onsdag 23 april 2014

TranscendenceTitel: Transcendence
Genre: Drama/Mysterium/Sci-Fi/Thriller
Land: USA/Storbritannien/Kina
År: 2014
Regi: Wally Pfister
I rollerna: Johnny Depp, Rebecca Hall, Paul Bettany, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Kate Mara

Handling: Två ledande vetenskapsmän jobbar för att nå sitt mål, teknologisk singularitet. En radikal anti-teknologi-organisation kämpar för att förhindra dem från att skapa en värld där maskiner kan överträffa den mänskliga hjärnans förmågor.

Omdöme: Denna sci-fi/thriller ser Wally Pfister göra sin regidebut. Men han är ingen nybörjare i filmbranschen. För de som kan sin film har han länge samarbetat med Christopher Nolan och varit hans speciella fotograf ända sedan Memento (2000). Inte helt oväntat har Nolan varit med och producerat denna film.Vad skulle man egentligen förvänta sig? Något i stil med Nolans filmer eller något helt annat? Givetvis hoppades man på något minnesvärt som Nolan brukar bjuda på. Rollistan talar om att man har en gedigen skara skådespelare, så där är det inget att vara rädd för. Istället var det själva upplägget som skulle bli intressant att se hur man skulle lyckas med.Vad man får är en sci-fi historia som låter en fundera lite på det här med internet. Det är en vardagsingrediens som används och behövs överallt. Men vad skulle hända om ett högintelligent system kunde ta vara på all information och använda den till något mycket större. Det skulle både kunna vara farligt som extremt användbart för att hjälpa folk på ett sätt som man inte utnyttjar det till idag.Will Caster (Johnny Depp) och hans fru och kollega Evelyn (Rebecca Hall) har utvecklat ett högteknologiskt system som kallas för PINN. Deras kollegor och vänner är Max (Paul Bettany) och Joseph (Morgan Freeman) som kommer behövas längre fram när det brinner i knutarna för paret Caster. Det är nämligen så att en grupp "terrorister" tänker göra allt de kan för att förhindra att paret Caster ska lyckas koppla upp sitt system mot internet.Filmen tar ett tag på sig att komma igång. Man känner att det tar lite för lång tid för att man ska komma in i filmen och känna att det här kan bli riktigt bra. Vändningen kommer när man får se vad tanken med systemet egentligen är. Det är när utomstående människor blir påverkade av systemet som det börjar hända saker. Här påminner det lite om Invasion of the Body Snatchers-filmerna. Samtidigt tar man inte ut allt från konceptet. Inte heller känner man att filmen är gjord med den finess man hade önskat.Effekterna är det inget fel på. Det är genomgående välgjort och oftast snyggt. Det som saknas är lite mer själ i filmens historia. Det blir aldrig så att man känner för karaktärerna. Inte heller bjuds det på något vidare djup eller en drivkraft i historien. Det känns helt enkelt som en medioker film som hade förutsättningar att bli något större. Wally Pfister gör nog bäst i att fortsätta sköta kameran och låta andra sköta resten.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb: 6.0
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

 1. Hmmmm, hur kunde det gå så fel? Med alla dessa stora och (oftast) bra skådisar i huvudrollerna, dom måste ha trott att dom skrev på för en helt annan film ;)

  Å andra sidan, utan dessa skådisar, hur illa hade det blivit då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det är intressant hur en sån här film kan bli så lättglömd. Depp har aldrig varit någon favorit och här var han extra tråkig. Får dock skylla det mesta på en oerfaren regissör. Bör hålla sig till att fotografera filmer åt Christopher Nolan istället.

   Radera