onsdag 16 april 2014

BloodsportTitel: Bloodsport / Utmaningen
Genre: Action/Drama
Land: USA
År: 1988
Regi: Newt Arnold
I rollerna: Jean-Claude Van Damme, Donald Gibb, Bolo Yeung, Forest Whitaker

Handling: Frank Dux åker till Asien för att medverka i "Kumite", en illegal kampsportstävling, som betraktas som ett världsmästerskap bland de invigda.Omdöme: I rollen som Frank Dux fick Jean-Claude Van Damme sitt stora internationella genombrott. Han spelar en man som är med i militären och som är tränad av en japansk mästare i kampsport. När han får en inbjudan att komma till Hong Kong och vara med i den hemliga kampsportstävlingen "Kumite", måste han fly för att försöka uppnå sina drömmar.På typiskt manér i den här typen av film får man följa vår hjälte när han tar sig an motståndarna, men även får en vän i den storväxte Jackson (Donald Gibb) och ett romantiskt intresse i journalisten Janice Kent (Leah Ayres). Han får dock två utsända män efter sig som ska ta med honom tillbaka till militären, varav den ena spelas av Forest Whitaker. Som om det inte vore nog har han den grymme mästaren i "Kumite" att bekymra sig för - Chong Li (Bolo Yeung).Vad man får är precis vad man önskar sig av den här typen av film. Det är oftast snyggt koreograferade matcher där Dux, Jackson och Chong Li går igenom sina motståndare med sina olika stilar. Till det bjuds man på den typiska och så härliga 80-tals känslan som höjer det hela ett par snäpp. Musiken och hela 80-tals inramningen gör väldigt mycket för en sån här film, och här får man till det bra.Van Damme ser ofta ut som en skolpojke med sin frisyr och oskyldiga blick, men hans kropp säger något annat. Hans patenterade vighet där han går ner i spagat och hans sparkar är sköna att skåda, även om det inte direkt ser skönt ut. Huvudskurken i Chong Li spelas passande av Bolo Yeung som är en elak jäkel, precis som man vill ha det. Han säger inte så mycket, men hans uppträdande på mattan talar sitt tydliga språk.Även om det inte är någon speciell film i sig med en högst förutsägbar handling och torra prestationer, så bjuds man på underhållning och njutning som inte går att ersätta. Man får precis vad man vill ha och när filmen slutar vill man ha mer. Van Damme skulle komma att göra ett flertal filmer i genren, men frågan är om inte denna lyckades allra bäst. Man förstår att filmen fått kultstatus.2 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.7

4 kommentarer:

 1. Som du säger, man får ju egentligen inget utöver vad genren brukar bjuda på men eftersom jag gillar både genren och JCVD är jag rejält svag för den här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Fast jag tycker den bjuder på tillräckligt av sköna fajtscener och stämning för att höja sig över en hel del annat man snabbt glömmer bort. Rent storymässigt är det så klart inget nytt.

   Radera
 2. Jag trodde mitt gillande mest var ett utslag för min JCVD-faiblesse, men håller den för mer än så är det ju bara bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, jag tror även de som inte har någon direkt förkärlek till JCVD uppskattar filmen. Helt klart en av mina favoriter bland kampsportsfilmerna.

   Radera