måndag 31 mars 2014

The TransporterTitel: The Transporter
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Frankrike/USA
År: 2002
Regi: Corey Yuen
I rollerna: Jason Statham, Qi Shu, Matt Schulze, François Berléand

Handling: F.d. specialstyrkesoldaten Frank Martin lever ett till synes tillbakadraget liv på den franska rivieran. Han hyr ut sig själv som legosoldat och transporterar varor och människor. Han ställer inga frågor, men har strikta regler.

Omdöme: Vad kan man egentligen säga om Jason Statham? Innan denna actionsprakare (med manus av Luc Besson som hade tappat sin "touch" vid det här laget) hade han inte gjort så mycket. Han gjorde sina två första filmroller i de två Guy Ritchie-filmerna Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) och Snatch. (2000), men det var i och med denna han blev en "actionhjälte". Personligen tycker jag väl han inte kom till sin rätta förrän Crank (2006) där han hittade rätt med tanke på sitt undermåliga skådespeleri.Här är han "The Transporter" - en man som transporterar varor eller människor till förutbestämda destinationer. Han har strikta regler - tre stycken för att vara exakt. En dag bryter han en av dessa regler, vilket får dödliga konsekvenser. Han får nämligen ett gäng farliga och beväpnade män efter sig och tjejen han räddat, Lai (Qi Shu). Lai drar in honom i fler problem och snart har han tagit sig vatten över huvudet. Eftersom Frank (som han heter) är gammal militär och tränad för närstrid med allt vad det innebär, har han inga problem att värja sig mot missiler eller flera beväpnade män på en och samma gång.Säga vad man vill, men den här filmen är inte särskilt bra. Statham är inte heller direkt en bra skådespelare. Detta borde därför vara en roll som passar honom med relativt få repliker och en hård och tuff yta. Det han lyckas bäst med är kampsportsscenerna då han gör det mesta själv. Men han saknar allt vad man kan kalla för utstrålning och hans samspel med Qi Shu är inte det bästa. Förvisso ser hon ganska bra ut, men då hon inte heller är någon vidare skådespelerska blir det väldigt ljummet dem emellan.Rule #1: "Never change the deal."
Rule #2: "No names."
Rule #3: "Never open the package."

2 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
10 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. Hmm, då tycker jag nog att den här är klart bättre än Crank. Både med och utan Stathams insats taget i beräkningen. Men Crank är väl ungefär som Heat för oss -- the great divide ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Crank må inte vara någon personlig favorit, men i jämförelse med denna tycker jag den är klart mycket bättre och underhållande :)

   Radera
 2. Vad är detta! jag sätter eftermiddagskaffet i halsen. Statham har ingen utstrålning!!! Det är den han lever på. Nu är iofs kanske inte hans filmer de bästa men Statham är alltid bra. Enda Stathammare jag sett som fått underkänt är just Crank.
  Se The Bank job eller varför inte The Mechanic finfina filmer mycket tack vare Statham.
  Nu måste jag vila mig chocken blev stor ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Haha, alltid trevligt med lite sarkasm ;)

   The Bank Job är en av hans bättre, men så är den också verklighetsbaserad.

   The Mechanic minns jag som helt ok. Föredrar nog ändå originalet p.g.a. Bronson.

   Radera