tisdag 4 mars 2014

Tisdags Dok: Life According to SamTitel: Life According to Sam
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2013
Regi: Sean Fine & Andrea Nix

Handling: Progeri är en ovanlig sjukdom som leder till en tidig död. När Sam är två år gammal blir han diagnostiserad med sjukdomen. Hans föräldrar, som båda är läkare, bestämmer sig för att förändra den dystra prognosen. På mindre än tio år har deras forskning lett till enorma framsteg.

Omdöme: Detta var en dokumentär som var med och slogs om att bli en av de fem Oscarsnominerade dokumentärerna. Men jag hade redan hört talas om huvudpersonen Sam Berns ett par månader tidigare när han hyllades under en ishockeymatch i NHL.Vad jag trodde skulle vara en dokumentär om Sams liv och vardag, visade sig mer handlar om något annat. Hans föräldrar är nämligen båda läkare och mamman Leslie börjar ägna all sin tid åt att försöka hitta ett botemedel, eller åtminstone hjälpa och underlätta för Sam och andra barn som lider av Progeri. Under majoriteten av dokumentären spenderar man tid på sjukhus där tester görs på barn från hela världen som ska få vara med och testa ett läkemedel under två års tid.Det här är en tung dokumentär att titta på, men samtidigt bjuder den på inspiration. Sam är bara 13-14 år när man följer honom i dokumentären, men han är en smart kille som trots sin livssituation lever livet fullt ut, så gott han kan. Han har två föräldrarna som älskar honom över allt annat och verkligen bryr sig om honom. Samtidigt är han medveten om sin situation och de andra barnen i samma sits.Vad som gör det hela småjobbigt att titta på är att man vet att det inte kan sluta väl. Medelåldern för de som drabbas av Progeri är 13 år. Det är självklart jättebra om dokumentären kan hjälpa forskarna att komma närmare ett botemedel, men man sitter och känner en klump i halsen mest hela tiden. Hoppet ligger i Sam, helt klart. Han är en skön typ och man förstår varför han blir så omtyckt av alla som träffar honom.

Kanske påverkade något jag visste innan jag tog och såg dokumentären mig med en klump i halsen. Jag tar det i en spoilertext: Jag hade läst att Sam dog i början av 2014, vilket så klart gjorde att det kändes extra tungt att se honom här.


(Ej med i dokumentären, men är en bild på Sam (1.29) tillsammans med Zdeno Chara (2.06), den längste NHL-spelaren någonsin).

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.1

4 kommentarer:

 1. Verklighetens Benjamin Button?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, jag tänkte på BB faktiskt. Fast det är svårt att inte bli mer påverkad av det man får se här.

   Radera
 2. Såg också den där Bruins-matchen då Sam släppte pucken, blev nyfiken på honom och googlade. Men av någon anledning lyckades jag missa den här filmen helt. Så tack för infon - ska ses!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plox: Jag hade hört talas om Sam redan innan Bruins-matchen, men det var då jag bestämde mig för att denna skulle ses :)

   Radera