tisdag 22 april 2014

Captain America: The Winter Soldier [4DX]Titel: Captain America: The Winter Soldier / Captain America: The Return of the First Avenger
Genre: Action/Sci-Fi/Äventyr
Land: USA
År: 2014
Regi: Anthony Russo & Joe Russo
I rollerna: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Robert Redford

Handling: Efter de dramatiska händelserna i New York lever Steve Rogers alias Captain America ett lugnt liv i Washington D.C. och försöker anpassa sig till den moderna världen. Men när han plötsligt måste slåss mot professionella lönnmördare som är sända för att tysta honom, kommer han tillsammans med Black Widow en ondskefull plan på spåren. I sin kamp finner de en ny allierad i The Falcon, men också en oväntad och fruktansvärd fiende - The Winter Soldier.

Omdöme: Filmen sågs i formatet 4DX. Detta var första gången jag såg en film i nämnda format men visste ungefär vad som väntade. Det skulle visa sig bli mer av en upplevelse än själva filmen. Mer om det längre ner.Lite kort om filmen. I den första filmen hade man en bra huvudskurk. Här är huvudskurken "Winter Soldier" inte speciellt bra, men å andra sidan blir det mer personligt för Captain America. Sidekicken Black Widow (Scarlett Johansson) funkar, men gör snarare att Captain America får hämta andan mellan varven än att tillföra så värst mycket.Det känns som filmen är bättre balanserad än den första och att det händer mer. Samtidigt är det inte så många minnesvärda scener som man önskar sig av en bra actionfilm. Med det sagt bjuds man på välgjorda cgi-effekter som inte tar över filmen och blir för dominerande. Trots allt är det bara att konstatera att den här typen av filmer sällan går hem hos mig. Men som underhållning för stunden ska man inte klaga. Bara man inte förväntar sig för mycket.När eftertexterna börjar rulla och man presenterar karaktärerna i animerad form, känner jag att filmen hade gjort sig väldigt bra som just animerad. Känns som hela konceptet med superhjältar skulle passa bäst som animerade (men mörka för den delen). Det är åtminstone min känsla.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 8.3

Om visningen: Filmen sågs alltså i 4DX. Vad är då 4DX? Jo, det innebär följande:

* Visas i 3D
* Sätet vibrerar och rör på sig (framåt/bakåt, uppåt/neråt och i sidled)
* Vindpustar och/eller vatten sprejas rakt framifrån
* Luft från nackstödet som viner runt öronen (t.ex. vid skottlossning)
* Dofter under vissa situationer (t.ex. bränder/explosioner)
* Ljuseffekter från taket (t.ex. vid skottlossning eller blixtnedslag)

Ok, så det är bara att luta sig tillbaka och njuta av filmen, tänker man. Men snart inser man att det hela mer liknar en attraktion på ett nöjesfält. Och man har svårt för att hålla sig för skratt. Det är faktiskt en kul grej när sätet börjar vibrera till det som händer på duken. Det har dock sina för- och nackdelar.Fördelarna är helt klart när man följer med något som flyger eller åker snabbt. En biljakt blir t.ex. riktigt häftig. Värre blir det när två personer slåss. För varje slag och kast rycker stolen till och man koncentrerar sig mer på att sitta kvar i stolen än att följa vad som händer i filmen. Ok, inte riktigt, men lite så blir det faktiskt. Så under slagsmål och liknande hade man gärna varit utan eller minskat rörelserna i stolen.

