söndag 11 maj 2014

Butch Cassidy and the Sundance KidTitel: Butch Cassidy and the Sundance Kid / Butch Cassidy och Sundance Kid
Genre: Västern
Land: USA
År: 1969
Regi: George Roy Hill
I rollerna: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin

Handling: En historia om de legendariska bankrånarna Butch Cassidy och Sundance Kid, och deras flykt undan rättvisan som tar dem ända till Bolivia.

Omdöme: Filmen om Butch Cassidy och Sundance Kid tillhör en av 60-talets mest älskade och hyllade. Den ser Paul Newman (Butch) och Robert Redford (Kid) mötas i en film för första gången. Det skulle bli en gång till, även den gången i en film av regissören George Roy Hill. Den gången var det The Sting (1973), även det en härlig klassiker.Filmen inleder med ett gulaktigt filter som gör att det känns som man tittar på foton från tiden det utspelar sig. Ett smart grepp som genast får en att komma in rätt i filmen. Butch och Kid får snart duktiga revolvermän efter sig från rätt sida om lagen, och måste ge sig av illa kvickt. De tar hjälp av Kids kvinna Etta (Katharine Ross) och ger sig iväg till Bolivia för att komma undan "hettan" där hemma.Istället för att ligga lågt börjar de snart råna banker igen och får ögonen på sig. Det blir snart en fråga om prestige för den bolivianska armén som bara väntar på att våra vänner ska slå till igen. Det hela leder till en av de mest klassiska uppgörelserna inom film. Att man lyckas avsluta på ett så klockrent sätt gör även att filmen lyfts lite grann och lämnar ett bestående intryck på en.Historien tar oss från klippiga berg och öde landskap till den bolivianska djungeln. Vad man inte får glömma är att detta var verkliga människor, ökända bankrånare på sin tid. Filmen berättar inte deras historia till punkt och pricka, men bara vetskapen att den här typen av bankrånare och revolvermän fanns gör det än mer fascinerande.Vad är det då som gör det här till en klassiker? Vad som får det hela att funka så bra och hålla för flera generationer är att man inte bara får en västern om två bankrånare. Man bjuds på en buddy-film där humorn är minst lika viktig. Deras samspel gör filmen till vad den är. För även om den är fint filmad, bra berättad och allt annat som gör en bra film, så är det Newman/Redford som Butch/Kid som gör filmen så älskvärd.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 8.2

---

Stanley Kubrick bjuds det på hos Henke, närmare bestämt om en lolita.

6 kommentarer:

 1. Jo jag misstänkte att du skulle gilla den. Trevligt.

  Men vilket betyg ger du den? 7.5 eller 8? Utveckla!

  Så här skrev jag om filmen:
  http://fripp21.blogspot.se/2011/01/butch-cassidy-and-sundance-kid-1969.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Minns inte när jag såg den första gången, men blev inte så förtrollad då. Nu fångades jag klart mycket mer av samspelet mellan Newman och Redford. Vilket radarpar!

   7.5 alt. 8.0 betyder att det hamnar någonstans mittemellan, typ 7.8 i det här fallet ;) Men skulle jag tvingas välja ett betyg så är det 8.0.

   Radera
 2. Who are those guys...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalle: Ja, det är en klassiker av stora mått :)

   Radera
 3. En mysig och trevlig film som funkar precis som du skriver tack vare Newman/Redford och vi får inte glömma den underbara låten Raindrops :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Lite intressant ändå att Newman/Redford ses som ett klassiskt radarpar, men bara gjorde två filmer ihop. Dock två klassiska filmer.

   Radera