torsdag 27 mars 2014

SnowpiercerTitel: Snowpiercer
Genre: Action/Sci-Fi
Land: Sydkorea/USA/Tjeckien/Frankrike
År: 2013
Regi: Bong Joon-ho
I rollerna: Chris Evans, Tilda Swinton, John Hurt, Ed Harris, Octavia Spencer, Song Kang-ho

Handling: Efter ett misslyckat experiment att stoppa den globala uppvärmningen, dödar en ny istid allt liv på jorden förutom en grupp människor ombord på tåget Snowpiercer. På tåget har ett klassystem växt fram, men missnöjet växer och en revolution kommer allt närmare.

Omdöme: När jag såg att koreanske regissören Bong Joon-ho skulle komma med en ny film blev jag naturligtvis nyfiken. Han hade nämligen gjort min favoritkorean Memories of Murder (2003). När man sen läste lite kort om handlingen som skulle utspela sig i framtiden på ett tåg, ja då var det givet att filmen skulle ses.Vad jag inte visste var att filmen är baserad på en fransk serietidning. Detta förändrar givetvis förutsättningarna då jag inte brukar gilla den sortens filmer. Inte heller var jag beredd på att det skulle vara en dystopisk framtid, något jag har lite svårt för. Men det är precis vad man bjuds på ombord på det specialkonstruerade tåget år 2031.Vi får följa med passagerarna i de bakre regionerna av det jättelånga tåget. Beväpnade vakter kommer dagligen ut till dem med proteinkakor som de får äta. De är inte särskilt goda, men håller dem vid liv. Några av dessa passagerare smider planer på att göra revolt. De vill ta över kontrollen av tåget och för att göra det måste de ta sig genom vagnarna för att nå de främre regionerna. Vad som väntar dem kan ingen förutspå.Chris Evans är Curtis. Han har spenderat halva sitt liv på tåget, eller närmare bestämt 17 år. Det är snart 18-års jubileum för tåget och Curtis är fast beslutad om att ändra på förutsättningarna. Med hjälp av sin vän Edgar (Jamie Bell), gamlingen Gilliam (John Hurt) och de övriga slitna passagerarna i den sista vagnen, går de till attack. Men för att komma vidare måste de gå igenom minister Mason (en oigenkännbar Tilda Swinton) och livvakten Franco (den sliskige rumänen Vlad Ivanov).Vad som följer är en blandning mellan en Terry Gilliam-film (notera namnet på John Hurts karaktär), typ Brazil (1985), en typisk koreansk hämndhistoria med en hel del våld, samt en slags superhjälteaction där allt kan hända. Det är alltså en salig blandning som man inte riktigt blir klok på. Ena stunden är det riktigt bra scener för att i nästa stund bara vara bisarrt. Inte riktigt min grej.Något man lyckats riktigt bra med är interiörerna på tåget. Varje vagn har något nytt att bjuda på och riktigt snyggt är det också. Man uppvisar en härlig uppfinningsrikedom som jag kan tänka mig kommer direkt från serietidningsformatet. Men att man lyckats förvandla det till filmen ska man ha en stor eloge för. Så visuellt sett (förutom cgi-effekterna) kan man inte vara annat än helnöjd.En av filmens svagheter är dess cgi-effekter som man tyvärr inte lyckas med. Det är framförallt scenerna på tåget utifrån som inte håller måttet. Det hade förmodligen behövts högre budget för att fixa det problemet. Ett annat problem är att filmen är ojämn. Som tidigare nämnts blandar den bra scener med klart sämre, vilket gör att man inte blir riktigt klok på filmen. Det är en film som säkert uppskattas av många som gillar det överdrivna och bisarra, men för egen del blir det lite för mycket.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.4

8 kommentarer:

 1. Oj, den här ser jag fram emot. Jag har förstått att den faktiskt kommer på bio i Sverige i april. Vet du vilken version du såg? Har hört prat om en 20 minuter kortare version anpassade för den amerikanska marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Haha, jag kommenterade precis inne hos Filmitch och såg din kommentar.

   Visste inte att den skulle komma på bio i Sverige (vet att jag tidigare läst att den inte skulle komma, men då har de kanske ändrat sig).

   Vad jag vet såg jag originalversionen, alltså den som är på två timmar. Känner till det där med en 20 minuter nedklippt version, men detta var alltså "full length".

   Radera
 2. För mig spelade det inte så stor roll att den var baserad på en serie. Gillar du inte heller filmer som är baserade på böcker? Och om inte vari ligger skillnaden?
  I övrigt en helt ok film men jag trodde den skulle vara bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Filmer som är baserade på serier har jag givetvis inget emot, däremot serietidningar. Det är "comic book"-formatet som blir lite för mycket för min smak.

   Trodde och hoppades också att den skulle vara bättre, men så hade jag alltså inte förväntat mig stilen man (åtminstone stundtals) bjöds på.

   Radera
 3. Kul film. Du är träffsäker när du jämför filmen med Gillliam/koeransk våld och superhjältefilm.

  Jag gillade dock det bisarra en hel del. Som tex när de började räkna ner inför nyåret mitt i en strid och alla slutade slåss... Sånt.

  CGI'n störde mig inte det minsta.

  http://fripp21.blogspot.se/2014/07/snowpiercer-2013.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Men då, om man inte har något emot det bisarra och CGI:n, kan jag mycket väl tänka mig att filmen går hem. Gillade den delvis, men jag har ofta lite svårt för det orealistiska...

   Radera
 4. Precis som du gillade jag den visuella stilen och hur de olika vagnarna ser olika ut. Och eftersom jag gillade de flesta andra element i filmen så blev det ett högt betyg från mig.

  Angående serietidningar så finns det väl serier som är helt realistiska och utan fantastiska element. Men visst, de flesta serier skruvar väl till det mesta och överdriver, fast det kan ju böcker och andra förlagor också göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Kul att du sett den och gillade den. Ska in och läsa vad du skrivit också.

   Ja, det är som du säger. Filmer baserade på serietidningar behöver ju inte vara orealistiska alla gånger. Men generellt sett tänjer de på gränserna, minst sagt.

   Radera