torsdag 17 april 2014

Enter the DragonTitel: Enter the Dragon
Genre: Action/Thriller
Land: Hong Kong/USA
År: 1973
Regi: Robert Clouse
I rollerna: Bruce Lee, John Saxon, Jim Kelly, Robert Wall, Bolo Yeung, Sammo Hung, Jackie Chan

Handling: Lee åker till en mystisk ö för att delta i en stor martial arts-turnering. Han är emellertid egentligen inte där för att tävla, utan för att luska ut vad som döljer sig bakom fasaderna på ön.

Omdöme: Lee (Bruce Lee), Roper (John Saxon) och Williams (Jim Kelly) anländer till Hong Kong för att delta i en martial arts-turnering som arrangeras vart tredje år. Turneringen hålls på ön Han Island som ägs och styrs av Han. Han är lite av en tyrann som styr med järnhand och är lika fruktad av sina egna män och kvinnor som av fienden.Detta är en martial arts-klassiker som inte minst inspirerat Bloodsport (1988) och flera andra filmer i genren. Det kom att bli Bruce Lees sista film innan han dog (dog tre veckor innan premiären) och frågan är till vilken nivå han hade kunnat ta martial arts-genren om han hade fått fortsätta.Jag hade sett filmen tidigare och tyckte nog den var bättre då. Främst tycker jag filmen tar lite för lång tid på sig att komma till det bästa, vilket är slutuppgörelsen mellan Lee och Han. Slutuppgörelsen höjer filmen där Lee och Han gör upp i ett rum fullt med speglar. En bidragande orsak till att denna uppgörelse funkar så bra är inte minst musiken av Lalo Schifrin som höjer sig ett snäpp. Han gjorde några år tidigare den minnesvärda musiken till Dirty Harry (1971) och liknande tonerna dyker upp under denna sekvens.Filmen som sådan är lite b, det måste man ändå säga. Detta är dock ett bra exempel på att man ska titta på annat än produktionskvalitén. Den har nämligen en skön känsla där man bjuds på Hong Kong under 70-talet och så klart en hel del slagsmål med Bruce Lee i fokus. Kul nog är det lite av en motsvarighet till James Bond där huvudskurken får ses som Dr. No.2 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Mmm, håller med. Tycker det är rätt många av de här lite äldre martial arts-filmerna där man inte alls får till tempot även om själva fajterna är snygga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Detta är ändå en klassisk martial arts-film som inspirerat många. Att jag sett den några gånger gör nog också sitt.

   Radera
 2. Har faktiskt inte sett ngn film av Bruce Lee men brukar vara positivt inställd till B-filmer och den här genren. Så tids nog blir det av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Detta är väl den Bruce Lee-film som man bör se. Något B är den, men ändå klart sevärd.

   Radera