söndag 27 april 2014

13 SinsTitel: 13 Sins
Genre: Thriller/Rysare
Land: USA
År: 2014
Regi: Daniel Stamm
I rollerna: Mark Webber, Ron Perlman, Pruitt Taylor Vince, Tom Bower

Handling: Ett kryptiskt telefonsamtal sätter igång en farlig lek av risker för försäljaren Elliot. Spelet lovar ökande belöningar för att slutföra 13 uppgifter...

Omdöme: Elliot (Mark Webber) är i 30-års åldern, hans fästmö är gravid och han ser fram emot att få en bättre position på sitt jobb. Men chefen ger honom istället sparken, vilket innebär att hans skulder inte direkt minskar. Då får han ett mobilsamtal när han sitter i sin bil. Personen i luren välkomnar honom till "The Game" där han kommer få utföra 13 uppgifter med ekonomisk ersättning han inte ens skulle kunna drömma om.Reglerna är relativt enkla och förutsättningarna för Elliot gör att han snabbt nappar. Det är lättförtjänta pengar, tänker han när han ser att han direkt får ersättningen insatt på sitt konto. Problemet är så klart att uppgifterna blir farligare och till slut kriminella, vilket gör att han blir jagad av polisen. Men slutar han förlorar han alla pengar och kan se fram emot ett långt fängelsestraff.Vad jag inte visste när jag bestämde mig för att se filmen var att det är en remake på den thailändska filmen 13: Game of Death (2006). Men jag är inte förvånad att man gjort en remake, för premissen är fyndig och fungerar. Det som gör att det hela fungerar är att man lätt kopplar bort tankarna kring vad som är realistiskt. Men även att man bjuds på humor som kombineras fint med det allt brutalare man får ta del av.Förväntningarna var trots allt ganska låga på den här filmen. Det var egentligen bara upplägget som gjorde mig nyfiken. Men till min förvåning kände jag aldrig under filmens gång att det blev för mycket eller att det spårade ur. Många gånger faller en sån här film någonstans på vägen, men inte denna. Givetvis är det inte lika bra som The Game (1997), men jag skulle vilja säga att det är en blandning mellan den och Saw (2004). Inget extraordinärt, men håller uppe intresset hela vägen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.3

4 kommentarer:

 1. Great!
  Precis som du skriver, det spårar aldrig ur alltför mycket. Vilket också gör att underhållningsvärdet stiger en aning. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Nej, precis. Och eftersom den tar med en del humor (ringsignalen är t.ex. klockren) så tycker jag man får till en bra balans när det senare blir brutalare.

   Radera
 2. Bättre än det Thailändska originalet men jag tycker båda tappar mot slutet. The game slår i den dock - har alltid haft svårt för den filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Fast jag tycker inte den tappar så mycket mot slutet. Kanske inte strålande, men inte heller dåligt.

   Radera