Jag gillade det mesta med upplevelsen. Men förutom att det blev lite för mycket rörelse i stolarna under slagsmålen, så var det en annan sak jag inte gillade så mycket. Det var luften från nackstödet. Om man inte hade huvudet precis i mitten fick man luften rakt bakom örat alternativt i bakhuvudet, och det var inte skönt. Det blev mer ett störningsmoment efter ett tag eftersom denna effekt användes ganska ofta vid skottlossningar.Effekterna användes mer än väntat. Med en film på lite över två timmar blir det ganska intensivt, vilket förvisso är lite häftigt när man ser en sån här typ av film. Samtidigt är det svårt att bedöma filmen när man mer känner efter vad man egentligen tycker om alla rörelser, luft, dofter och lite vattenskvätt man får i ansiktet. Filmen hade nog vunnit på om man dragit ner på vissa 4DX effekter. Men samtidigt höjde de vissa element så pass mycket att filmupplevelsen blev så pass unik att man var mer nöjd med upplevelsen än själva filmen som man snabbare glömmer.

10 kommentarer:

 1. Som du säger, man misstänker att det ger en häftigare upplevelse än vad kanske själva filmen är värd. Finns det inte tom ngt uttryck för det -- additional value eller ngt sådant? Jag som precis börjat vänja mig vid 3D...

  Var det detta extra som gjorde att du gav Winter Soldier lite bättre betyg än ettan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Faktiskt väldigt svårt att säga. Eftersom själva 4DX upplevelsen var så stark/annorlunda blev det svårt att bara titta på filmen och koncentrera sig. Så det fanns helt klart för- och nackdelar med formatet.

   Jag gillade vissa saker mer här än i den första filmen. Men tyckte inte den var så mycket bättre än första.

   Radera
 2. 4DX verkar lite väl störande men å andra sidan skulle det hindra mig från att somna i sätet, ngt som händer titt som tätt ;)
  Gillar 2:an lite mer än ettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Exakt, man var hela tiden "igång" och det var kul att man kom in i filmen så väl. Men samtidigt var det inte helt optimalt. Just när de slogs med varandra blev det för mycket ryck i stolen, haha. Man gled ner hela tiden och fick sätta sig upp för att inte ramla av stolen. Men då var det lätt att man slog i armbågen eller liknande. Borde haft säkerhetsbälte ;)

   Radera
 3. Låter som en jättekul upplevelse tycker jag. Captain America känns betydligt roligare än att åka flygsimulator i 4D på Tekniska museet. Det fanns nåt liknande på Madame Tussauds i London också, med superhjältar å allt. Härligt när Hulken kom flygande och sätena skakade så man nästan trillade ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, jag vill gärna testa på det igen vid tillfälle och rätt film.

   Jag kom på att jag hade testat något liknande för många år sen. Har för mig att det var en "Back to the Future" attraktion på Disney World i Florida där man "flög" med en Delorean och allt skakade och hade sig. Fast lite skillnad mot en film är det allt.

   Radera
  2. Så var det ju, Back to the future-grejen fanns på Disney World! Hade helt glömt bort det. Snacka om att dom var långt före sin tid :)

   Radera
  3. Fiffi: Ja, det var ju faktiskt lite samma teknik eftersom det hela var anpassat till vad man såg på en duk man hade framför sig. Fast i mindre format då ;)

   Radera
 4. Jag var på helt rätt humör för just den här filmen när jag såg den och satt därför och njöt.

  http://jojjenito.wordpress.com/2014/04/20/captain-america-the-winter-soldier-2014/

  Det här, 4DX alltså, det var inte i Sverige, eller hur? Tycker det mer verkar vara som en åktur på ett tivoli än film, men det kan säkert vara roligt. Var på nåt liknande fast i mindre format på Universal Studios i Orlando. Det var tema spindelmannen och publiken satt på platform som rörde sig upp och ner, fram och tillbaka, det sprutade eld och vatten osv. Det var kul, helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Som jag skrev i min text tror jag det var för- och nackdelar med att se filmen i 4DX. Filmen som sådan passade ju bra i formatet, men det blev lite för mycket under vissa partier som gjorde att man koncentrerade sig mer på effekterna i stolen än på själva filmen.

   Och nej, det var inte i Sverige. Systemet finns i Asien, Sydamerika, delar av Europa och ska vara klart i USA nu till sommaren vad jag förstått. Systemet är koreanskt.

   http://en.wikipedia.org/wiki/4DX

   Radera