torsdag 10 april 2014

Rambo: First Blood Part IITitel: Rambo: First Blood Part II / Rambo: First Blood II
Genre: Action/Krig
Land: USA
År: 1985
Regi: George P. Cosmatos
I rollerna: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Charles Napier, Steven Berkoff

Handling: När den amerikanska militären får veta att soldater som saknas sen Vietnamkriget förmodligen fortfarande lever men är tillfångatagna, sänder överste Trautman dit vietnamveteranen John Rambo för att rädda dem.

Omdöme: 25 år senare skulle Sylvester Stallone regissera och spela i The Expendables (2010). Men redan i denna uppföljare till klassikern First Blood (1982) säger han att han är "expendable". Kul grej som också visar sig vara en av få grejer man kan ta med sig från filmen.Jag hade sett denna uppföljare någon gång för länge sen. Var osäker på om jag ens hade sett den, men sen kom vi till några scener på ett fångläger där Rambo (Stallone) blir torterad och då känner jag igen mig. Att Steven Berkoff, favoriten från Beverly Hills Cop (1984) var med som ryssen Podovsky hade jag helt missat. Han är inte med så mycket och lämnar väl inget större avtryck efter sig. Han kunde helt klart ha nyttjats på ett bättre sätt.För regin står George P. Cosmatos som gjorde ett par trevliga filmer i sin karriär, utan de riktiga topparna. Leviathan (1989) och Tombstone (1993) är två exempel, men även ett till samarbete med Stallone i och med Cobra (1986). Manuset till denna film stod Stallone själv för tillsammans med ingen mindre än James Cameron.Man ska givetvis inte jämföra med originalet, det går bara inte. Det är två vitt skilda filmer. Här har man inga karaktärer att bry sig om, uppbyggnaden är nästan lika med noll och det hela blir väldigt opersonligt när Rambo nu är på uppdrag i den asiatiska djungeln. Något man måste ge filmen är att den tar sig under den sista akten när Rambo blir gramse och ger igen. Man känner sig dock ganska distanserad från allt så när filmen är slut har man glömt den lika snabbt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

 1. "Här har man inga karaktärer att bry sig om, uppbyggnaden är nästan lika med noll och det hela blir väldigt opersonligt när Rambo nu är på uppdrag i den asiatiska djungeln".

  Såklart det är en lågoddsare att jag tycker precis tvärtom här. Jag bryr mig jättemycket om dom som blivit kvar i djungeln, jag bryr mig massor om Rambo och min avsky för Charles Napier känner inga gränser. När räddningsflygplanet närmar sig men flyger iväg igen....GAAAAH, jag blir så arg!

  Jag tycker även att uppbyggnaden är exemplarisk och att hela storyn är allt annat än opersonlig. Så ja, här tycker vi precis tvärtom. :)

  http://www.fiffisfilmtajm.se/rambo-first-blood-part-ii/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Inte helt oväntat, och jag vet hur det är när man är förtjust i en film/regissör/skådespelare som gör att man ser det hela med andra ögon.

   Får se vad du tycker om filmen som dyker upp imorgon...

   Radera