fredag 14 mars 2014

Vice VersaTitel: Vice Versa
Genre: Komedi/Fantasy
Land: USA
År: 1988
Regi: Brian Gilbert
I rollerna: Judge Reinhold, Fred Savage, Corinne Bohrer, Swoosie Kurtz

Handling: Ett mystiskt föremål från Asien uppfyller Marshalls och hans son Charlies obetänksamma önskan om att byta roller. Så Charlie tvingas försöka ro i land pappas stora affärssatsning och Marshall måste överleva skolan. Dessutom får de problem med skurkarna som har smugglat in föremålet.

Omdöme: I samma veva som den mest kända filmen av den här typen kom, närmare bestämt Big (1988), kom några andra liknande filmer. Det var inte så att de andra kopierade nämnda film eftersom de flesta kom innan den. Vice Versa hade t.ex. premiär ett par månader innan Big. Båda handlar om en ung kille som önskar han kunde vara vuxen och hans önskan slår in. I det här fallet byter han plats med sin far.Filmen har en del övernaturliga inslag i form av föremålet som smugglare ser till att Marshall (Judge Reinhold) får med sig efter en affärsresa till Thailand. Föremålet har stulits från ett tempel i Tibet och är unikt, vilket innebär ett stort värde för de som vill sälja det i USA. Istället hamnar det hos Marshall som inte kan ana vilka krafter föremålet besitter.Marshalls son Charlie (Fred Savage) bor hos sin mamma och hennes nye man. När hon reser bort får Charlie bo hos pappa Marshall i en vecka. Men den veckan blir inte riktigt som planerat. De två lyckas byta plats med varandra när de båda önskar just detta samtidigt som de håller i föremålet.Givetvis skapar det problem för de två. 11-årige Charlie är nu pappa Marshall som har en högt uppsatt position på sitt jobb plus flickvännen Sam (Corinne Bohrer) som är osäker på deras förhållande. Marshall i form av Charlie måste gå i skolan och ta itu med sonens problem, som jobbiga lärare, mobbare och huvudvärk över hela situationen. Detta leder bl.a. till att han dricker en hel del alkohol för att få bukt med stressen.Ok, så filmen kanske inte bjuder på något direkt nytt, men den besitter tillräckligt mycket charm och humor för att jag ska bli underhållen hela vägen. Jag såg den ett par gånger när jag var liten och tyckte då att den var minst lika bra som tidigare nämnda Big. Det tycker jag fortfarande. Detta är mer en ren komedi och bjuder på mer 80-tals känsla. Samtidigt är den inte lika djup som nämnda film, men det betyder inte att den är sämre eller att den inte har en del att fundera över.Vad gäller skådespelarna så står och faller det mesta med Judge Reinhold och Fred Savage. Reinhold gjorde sig ett namn med Beverly Hills Cop (1984) medan Savage kom att spela i ungdomsserien "En härlig tid" (1988-1993). De två funkar bra när de "byter roller". Inga Oscarsprestationer direkt, men de fångar sina respektive karaktärer bra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 5.7

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte Vice Versa var snäppet bättre än Big då när det begav sig. Hur jag skulle tycka vid en omtitt i nutid vet jag dock inte ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag tror jag hade en liknande uppfattning. Tycker båda har sina egenskaper som funkar. VV är roligare och mer underhållande, men Big är inte dum den heller.

   Radera
 2. Jag såg VV innan jag ens visste att Big existerade. Och eftersom bägge kräver ett lite förlåtande ungt sinne har jag aldrig direkt fastnat för Big. Den här vill jag minnas att jag tyckte var lite lagom dumrolig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, jag tror också jag såg denna innan Big, eller åtminstone utan att veta att Big var den mer kända av de två.

   Tycker båda funkar på sitt sätt. Dumrolig har du rätt i. Men det funkar när man är på humör och vill ha lite avslappnat 80-tal.

   Radera