måndag 3 mars 2014

Oscarsgalan 2014: Tankar dagen efter


Ellen DeGeneres som Oscarsvärd var inget jag såg fram emot. Ingen favorit om man säger så. Men med tanke på några missar som Chris Rock och James Franco så var detta stabilt. Favoriten har annars varit Billy Crystal och Steve Martin.

Ok, så till lite tankar kring vinnarna (och i vissa fall förlorarna). Tar det i den ordning som Oscarsgalan delade ut guldgubbarna.


BÄSTA MANLIGA BIROLL

Jared Leto för Dallas Buyers Club - Ingen högoddsare, men man vet aldrig. Han såg ut som Jesus med sitt långa hår och stack verkligen ut, ungefär som Mickey Rourke gjorde när han var nominerad för The Wrestler (alltså inte utseendemässigt, utan att båda stack ut).

Rätt vinnare och han kändes balanserad i sitt tacktal.


BÄSTA KOSTYM

The Great Gatsby - Föga överraskande. Det stod mellan den och 12 Years a Slave, men jag är ingen expert på detta område.


BÄSTA SMINK

Dallas Buyers Club - Endast tre nominerade och denna hade man läst endast hade en budget på $250 så den kändes ganska given. Redan två Oscars till Dallas Buyers Club alltså.


BÄSTA ANIMERADE KORTFILM

Mr Hublot - Detta var den jag trodde skulle vinna, men inte helt säker. Kul med nervösa fransmän som höll tacktal.


BÄSTA ANIMERADE FILM

Frozen - Föga överraskande då den var storfavorit (och utan någon direkt utmanare). Trist för egen del då jag fann den ganska dålig. Men som sagt, den var given så inget att bli upprörd över.


BÄSTA SPECIALEFFEKTER

Gravity - Kunde det gå till någon annan film? En av storfavoriterna och inte direkt oförtjänt.


BÄSTA KORTFILM

Helium - En av favoriterna var denna danska kortfilm, inte minst för att det är en saga/fantasyberättelse. Hade personligen hellre sett den franska Just Before Losing Everything vinna då den verkade klart bättre, men inte alls överraskad.


BÄSTA KORTDOKUMENTÄR

The Lady In Number 6 - Inte direkt överraskad då det handlar om en 109 åring som överlevde förintelsen med hjälp av musik (pianospelande). Då hon dog någon vecka innan Oscarsgalan, kändes detta som en ganska given vinnare, trots att den inte verkade vara bäst.


BÄSTA DOKUMENTÄR

Twenty Feet from Stardom - Inte bäst (tyckte personligen The Square var det), men kul att den fick vinna. Den enda positiva dokumentären i fältet. Favoriten var The Act of Killing, men jag var glad att den inte vann. Trots allt bra val, även om den alltså inte var bäst.


BÄSTA UTLÄNDSKA FILM

La grande bellezza / The Great Beauty - Favoriten, men många höll nog på danska Jakten (inklusive jag själv). Kanske inte så konstigt att The Great Beauty inte gick hem hos mig med tanke på att regissörens inspiration var Federico Fellini (vars påminner en del om denna). Å andra sidan gillade jag starkt en av regissörens tidigare filmer... Kul att han nämnde Diego Armando Maradona (fotbollspelaren) som inspiration.


BÄSTA LJUD

Gravity - Ingen högoddsare och ganska given, även om några av utmanarna inte heller var dumma.


BÄSTA LJUDREDIGERING

Gravity - Vinner den den ena kategorin, tar den även hem den andra. Är ingen expert på området, men detta kändes ganska givet.


BÄSTA KVINNLIGA BIROLL

Lupita Nyong'o för 12 Years a Slave - Personligen lite överraskad då jag trodde Jennifer Lawrence skulle ta hem det här. Men jag är glad att det blev någon annan än Lawrence, även om jag hellre hade sett Sally Hawkins eller June Squibb som vinnare.

Att man ger en Oscar till en nykomling är ganska vanligt så hon var trots allt favorit tillsammans med JL.


BÄSTA FOTO

Gravity - Inte alls överraskande, men då det främst var specialeffekterna som stack ut var det kanske lite orättvist mot några av de andra nominerade.

En fin gest var att Bill Murray, som var med och delade ut priset, hedrade sin vän och kollega Harold Ramis som dog bara några dagar innan Oscarsgalan.


BÄSTA KLIPPNING

Gravity - Igen, ingen direkt överraskning, även om det var ett tufft fält. Här borde dock The Wolf of Wall Street varit nominerad och kanske även vunnit, i mitt tycke.


BÄSTA SCENOGRAFI

The Great Gatsby - Inte alls överraskande, men här är jag ingen expert. Kändes som flera kunde vinna. Andra Oscarn till Catherine Martin som även vann för bästa kostym.


BÄSTA MUSIK

Gravity - Favoriten vinner igen, även om det i mitt tycke fanns några fler bra nominerade som kunde vunnit det här.


BÄSTA SÅNG

"Let It Go" från Frozen - Stod mellan denna och U2-låten "Ordinary Love". Trodde själv U2 skulle kunna knipa detta med tanke på hur stora de är, men "Let It Go" var ingen överraskande vinnare.


