tisdag 15 april 2014

CobraTitel: Cobra
Genre: Action/Thriller
Land: USA
År: 1986
Regi: George P. Cosmatos
I rollerna: Sylvester Stallone, Brigitte Nielsen, Reni Santoni, Andrew Robinson

Handling: Polisen står handfallen inför en våg av brutala överfall och mord. En livsfarlig mördare leder en organisation som terroriserar Los Angeles. Cobra är den ende som kan stoppa den psykopatiske ledaren.

Omdöme: Cobra (Sylvester Stallone) är en specialpolis som bara kallas in på de svåraste fallen. Han får ta hand om skitgörat helt enkelt och likt "Dirty Harry" är hans tillvägagångssätt väldigt rakt på sak, till chefernas förskräckelse. Det är sällan han tar in de misstänkta, istället lämnar han ofta kroppar efter sig på platsen. Samtidigt finns flera likheter med The Terminator (1984), inte minst postern.När en hänsynslös seriemördare kallad 'The Night Slasher' härjar i Los Angeles, är det Cobra som sätts på fallet. Det enda spår de har att gå på är vittnet Ingrid (Brigitte Nielsen) som sett mördaren på platsen där man senare hittat ett offer. Det visar sig snart att han inte jobbar ensam. Mördaren får hjälp med att lokalisera henne och snart startar ett våldsamt krig mellan 'The Night Slasher' och Cobra som lämnar många lik efter sig.Att detta är lite av en "guilty pleasure" kan man inte sticka under stolen med. Det är en Golan-Globus produktion, vilket innebär en viss typ av halvsunkig action. Det är dock en underhållande sådan och i det här fallet känns det som regissören George P. Cosmatos tagit inspiration från den då väldigt populära TV-serien 'Miami Vice'. Los Angeles gator ser mer ut som Miami med all neon och man bjuds på ett par sköna mellanpartier där Cobra bara åker runt till passande 80-tals låtar. Vad mer kan man egentligen begära?Filmen är kort. Den är bara på runt 80 minuter vilket innebär att den har ett bra och jämnt tempo. Förvisso blir det lite kärlek mellan Cobra och Ingrid (Stallone och Nielsen var gifta under den här perioden), men som tur är håller man det kort. Filmen lär ha varit runt en halvtimme längre från början, men mycket fick klippas bort/ner då filmen var för våldsam. Detta gör dock att man även missar en del logiska saker med en del av karaktärerna. Hade helt klart varit väldigt intressant att se den fullständiga och oklippta versionen."You're the disease, and I'm the cure." - Cobra

Marion 'Cobra' Cobretti som han heter är en ganska fjantig karaktär egentligen. Eller är det Stallone som spelar honom så? Det känns lite som han driver med den här typen av "hjältar". Bara att han får heta Marion är ett bra exempel på detta. Stallone har ju skrivit manuset så det stämmer in på profilen. Filmens första timme är faktiskt ganska bra, så det är synd att den tappar lite under sista tjugo minuterna, annars hade det kunnat bli ett högre betyg.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.4

6 kommentarer:

 1. Fjantig? Naaaaaaw. ;) Han har klackskor, han vickar på rumpan när han går, han tuggar på tandpetare och han heter Marion (och skäms lite för det). Samtidigt är han tuffast i världshistorien. Ååå när han kliver ur bilen i den första scenen i filmen, undrar hur många gånger jag sett den.

  Att det här är en guilty pleasure även för mig är antagligen föga förvånande. ;)
  http://www.fiffisfilmtajm.se/cobra/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag har sett filmen ett par gånger och varje gång jag ser den tycker jag den förtjänar ett lite bättre rykte än den har. Men det bör tilläggas att det finns många trogna fans av filmen.

   Radera
  2. Jag har förresten sett den oklippta versionen. Den fick 5/5 med en guldstjärna efteråt såg jag i min filmbok. :)

   Radera
  3. Fiffi: Jaså? Intressant att höra. Verkar inte så lätt att få tag i nu för tiden.

   Radera
 2. Hrm jag tycker som jag tycker.
  http://filmitch.wordpress.com/2010/12/19/cobra-1986-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Misstänker att det inte är så positivt. Ska in och läsa.

   Radera