måndag 24 mars 2014

The VanishingTitel: The Vanishing / Spårlöst försvunnen
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1993
Regi: George Sluizer
I rollerna: Kiefer Sutherland, Jeff Bridges, Nancy Travis, Sandra Bullock

Handling: Barney är lärare i kemi och planerar att bortföra en kvinna. Diane, som är ute och reser med sin pojkvän Jeff, verkar bli Barneys offer...

Omdöme: Innan jag såg originalet Spoorloos (1988) första gången såg jag denna remake. Utan att ha något att jämföra med tyckte jag detta var en ganska trevlig thriller. Efter att nu ha sett om originalet och ha den färsk i minnet, skulle det bli en helt annan upplevelse att se denna remake.Inledningen på den här remaken är annorlunda än i originalet. Här börjar man med att introducera Barney (Jeff Bridges) som planerar och förbereder en kidnappning. Därefter är det dags att presenteras för paret Jeff (Kiefer Sutherland) och Diane (Sandra Bullock) som bilar genom USA. När de anländer till en bensinstation förändras deras liv för alltid. I originalet inleder man tvärtom, först med paret, sen med kidnapparen.Den stora skillnaden mellan originalet och denna remake är främst en. Karaktären Rita (Nancy Travis), som blir Jeffs flickvän, får en mycket större roll än i originalet. Detta gör även att man får ett helt annat slut. Ett slut som givetvis skriker Hollywood. Det lär ha varit ett krav från filmstudion att man skulle ha ett annat slut när man gav regissören till originalet, George Sluizer chansen att även regissera denna remake.Det är sällan man blir så irriterad på en film som denna. Orsaken är enkel. Filmen är nämligen bättre än originalet på mycket. Den har ett bättre flyt, den känns tätare och oftast mer spännande. Jeff Bridges är minnesvärd som kidnapparen Barney och lite annorlunda än i originalet. Här sticker han ut mer medan han i originalet var mer "normal", åtminstone utåt sett. Jag gillar båda karaktärerna, men frågan är om han ändå inte är mer skrämmande i originalet.I originalet var filmens sista 15-20 minuter de starkaste. Det blev en tät och psykologiskt ansträngd situation. Här hade man kunnat göra samma sak, men istället blandar man in Ritas karaktär som ska leka hjältinna. Det blir tyvärr otroligt fånigt och långsökt. Hela poängen med filmen är som bortblåst med ändringen man gjort. Det mest irriterande är att originalet är hyllat av en anledning och det har man förstört här, trots att man lyckats göra vissa delar bättre.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.2

6 kommentarer:

 1. Nu vet jag vad du tycker *spottar ut bitringen* Nu har jag inte sett originalet och kan således inte jämföra men jag tycker det här är en otroligt spännande film. Och Jeff Bridges är verkligen trovärdig trots att han oftast spelar snällis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Historien är spännande och filmen är tätare än originalet - fram till sista tjugo eller så. Där är originalet klart bättre. Originalet är minst en fyra under upplösningen medan denna är en tvåa.

   Radera
 2. Jag har också bara sett denna remake men blev förstås nyfiken när jag förstod att det fanns ett original. Som vanligt är det svårt att veta hur man skulle reagera på en film utan viss kunskap, men liksom Fiffi tyckte jag att den var helt ok. Och det här är väl ett klassiskt exempel på varför remakes ändå kan tjäna ett syfte: utan Kiefer och Jeff tror jag inte särskilt många hade ens varit medvetna om att det fanns en potentiellt bra thriller som heter Spoorloos.

  Din trea verkar också tala mer för ditt första intryck än den senare jämförelsen med originalet. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Originalet Spoorloos var nära att bli Oscarsnominerad (och kunde ha vunnit), men reglerna var lite konstiga. Filmen är nämligen till stor del på franska och det gjorde att den inte godkändes som Hollands bidrag.

   Min trea är till filmen som sådan. Betyget hade blivit högre om man bara tagit originalets upplösning. Jag gillar ändå den här filmen och kan inte totalsåga den bara för ett svagt slut. Givetvis blir man mer irriterad på remaken när man har originalet färskt i minnet.

   Radera
 3. Har bara sett denna men tror jag läst boken som originalet bygger på så jag förstår vad du menar med slutet.
  Fann dock denna film vara en bra thriller och Bridges var en så vedervärdig karaktär att jag hade svårt att se honom i andra filmer under lång tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Har man inte sett originalet vet man inte riktigt vilken skillnad det gör med "rätt" avslutning.

   Bridges karaktär är något komisk tycker jag, fast samtidigt lite småäcklig. Gillar att han inte spelar honom likadant som han är i originalet.

   Radera