lördag 29 mars 2014

In the Line of FireTitel: In the Line of Fire / I skottlinjen
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1993
Regi: Wolfgang Petersen
I rollerna: Clint Eastwood, John Malkovich, Rene Russo, Dylan McDermott

Handling: Frank Horrigan är veteran inom Secret Service. Hans jobb är att skydda USA:s president och hans pliktkänsla har kostat honom både familj och vänner. Frank plågas ständigt av minnet från en dag i Dallas för trettio år sedan då Kennedy mördades. Det var Frank som borde stått i vägen för kulorna. Nu återvänder minnena med dödsbringande kraft när det uppdagas att en psykopatisk lönnmördare är ute efter presidenten.

Omdöme: Det är alltid ett kärt återseende när man ser om en film med Clint Eastwood. Här var han lite över 60 år och spelar en avdankad Secret Service-veteran. Rollen passar honom och han tvingas inte till några hissnande actionstunts eller liknande, även om det är en del löpning och några hopp. Istället är det karaktärens erfarenhet och bagage som Eastwood får jobba med.Eastwood är Frank Horrigan. Han var med när John F. Kennedy sköts ihjäl 30 år tidigare och har jobbat nära många presidenter sedan dess. Han har haft problem med alkoholen och hans nära och kära har sedan länge lämnat honom. Men hängiven sitt jobb är han och när han får nys om att en galen lönnmördare planerar att döda presidenten, går han på högvarv. Inte blir det enklare när det visar sig att mördaren valt ut Frank och följer hans varje steg.Som värdig motståndare har han John Malkovich som sällan varit bättre. Det kanske inte är hans allra mest minnesvärda roll (för han har ett par på sitt konto), men det är svårt att tänka sig vad filmen varit utan hans prestation. Det är helt klart en av filmens höjdpunkter när Eastwood och Malkovich pratar med varandra i telefon, något som kan liknas ett psykologiskt rävspel dem emellan.Skulle jag välja så säger jag att filmens andra halva är den starkare. Under den första halvan lär vi känna Frank. Även mördaren får lite utrymme här, men det är när hans plan sätts i verket under den andra halvan som det blir intressant. Under den första halvan får vi även träffa Franks medarbetare Al (Dylan McDermott) och Lilly Raines (Rene Russo). Givetvis slänger man in lite romantik för att fylla ut tiden, för mer är det inte.När man skippar romansen under andra halvan får filmen ett bättre flyt och spänningen stiger. Maktkampen mellan Frank och mördaren tätnar och det hela blir till en gedigen och tillfredsställande thriller. Personligen hade jag kunnat vara utan Rene Russos karaktär då hon inte tillför mycket. Främst är det temposänkande och då är det lätt att man tappar tålamodet innan slutbiten som är bra. Allt som allt är det helt klart en thriller värd att se, både en och två gånger. Eastwood och Malkovich är för bra för att missas.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Håller med en mycket bra thriller som är värd att se om både en o två ggr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, det är faktiskt en ganska typisk 90-tals thriller, en bra bit över medel. Kanske inte bland de allra bästa, men helt klart sevärd.

   Radera
 2. Kan hålla med om att den där kärlekshistorien känns ganska överflödig, men i övrigt är det en mycket stabil rulle. Kanske en av både Eastwoods och Malkovich bästa i just den här genren iaf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det kan nog stämma gällande att det är bland det bästa båda gjort i genren. Malkovich är riktigt bra och sliskig. Det är väl rollen i Dangerous Liaisons som kanske slår denna ;)

   Radera