onsdag 30 april 2014

3 Days to KillTitel: 3 Days to Kill
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA/Frankrike
År: 2014
Regi: McG
I rollerna: Kevin Costner, Amber Heard, Hailee Steinfeld, Connie Nielsen

Handling: En svårt sjuk CIA-agent planerar att lägga karriären på hyllan för att kunna ägna sina sista månader i livet med sin familj. Han ges möjligheten att pröva en experimentell drog som kan förlänga livet på honom om han gör ett sista uppdrag.

Omdöme: Manus av Luc Besson, inte lika med något man ser fram emot som man en gång gjorde. Inte heller kändes McG som en regissör som skulle bjuda på något av värde. Han hade ändå gjort filmer som Charlie's Angels (2000). Men så har man Kevin Costner i huvudrollen. Det kändes som det kunde vara värt en titt trots allt.Upplägget är (tror man) likt något man sett förr i form av Taken (2008). Och lite så är det faktiskt. Det är bra action, fartfyllt och med en veteranskådis i huvudrollen som ska försöka skydda sin dotter. I det här fallet är det dock inte så enkelt. Filmen har nämligen mer att bjuda på som gör att det inte blir en kopia på nämnda film. Det är också det som gör att den sticker ut och funkar.Kevin Costner är Ethan Renner, kanske den bästa agenten CIA har när de ska utföra tuffa och skitiga jobb där en måltavla ska plockas ner. På sitt senaste jobb i Serbien får han reda på att han är svårt sjuk och bara har månader kvar att leva. Han återvänder till Paris där han har sin lägenhet, men även fru och dotter. Han har varit borta i fem år och varken varit en bra make eller far. Det vill han nu ändra på innan han dör.Ethan kontaktas av en annan agent i form av Vivi (Amber Heard) som behöver hjälp med att identifiera och eliminera några farliga män. Ethan är inte intresserad, men övertygas att hjälpa till i utbyte mot en experimentell drog som möjligtvis kan ge tillbaka honom livet. Givetvis nappar han, men inser snart att drogen ger honom hallucinationer vid hög puls. Samtidigt måste han balansera sin yrkesbana som lönnmördare med att vara nära sin dotter Zooey (Hailee Steinfeld) som saknat sin far, men som inte släpper in honom nära inpå sig så lätt.Förutom en klart fungerade Kevin Costner är det kul med karaktären Mitat som är som en turkisk version av Danny DeVito. Första gången man ser honom dyka upp filmad bakifrån tror man det är den riktige DeVito. Men det som gör att filmen funkar så väl som den gör är utan tvekan mixen av action, humor och känslor. Några scener mellan pappa Costner och dotter Steinfeld är så där fina som man inte förväntar sig i en sån här typ av film. Filmen överraskar helt enkelt positivt på mer än ett sätt.Trots all action får man med en stor gnutta humor och även en del känslosamma ögonblick mellan far och dotter. Det gör det hela till en överraskande trevlig filmupplevelse som man inte hade förväntat sig. Filmen levererar helt enkelt och är en blandning av tidigare nämnda Taken och några av Luc Bessons gamla alster så som Nikita (1990) och Léon (1994). Nej, det är inte lika bra, men ändå bra och framförallt underhållande. Man får ta det för vad det är.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.3

4 kommentarer:

 1. Bra sista mening: "Man får ta det för vad det är!" Prick!
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Exakt, för om man förväntar sig något mer kan man lätt bli besviken. Jag blev istället positivt överraskad ;)

   Radera
 2. Mixen av action, humor och känslor var verkligen mycket lyckad. Costner imponerade som fan. Detta var en riktigt najs actionrökare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jättekul att du gillade samma saker som gjorde att jag gillade den. I sin genre funkar den klart bra och Costner gillar jag vanligtvis, så även här. En film som gjorde sig bra på bio, men som aldrig gick upp i Sverige = skumt och korkat.

   Radera