onsdag 12 mars 2014

Short Term 12Titel: Short Term 12
Genre: Drama
Land: USA
År: 2013
Regi: Destin Cretton
I rollerna: Brie Larson, John Gallagher Jr, Kaitlyn Dever, Keith Stanfield

Handling: Grace och hennes pojkvän Mason arbetar som handledare på ett gruppboende med problemfyllda ungdomar. Samtidigt som de måste stötta och hjälpa ungdomarna de kommer i kontakt med, måste de ta hand om sina egna problem.

Omdöme: Historien tar sin början när Nate ska börja jobba på gruppboendet kallat Short Term 12. Där dyker ungdomar under 18 år upp som haft problem där hemma eller som bara har psykiska problem. Nate har ingen tidigare erfarenhet av något liknande, men det har Grace (Brie Larson) och hennes pojkvän Mason (John Gallagher Jr) gott om. Grace är dessutom ansvarig handledare på boendet.När det dyker upp en ny ung tjej vid namn Jayden (Kaitlyn Dever) blir det mer personligt för Grace. Hon har nämligen själv gått igenom en del i sin ungdom vilket nu kommer upp till ytan. Samtidigt älskar hon Mason och han henne. De har ett sunt förhållande, men hon har svårt att öppna upp sig för honom och berätta om sina problem. Det blir alltså inte bara en historia om ett gäng ungdomar som behöver hjälp, utan även om Grace som behöver bearbeta sina demoner.Det har gjorts ett par liknande filmer och oftast funkar de bäst när de har lite mindre kända ansikten i rollerna, precis som här. På det här viset är det enklare att känna att det är vanliga människor man följer och inte skådespelare. Man tappar kanske lite i skådespelarkvalité, men man vinner alltså en del på get genuina istället.Det ska erkännas att det tar ett bra tag för mig innan jag känner att filmen verkligen når fram fullt ut. Dock fångar den mitt intresse ganska tidigt och bibehåller det ända till slutet. Känslomässigt trycker den på rätt knappar, utan att bli för mycket. Man får både starka som fina stunder och man kan absolut inte vara säker på hur det ska sluta.Personligen fann jag slutet vara lite fel. Det kändes inte som rätt väg att ta och jag hade velat ha mer känslor, vilket håll det än hade varit åt. Nu blev det ett slut som liksom avslutade på samma sätt som det hela började. Det var nästan som inget hade hänt, och det fann jag som lite tråkigt. Kanske var det ett sätt att visa att historien vi tog del av bara var en i mängden. Att detta var deras vardag. Men för egen del hade jag velat ha mer att fundera på när filmen slutar. Trots det blir det ett högt betyg eftersom filmen lyckades skapa känslor och stämning när det krävdes.4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 8.1

6 kommentarer:

 1. Jag håller med om mycket av det du skriver, men jag tyckte att filmens struktur att den slutade på ungefär samma plats som den startade var lysande. Helt i min smak. Huvudpersonen utvecklades dock en hel del trots att inget på ytan ändrats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag håller med om att det inte alls var dumt att sluta som den började. Känner att jag accepterar det mer nu än direkt när filmen slutade. Fast det fanns en del andra alternativ som jag tycker hade gett slutet mer tyngd.

   Radera
 2. Det jag gillade med filmen var känslan av att bli nedsläppt rakt ner i några människors liv för en stund och sen kom det ner en krok från himlen (eller nåt) och hivade upp mig när filmen var slut. Jag tänkte aldrig att filmen hade en början, mitten och slut, det var mer ett nedslag i en vardag som inte är som min. Men du verkar tycka om den trots lite invändningar. Kul! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det är lite det som är min invändning. Att man på slutet blir påmind om att allt går vidare och att även om det hänt en hel del så är allt sig likt (åtminstone på utsidan). Jag hade velat känna mer när filmen slutar, så det är det lilla jag inte tyckte filmen lyckades med. Fast jag gillade den alltså ändå ;)

   Radera
 3. När det gäller slutet så var det perfekt för mig. Fanns humor i det också. Liksom "here we go again". Den här gången var dock Nate med på noterna. Och Grace hade ju verkligen utvecklats när filmen slutar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Sant, jag kände mig som sagt mer bekväm med slutet efter några dagar. Men precis när filmen slutade ville jag ha något annat.

   Radera