fredag 16 maj 2014

Bande à partTitel: Bande à part / Band of Outsiders / En rövarhistoria
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Frankrike
År: 1964
Regi: Jean-Luc Godard
I rollerna: Anna Karina, Sami Frey, Claude Brasseur, Danièle Girard

Handling: De båda vännerna Arthur och Franz har tillsammans med den förtjusande Odile planer på det perfekta inbrottet, inspirerade av gamla gangsterfilmer. Gränserna mellan fantasi och verklighet suddas ut för de tre unga förövarna medan deras våghalsiga rånkupp närmar sig sin ödesdigra upplösning.

Omdöme: Detta var en film jag länge varit nyfiken på. Kanske främst för att Quentin Tarantino gav sitt produktionsbolag "A Band Apart" sitt namn efter denna film. Vad var det då Tarantino såg med filmen som fick honom att låna namnet härifrån? Det ville jag gärna ha svar på.Jag hade sett en film av Jean-Luc Godard tidigare, även om jag inte tänkte på det när jag tog och såg denna film. Den filmen var À bout de souffle (1960), en av franska nya vågens mest hyllade. Men precis som med den kunde jag konstatera att det här inte var min kopp te.Franska nya vågen var (i mitt tycke) både lyckad och misslyckad. Det lyckade var när en regissör som Jean-Pierre Melville gjorde seriösa och välgjorda gangsterfilmer. De misslyckade var denna typ av flummeri utan syfte. Även om Melvilles filmer (och andra liknande) kan räknas som franska nya vågen, så skiljer de sig markant från en film som denna.Filmen är inte helt utan intresse. Jag gillar Anna Karina som Odile. Hon känns naturlig i sitt agerande och även till utseendet. Likaså funkar både Sami Frey som Franz och Claude Brasseur som Arthur. Sen har filmen några scener som sticker ut lite grann. Tänker främst på dansen som kommer från ingenstans. Kan tänka mig att Tarantino kanske fått idén till den berömda danssekvensen i Pulp Fiction (1994) härifrån. Sen har man scenen där de tre springer igenom Louvren som de nog inte hade tillstånd till.Grejen är den att det är en smakfråga om man gillar denna sortens film eller inte. Personligen har jag svårt för en film som inte har någon struktur eller tanke bakom. Det hela känns mer som ett skolprojekt där några vänner bestämt sig för att gå ut och filma utan någon vidare tanke. Visst blir det att man "fångar det naturliga" genom att ge sig ut på gatorna och bara vara. Tyvärr ger det mig som tittar oerhört lite.

3 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 7.9

---

Ta reda på om Henke tycker filmen var bättre.

Vilken uppfattning har Jojjenito om filmen?

4 kommentarer:

 1. En liten tanke slog mig när jag läste din text. Om filmen varit i (pastell)färg och skådespelarna pratat engelska, hade den då kunnat tas för vilken nutida American independent-film-med-ofärdigt-manus som helst? När jag ser bilderna du valt så känns det så - bortsett från den svarta hatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Med lite fantasi skulle man nog kunna tänka sig det, ja. Fast det är sällan man ser en amerikansk indiefilm med så lite handling (men de finns givetvis).

   Radera
 2. Haha, skolprojekt, precis. Återigen en nya vågen-film som inte funkar. Tyckte dock precis som du att dansscenen var ganska kul. Den stack ut.

  Mycket av nya vågen gick väl ut på att fånga det naturliga, vara ute i verkligheten och filma. Och just det är ju bara positivt. Problemet är handlingen och att det blir för fånigt. Trams, helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Helt överens! Har inget emot att fånga det naturliga och allt det där. Vissa har lyckats, men i det här fallet var handlingen otroligt fånig.

   Radera