad han sysslar med och situationen förändras.

Omdöme: Dokumentären om gatuartisten Banksy blev väldigt omtalad när den kom. Så omtalad att den fick en Oscarsnominering för bästa dokumentär. Vad var det då som var så fascinerande med dokumentären eller med Banksy?Istället för att vara en dokumentär av en dokumentärfilmare om gatuartisten Banksy, visar det sig vara en dokumentär av Banksy om en galen fransman bosatt i Los Angeles. Hans namn är Thierry och han älskar att filma - allt och inget. Han blir besatt av att filma och kommer i kontakt med diverse gatuartister som han följer och filmar. Men han vill hela tiden nå längre och den enda han inte kommer åt är den mystiske Banksy.Dokumentären blir en resa genom en massa filmmaterial som Thierry samlat på sig genom åren. Men historien får en vändning när Banksy genom en gemensam kontakt får hjälp av Thierry när han besöker Los Angeles. Banksy är nämligen från Storbritannien och behöver hjälp med att hitta bra platser att visa upp sin "konst" på.Jag vet inte. Jag får aldrig något riktigt grepp om dokumentären eller Thierry. Han är en udda figur och det är något som inte riktigt stämmer med honom eller det man får se. Det som man ville veta mer om var Banksy, men kameran riktas istället på Thierry som plötsligt själv vill bli gatuartist. Vet inte om denna vändning riktig funkar.Det största problemet är att dokumentären inte känns genuin. Utan att ha läst något om den på förhand eller efter att ha sett den, känns det som en slags mockumentär, även om det kanske inte är det. Även om allt är äkta känns det lite för otroligt för att vara sant. Man har inte fyllt luckorna på ett tillfredsställande sätt, om man säger så. Därför blir det hela inte mer än mediokert när det kunde blivit så mycket mer.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 8.1

6 kommentarer:

 1. Mycket underhållande mockumentary om den påhittade franske artisten Thiery Guetta. Jag gillar denna typ av lek med förväntningar, formaten och konsten och gav den 5/5.

  http://fripp21.blogspot.se/2011/09/exit-through-gift-shop-2010.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Eftersom jag gick in med noll vetskap om vad som väntade, blev jag besviken när man lekte med mig som tittar. Jag kände att det inte riktigt var äkta, men hoppades jag hade fel...

   Hade jag inte sett den som en dokumentär hade den kanske funkat bättre.

   Radera
  2. Jag visste inget när jag såg den heller. Efter filmen sökte jag länge på internet för att få veta mer om den är en bluff eller äkta. Hittade inget. Allt inräknat är jag dock helt säker på att det är en installation av Banksy, det passar in.

   Radera
  3. Henke: Ok, men jag kände faktiskt inte att jag blev så nyfiken på att ta reda på hur det låg till. Fann inte Thierry som en särskilt sympatisk eller intressant person så det mesta föll när kameran riktades på honom ;)

   Radera
 2. Han kommer kanske till Stockholm på söndag, springer du på honom på stan kanske du kan fråga hur det ligger till med sanningshalten? ;)

  http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/banksy-uppges-komma-till-stockholm-och-stalla-ut/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Där ser man, bra tajming :) Överlåter det nog till andra att gräva i sanningen...

   Radera