onsdag 26 mars 2014

No Man's LandTitel: No Man's Land / Biltjuvarna
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1987
Regi: Peter Werner
I rollerna: D.B. Sweeney, Charlie Sheen, Lara Harris, Randy Quaid

Handling: En civilpolis mördas. Hans uppgift var att avslöja en liga som stal Porsche-bilar. Den nye polisen Benjy, som älskar Porsche-bilar, tar anställning på en verkstad för att försöka lösa fallet.

Omdöme: I samma veva som han slog igenom med Platoon (1986) och Wall Street (1987), gjorde Charlie Sheen denna lite mindre film. Den har givetvis inte gått till historien som en av de bästa filmerna, men som lite lättsam 80-tals underhållning får man faktiskt lite "valuta för pengarna".Det hela går ut på att färskingpolisen Benjy Taylor (D.B. Sweeney) rekryteras av Bracey (Randy Quaid) som behöver någon som kan meka med bilar - Porsche-bilar. En polis har skjutits ihjäl och Bracey har starka misstankar att Ted Varrick (Charlie Sheen) ligger bakom. Varrick äger ett Porsche-garage och en infiltratör fixar in Benjy som snart får kontakt med Varrick. Vad som försvårar läget är dels att Benjy och Varrick kommer bra överens, dels att Benjy faller för Varricks syster Ann (Lara Harris).Filmen behöver inte lång tid på sig att få mig i rätt sinnesstämning. Den sköna elektroniska musiken drar igång, vi får se Porsche-bilar stjälas och så dödas en civilpolis. Det är alltså bara att luta sig tillbaka och följa med i svängarna.D.B. Sweeney tar på sig huvudrollen och är i ärlighetens namn ganska okarismatisk. Han påminner (till utseendet och hur han klär sig) starkt om Anthony Edwards i favoritfilmen Gotcha! (1985), men där slutar också likheterna. Desto stabilare är Charlie Sheen som funkar i sin roll. Lara Harris, i rollen som Sheens syster, påminner mig för övrigt en del om Nastassja Kinski.Ok, så vad får man egentligen? Man får en stor gnutta 80-tals känsla, snygga Porsche-bilar, någon biljakt, en vänskap mellan polis och tjuv, samt en kärlekshistoria mitt i allt. Det blir aldrig direkt påtvingat och historien har ett relativt bra flyt. Givetvis kan man inte förvänta sig en film med mycket känslor eller djup, men lite av den varan får man ändå. Det här funkar för stunden och mer ska man egentligen inte förvänta sig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.0

2 kommentarer:

  1. Låter som en förlaga till The Fast and the Furious?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Ja, nu när du säger det finns likheterna helt klart där. Skillnaden är väl att man visste var man skulle sluta ;)

      Radera