BÄSTA MANUS EFTER FÖRLAGA

12 Years a Slave - Favoriten vinner. Inte så mycket att tilläga, annat än att jag hellre hade sett t.ex. Philomena eller The Wolf of Wall Street vinna.


BÄSTA ORIGINALMANUS

Her - Filmens regissör och manusförfattare Spike Jonze tar emot Oscarn och håller ett skönt tal. Helt klart värdig vinnare och var också min favorit. Den enda utmanaren som kunde hota var American Hustle, men det hade varit fel om Her inte vunnit.


BÄSTA REGI

Alfonso Cuarón för Gravity - Stod mellan honom och Steve McQueen för 12 Years a Slave (de två förhandsfavoriterna), men med tanke på alla priser som filmen fått på galan kändes det som rätt vinnare.


BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL

Cate Blanchett för Blue Jasmine - Storfavoriten höll, och i mitt tycke helt rätt. Kunde inte se någon annan slå henne.


BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL

Matthew McConaughey för Dallas Buyers Club - Given i mina ögon, men var orolig att Chiwetel Ejiofor eller möjlitvis Leonardo DiCaprio skulle "kapa" Oscarn precis som när Mickey Rourke inte fick vinna för The Wrestler.

Förmodligen den vinst som jag blev mest glad över då han verkligen förtjänade att vinna. Hans tacktal visade även hur bra han är på att improvisera och berätta. Det hela kom väldigt naturligt och personligen tyckte jag nog det var det bästa tacktalet.


BÄSTA FILM

12 Years a Slave - Ja, behöver man vara överraskad? Favorit på förhand och den vann så klart. Men visst kändes det som Gravity var med och nosade på Oscarn med tanke på att den vunnit i princip alla andra kategorier den var nominerad i. Hade hellre sett den vinna, men 12 Years a Slave är en typisk Oscarsfilm.

---

Det var allt. Just det, oerhört skönt att slippa svenska kommentarer hela tiden. Inte minst Filip & Fredrik som inte har något att göra med Oscarsgalan. Hellre har man det "rent" med originalspråket än en massa onödigt som bara irriterar. Nu fick man reklampauser istället, men det är ett väldigt lågt pris att betala för att slippa F&F.

Här kan man läsa om hur jag tippade (inklusive resultaten).

Här kan man läsa om vilka jag hade velat se bli nominerade.

10 kommentarer:

 1. Det var litegrann av lågoddsarnas afton. Inga direkta skrällar alls - på gott och ont. Men en KANONGALA ur underhållningssynpunkt tycker jag och hemskt sorgliga sekunder med det fina fotot på Philip Seymour Hoffman i bild. Då fick jag snyta mig litegrann...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: När man är beredd på vilka som tippas vinna är det enklare att smälta att det inte behöver vara de man själv tycker borde vinna.

   Så ja, det var ganska skönt att det gick ungefär som man trodde. Det hade känts väldigt bittert om t.ex. McConaughey inte fått vinna.

   Alltid sorgligt att se de som gått bort. Var verkligen många jag kände igen och gillar som dök upp. PSH var så klart en av dem, men många fler som jag håller högt (även om många av dem var gamla när de gick bort).

   Radera
 2. Jag å andra sidan tycker att det är ett väldigt högt pris att betala för att "slippa" F&F som jag gillar - de skänker en viss hemtrevnad ngt som reklampauser definitivt inte gör :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det är givetvis högst personligt med F&F. Jag (och många andra jag pratat med) känner att de totalt förstör upplevelsen. Känns jobbigt att behöva bli förbannad när man ska titta på Oscarsgalan som ska vara något roligt, något man ser fram emot.

   Förra året (tror jag det var), valde jag att titta på norsk tv för att slippa F&F. Det var ett mycket bra val visade det sig. Proffsigt och bra ;)

   Radera
  2. Absolut förstår känslan och vad jag förstått är jag i minoritet att gilla F&F på Oscarsgalan.

   Radera
  3. filmitch: Det är klart att man hade kunnat ha någon studio under reklampauserna. Man har ju haft det innan F&F och då funkade det. Men då ska det vara någon/några som respekterar Oscarsgalan och tittarna, vilket jag inte tycker F&F gör/gjorde.

   Radera
 3. Tillhör också gruppen som tyckte det var skönt att få "slippa" F&F. Inget emot kommentatorer i princip, men då ska de vara mer pålästa än jag upplevde att de två var.

  Däremot blev jag rätt avtänd av Matthews tacktal. Det kändes bombastiskt och rätt egocentrerat, särskilt efter Jareds politik och Cates hyllande av sina mednominerade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Precis, har egentligen inget emot när man får kommentarer i pauserna när de är kunniga och duktiga.

   Hmm, fast det var lite det jag gillade med MM. Han körde sin grej och blandade inte in det gamla vanliga. Det var hans stund och då handlade det om honom, helt rätt ;)

   Radera
  2. Glöm inte att det också var guds stund ;) Blev lite frikyrkovarning...

   Radera
  3. Sofia: Absolut, och jag är inte särskilt förtjust i religiösa eller politiska budskap i tacktal. Men i hans fall tyckte jag det funkade då det inte kändes krystat.

   Radera