fredag 11 april 2014

Rambo IIITitel: Rambo III
Genre: Action/Krig
Land: USA
År: 1988
Regi: Peter MacDonald
I rollerna: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Kurtwood Smith, Marc de Jonge

Handling: Överste Trautman vill ha med John Rambo till ett räddningsuppdrag i Afghanistan, men han vägrar. Rambo ändrar sig dock när han senare får veta att översten blivit tillfångatagen.

Omdöme: Den tredje delen om John Rambo har inte sparat på krutet. När den gjordes var den tidernas dyraste film med en budget på hela $63m. Det hade man kanske kunnat förstå med en efterlängtad uppföljare och en känd regissör. Men med en trea? Och en regissör som här gjorde sin regidebut och sedan inte gjorde något av värde? Man hade allt kunnat spendera de miljonerna på annat sätt än detta.Rambo (Sylvester Stallone) lever någonstans i Thailand där han hittat balansen han eftersträvar. Han ställer upp i diverse matcher i kampsport mot pengar samtidigt som han hjälper buddistmunkarna med deras tempel. Men givetvis kastas han snart in i hetluften igen när vännen överste Trautman (Richard Crenna) behöver hans hjälp. Denna gång är det Trautman som råkat illa ut och Rambo måste försöka ta hem honom från Afghanistan där ryssarna är i krig med de lokala styrkorna.Säga vad man vill så har dessa filmer något. Kanske är det att man tänker på originalet som funkade så väl och byggde upp en gemytlig stämning. Tyvärr når varken tvåan eller denna upp i någon vidare nivå. Det stora problemet är manuset i båda fallen. Att man låter Rambo vara jägaren istället för den jagade som han var i originalet är det största felet. För det är hans överlevnadsinstinkt och försvarsmekanism som gör honom till den han är. När han ska vara den som attackerar försvinner lite av poängen.Att ha ryssar som motståndare förekom i var och varannan Hollywood-film på den här tiden. Inte så konstigt egentligen, men inte särskilt kul i längden. Det blir fyllt med klyschor och skådespelarna som spelar ryssar gör det sällan bra. De spelar över och deras ryska brytning är oftast skrattretande. Så är även fallet här då endast en av "ryssarna" faktiskt övertygar när han pratar. Han har dock endast några få repliker och dör i nästa scen...Bättre eller sämre än tvåan? Bra fråga. De är båda ungefär lika dåliga om man ska vara helt ärlig. Tycker ändå denna fångar mitt intresse lite bättre då man tagit med en del saker från ettan som funkade. Tänker på grottan och lite annat. Annars är pilbågen tillbaka från tvåan och det funkar, även om den passade bättre in i djungeln än i Afghanistans ökenlandskap. Filmen tappar dock en del under sista halvtimmen när det mest blir en massa explosioner och skjutande till höger och vänster.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 5.5

2 kommentarer:

 1. Oj! Jag hade förväntat mig en riktig sågning av den här filmen men dina betyg känns hanterbara. Jag håller såklart inte med dig idag heller, Rambo III låg länge på 5/5 för mig men med ökad ålder och mer vett har betyget sänkts en aning.

  Rambo III är mer over the top än Over the top.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Klart jag inte kan totalsåga en sån här typ av film från 80-talet ;) Over the top är det så klart, men jag tyckte den höll sig på en bra nivå fram till sista halvtimmen då det blev lite för mycket.

   Radera