torsdag 24 april 2014

Only Lovers Left AliveTitel: Only Lovers Left Alive
Genre: Drama/Romantik
Land: Storbritannien/Tyskland
År: 2013
Regi: Jim Jarmusch
I rollerna: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Anton Yelchin, Mia Wasikowska, John Hurt, Jeffrey Wright

Handling: Adam återförenas med sin livs kärlek Eve efter att han blivit deprimerad och trött på hur det mänskliga samhället har utvecklats. Men deras hundratals år gamla kärlek blir satt på prov av Eves yngre syster, den vilda och okontrollerbara Ava.

Omdöme: Detta var en film som inte direkt lockade till en början. En vampyrfilm, nej tack. Men efterhand förstod jag att det inte riktigt var som vågen av ungdomsfilmer om vampyrer. Istället var det en vampyrfilm i ny tappning, för en mer vuxen publik. Och det lät mer intressant.Historien handlar om två älskare, och vampyrer, som levt i flera hundra år. Adam (Tom Hiddleston) bor i ett övergivet hus i Detroit. Hans enda kontakt med omvärlden är Ian (Anton Yelchin) som fixar allt Adam ber om, mot betalning så klart. Eve (Tilda Swinton) bor i Tanger i norra Marocko där även gamle vännen Marlowe (John Hurt) bor. Han är hennes kontakt som fixar vad hon behöver - högkvalitativt blod.Det hela blir mystiskt när Adam, klädd som doktor, tar fram sin gamla Jaguar och åker till ett sjukhus. Givetvis är han ute efter blod och ett sjukhus är ett bra ställe för att "stilla sina begär" på. Men det händer egentligen inte så värst mycket. Inte förrän Eve kommer och hälsar på Adam och när Eves yngre syster Ava (Mia Wasikowska) dyker upp.Personligen trodde jag filmen skulle vara mer stämningsfull. Det var intrycket jag fick av det jag sett och läst om filmen. En del sånt blev det, inte minst när Adam och Eve tar sina nattliga turer i Jaguaren genom ett ödsligt Detroit. Däremot hade man gärna fått vrida upp vissa element som hade gjort upplevelsen ännu mer speciell. De filosofiska inslagen gav mig dock inte så värst mycket. Med det sagt gillade jag att vampyrtemat var så pass nedtonat. Det är nog den vampyrfilm som känts mest "normal". Men jag hade hoppats känna lite mer för filmen som sådan.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb: 6.5
IMDb: 7.6

12 kommentarer:

 1. Kul att du sett den. Vad tycker du förresten om Jarmuschs filmer överlag. Ingen favvo kan jag tänka. För mig är det blandat. Vissa sega, tråkiga och andra coola. Som t ex Only Lovers.. som jag tyckte var übercool.

  http://jojjenito.wordpress.com/2013/11/16/sff13-only-lovers-left-alive/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Jag har också blandade erfarenheter av Jarmusch. Har förvisso inte sett så mycket, men Down by Law var ingen favorit. Ghost Dog gillade jag inte alls. Däremot var Broken Flowers trevlig.

   Trodde på mer stämning och lite mer coolhet om jag ska vara ärlig. Men jag är glad att jag fick chansen att se den på bio efter att ha missat chansen (inte tagit den) på filmfestivalen.

   Radera
 2. J.J är ingen stor favorit hos mig -undantaget är Ghost dog men den här verkar vara intressant trots att vampyrer äär uttjatade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Vampyrtemat är helt klart annorlunda här än vad man brukar få. Rekommenderar ändå att man ser den, även om just jag inte fångades av filmen fullt ut.

   Radera
 3. Jag hade faktiskt trott att du skulle "drabbas" mer av den två huvudpersonernas historia. Synd att du inte gillade filmen mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag hoppades också på det, men tyvärr blev det inte så.

   Radera
 4. Tycker att filmen tjänar oerhört stort på att man ser den ur ett auteur-perspektiv och ser till Jim Jarmuschs tidigare katalog av stilistik och bildspråk. Dessutom tänker jag att samhällskritiken och de människoporträtt som görs är filmens stora behållning snarare än att man ska drabbas av en viss dramatik eller spänning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan: Jag håller med om att filmen har en viss stil och inte försöker lägga in spänningsmoment "bara för att". Det handlar mycket om karaktärerna och samhället de lever i. Den biten gillar jag också, men det var ändå något som saknades för egen del. Dock är det en film som hållit sig kvar i ens tankar, vilket inte alltid är fallet med filmer jag tycker "bara" är ok.

   Radera
 5. Jag håller med dig om dina fem treor. Den här filmen är urtypen av en trea för mig med.

  http://www.fiffisfilmtajm.se/only-lovers-left-alive/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Haha, kul att du håller med om treorna. Önskar jag kunde ge den högre betyg på något område, men vad göra?

   Radera
  2. Det enda i filmen som skulle få högre betyg av mig är Tom Hiddleston - och isglassen.

   Radera
  3. Fiffi: Tom och Tilda var båda bra i sina roller, men strålande var de inte. Isglassen var ett roligt inslag, håller med!

   Radera