lördag 3 maj 2014

Born FreeTitel: Born Free / Född fri - lejonet Elsa
Genre: Äventyr/Drama
Land: Storbritannien/USA
År: 1966
Regi: James Hill
I rollerna: Virginia McKenna, Bill Travers, Geoffrey Keen, Peter Lukoye

Handling: Joy Adamson och hennes make, viltvårdaren George Adamson, tar hand om lejonungen Elsa när hennes mamma dör. När Elsa blir vuxen står Joy och George inför ett svårt val - lämna ifrån sig Elsa till ett zoo eller släppa ut henne i det fria...

Omdöme: Det här var en film jag växte upp med när jag var liten. Det kändes dock långt ifrån säkert vad jag skulle tycka om den nu, om den skulle hålla och vilken kvalité det egentligen var på filmen. Skulle det bara vara en familjefilm där allt var tillrättalagt och sockersött? Det skulle visa sig bli ett kärt återseende med filmen och lejonet Elsa.Det man bör veta om historien är att den baseras på verkliga händelser. Joy Adamson (som skrev boken filmen är baserad på) upplevde verkligen denna nästan osannolika historia i Kenya. Tillsammans med sin make George tog de hand om och uppfostrade en lejonunge.Intressant nog var Virginia McKenna och Bill Travers, som spelar Joy och George gifta på riktigt. Efter upplevelsen med denna film där de även träffade paret Adamson, skapade de 'Born Free Foundation' för att hjälpa utsatta djur.Filmen skulle komma att bli en ögonöppnare för många som såg filmen, och jag tror den har en liknande effekt än idag. Det är en tidlös film. Kanske inte en klassiker, men i sin genre är det få som kommer upp i samma klass. Den lyckas nämligen alldeles ypperligt med lejonet Elsa. Det är autentiskt och hjärtevärmande som man inte hittar i dagens filmer. Här får man inga dataeffekter eller annat trams. Det är äkta vara och det ger resultat.En viktig ingrediens är den tvåfaldigt Oscarsbelönade musiken (både musik och sång). Ingen mindre än maestro John Barry ligger bakom. Roligt nog känner man igen en del partier från hans James Bond-period. Det är vackert, det är spännande och lite sorgligt också. Helt klart något som tillför en hel del till helheten och gör att filmen får en så mysig och stämningsfull känsla.På tal om James Bond ser man här Geoffrey Keen i rollen som finansiären Kendall. Han spelade i sex Bond-filmer mellan 1977-87. Han sköter sig, men tyvärr är Virginia McKenna och Bill Travers svagare i huvudrollerna. Det var nästan som man trodde att de två faktiskt var det riktiga paret Adamson (alltså amatörer). Som tur är har filmen annat att bjuda på så det är inget som sänker upplevelsen på något vis.

2 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.3

---

Henke har denna dag skrivit om en musikal med Audrey Hepburn.

4 kommentarer:

 1. Oj, jag undrar vad jag skulle tycka om den här idag. Har som du bara minnen från barndomstittningar. Men om inte annat är ju berättelsen och filmen ett bra exempel på att det är bra mycket lättare att få folk att bry sig om man individualiserar problem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, jag var själv lite orolig för vad jag skulle tycka om filmen nu. Men uppenbarligen gick den hem även nu eftersom den är så fint gjord så man lätt tar till sig upplevelsen.

   Radera
 2. Tror att jag såg denna när jag var ung. Den verkar lite mysig med tanke på din beskrivning! Men det är nog ingen film jag lär se om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag var väldigt glad att jag tog chansen och såg den igen. Lite överraskad blev jag allt att den höll så fint.

   Radera