tisdag 8 april 2014

MaloneTitel: Malone
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1987
Regi: Harley Cokeliss
I rollerna: Burt Reynolds, Cliff Robertson, Cynthia Gibb, Lauren Hutton

Handling: Miljonären Delaney har brutal kontroll över en liten stad och har stora saker på gång som kommer att skaka USA. Men den f.d. hemlige CIA-agenten Malone stannar till i den lilla staden - och han är inte lättskrämd.

Omdöme: När man inte har några förväntningar på en film, eller rättare sagt förväntar sig en ganska dålig film, så behöver det inte alltid bli så pjåkigt. Burt Reynolds har aldrig haft någon vidare genomslagskraft i mina ögon. Visst funkade han i klassikern Deliverance (1972), men annars är han ingen toppenskådis och har väl ingen direkt karisma att tala om. Här känns han lite som en kopia av Tom Selleck när han spelade 'Magnum', åtminstone utseendemässigt.Malone (Reynolds) jobbar som hemlig agent åt CIA, men får nog och lämnar hastigt och lustigt. Detta är något som inte uppskattas av byrån, men han bryr sig inte. Han sticker iväg med sin bil och stannar till i en liten stad efter att han fått biltrubbel. Där träffar han bilmekanikern Paul och hans dotter Jo (Cynthia Gibb). Givetvis förväntar man sig lite romantik dem emellan. Grejen är bara den att hon är minderårig, så där kan det strula till sig...Snart blir det tydligt för Malone att staden styrs av en man vid namn Delaney (Cliff Robertson) och hans män. De hotar de landsägare som vägrat sälja till Delaney, och vissa råkar även ut för "olyckor". Malone hamnar mitt i allt och som den mystiske främling han är blir det snart uppenbart att det inte kommer sluta väl för någon av sidorna.Filmen har ett simpelt upplägg som inte direkt bjuder på något nytt. Det hela baseras på en bok så man har trots allt en ganska bra grund att jobba med. Bäst blir det dock när man kommer till actionscenerna där man inte sparat på krutet när folk blir skjutna till höger och vänster. Det är ganska brutalt, precis som man vill ha det i den här typen av film. Något oväntat är det faktiskt eftersom det var vanligare i 70-talsfilmer i genren, men välkommet är det.Cliff Robertson passar bra som huvudskurk, även om hans karaktär inte är så intelligent som han borde vara. Det borde vara svårare för Malone att komma nära honom när det är dags för slutuppgörelsen. Samtidigt känner jag att det fanns mer att hämta. Delaney var en intressant karaktär och hans planer hade kunnat sättas i verket för att få se vad han och hans organisation var kapabla till. Nu skrapar man mest på ytan. Dock måste sägas att filmen var ganska underhållande. Malone kunde kanske varit lite coolare/hårdare, men en del lite överraskande händelser höjer till ett klart godkänt betyg.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt 6.5
IMDb: 5.4

6 kommentarer:

 1. Men man får inte glömma bort att Burtan faktiskt visar upp en skön självdistans i Silen Movie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag har aldrig haft något emot honom, men någon stor skådespelare är han inte.

   Silent Movie har jag inte sett - än.

   Radera
 2. Är inte självdistans Burtans mellannamn? :)

  http://canecaldo.files.wordpress.com/2014/01/burt-reynolds1.jpg

  och/eller

  http://static.wix.com/media/ff562f_b30d942941969f228205f79c7ad1239a.jpg


  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Haha, jodå. Han har bjudit på sig själv en hel del. Kanske därför man har lite svårt att se honom i seriösa roller, även om det finns några sådana.

   Radera
 3. Men, ingen karisma? :o Bandit känns som 90% charm och karisma.

  Hårdare kan han heller inte bli. MALONE!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänkte nästan att du skulle notera det, haha. Jo, men klart han har en del karisma. Tänkte nog mer på hans övertygelse rent skådespelarmässigt som kanske lämnar en del att önska. Men det är dumt att klaga när man får så mycket annat ;)

   Har du förresten sett Stick (1985) som han också regisserade vid sidan av att spela huvudrollen? Trevlig liten film lite i samma anda.

   Radera