torsdag 1 maj 2014

Mina favoritfilmer - 2013

Inte alls ett dumt år. Inget toppbetyg för någon film, men många jämnbra filmer, även utanför topp tio. Många kandidater som lika gärna skulle kunna slå sig in. Bland topp fem kan en del kastas om vid omtittar.

Listan bjuder på en blandning av festival- och Oscarsfilmer, men även några dokumentärer. Noterbart att en regissör för ovanlighetens skull får med två filmer på listan.

På topp tio återfinns filmer från:

6 USA
2 Storbritannien (1 Filippinerna)
1 Sydkorea
1 Kanada


#10 Blackfish (Gabriela Cowperthwaite)En dokumentär om späckhuggare i fångenskap som används i underhållningssyfte. Blackfish visar även vad som kan hända när man har ett sådant här intelligent djur i fångenskap.

Informativ, intressant och skapar inte minst mycket känslor. En dokumentär man inte glömmer i första taget och som får en att fundera.


#9 Enemy (Dennis Villeneuve)En man söker efter sin dubbelgångare efter att ha sett honom i en film.

Liten film, men med stort resultat. Det är svårt att inte bli indragen i mystiken och atmosfären filmen bjuder på. Hela tiden med känslan av att något kan hända när som helst. Jake Gyllenhaal är även mycket bra i en dubbelroll.


#8 Rush (Ron Howard)Baserat på den ikoniska F1-föraren Niki Laudas spektakulära kamp mot rivalen James Hunt - ett race som var nära att kosta honom livet.

En film som överraskade positivt på mig då den är bra balanserad mellan de två förarna. Det hade lätt kunnat bli gott mot ont. Istället berättar man det hela på rätt sätt och lyckas bra med att få med lagom mycket racing.


#7 The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese)Vi får följa aktiemäklaren Jordan Belfort som vältrar sig i pengar, lyx, jetsetliv, sex och hårt partajande, men också en värld av droger, värdepappersbedrägerier, korruption på Wall Street och i banksektorn, maffiainfiltration och fängelse.

Något lite annorlunda av Martin Scorsese. Som vanligt får han ut det mesta av sina skådespelare och filmen, som är på tre timmar, har inte en lugn stund.


#6 Dallas Buyers Club (Jean-Marc Vallée)Baserad på den sanna historien om Ron Woodroof, en homofobisk narkoman som 1986 fick diagnosen fullt utvecklad HIV/AIDS, och beskedet att han bara hade trettio dagar kvar att leva. För att överleva började han smuggla ett läkemedel som fortfarande var olagligt i USA. Med hjälp av hans läkare och andra patienter skapade han Dallas Buyers Club, den första av flera som spreds över landet och erbjöd betalande medlemmar alternativa behandlingsmetoder.

Otroligt bra prestationer av Matthew McConaughey och Jared Leto bär upp denna film. Ett svårt ämne, men man gör det mesta med materialet. Får både med humor som det känslosamma på ett imponerande sätt.


#5 The Crash Reel (Lucy Walker)Dokumentär om snowboardåkaren Kevin Pearce som på höjden av sin karriär är huvudutmanare till favoriten Shaun White om OS-guldet. Bara dagar ifrån OS händer dock något som förändrar förutsättningarna totalt...

En dokumentär som var klart mycket starkare än vad jag hade väntat mig. Vad som verkade bli en ytlig titt på några snowboardåkare blev en helt annan upplevelse. En inblick i en värld som fick fram en hel del känslor och tankar.


#4 Her (Spike Jonze)I en nära framtid i Los Angeles lever Theodore som är en komplex, själfull man som tjänar sitt uppehälle genom att skriva gripande, personliga brev åt andra människor. Med hjärtat krossat efter att ha avslutat ett långt förhållande blir han fascinerad av ett nytt, avancerat operativsystem som sägs vara både intelligent och ha ett eget medvetande.

Sett till manuset var nog det här årets bästa. Bjuder på något lite annorlunda och prickar det mesta den tar sig an. Joaquin Phoenix är riktigt bra i huvudrollen och filmen ger en ett och annat att fundera på. En klassfilm som mycket väl kan komma att växa med tiden.


#3 Metro Manila (Sean Ellis)Oscar Ramirez och hans familj flyr från sitt fattiga liv på risfälten i norra Filippinerna och söker efter en ljusare framtid i storstaden Manila. Men huvudstadens livliga intensitet överväldigar dem väldigt snabbt...

Vet inte riktigt vad det var, men den här filmen lyckades skapa riktigt starka känslor. Kanske för att man inte hade förväntat sig att den skulle vara så bra, eller så var man bara mottaglig för den just när man såg den. Att den sen lyckas kombinera starkt drama, romantik och spänning så väl som den gör är en stor bonus.


#2 New World (Park Hoon-jung)Det största brottssyndikatet i Sydkorea drar i trådarna via företaget "Goldmoon". De blir bara större och större och expanderar i så rask takt att polisen inte hinner med. Men så dör det högsta hönset i organisationen, vilket leder polisen till att sätta igång 'New World', ett projekt som de vill att deras infiltrerade polis Ja-seong skall delta i.

Hemskt kul att kunna konstatera att Sydkorea än en gång bjuder på en toppfilm. Det mesta faller på plats och det är alltid skönt när en film håller hela vägen och inte gör en besviken när man når slutet.


#1 Prisoners (Dennis Villeneuve)Keller Dovers sexåriga dotter och hennes bästa vän kidnappas på Thanksgiving. När detektiven Lokis utredning stannar upp bestämmer sig Keller för att ta saken i egna händer.

Blev faktiskt lite besviken första gången jag såg den. Hade förväntat mig en lite annan typ av film. Men det här är en riktigt bra thriller med flera lager och vändningar. Man vet aldrig vart det ska leda och det är även befriande att se "hjältar" inte bara vara goda. En film som växer, vilket aldrig är fel.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

A Wolf at the Door
About Time
Before Midnight
Big Bad Wolves
Blue Is the Warmest Color
Blue Jasmine
Child's Pose
Fire in the Night
Gibraltar / The Informant
L'autre vie de Richard Kemp / Back in Crime
The Lunchbox
Nordvest
Short Term 12
The Spectactular Now
Starred Up
Still Life

---

Sämsta filmen: The Strange Color of Your Body's Tears

Ett inte helt lyckat experiment av regissörerna som gjorde Amer. Fanns mer att hämta här om man bara haft ett manus!


Största besvikelsen: Elysium

Såg fram emot denna ganska mycket eftersom regissörens tidigare film District 9 var en positiv överraskning. Tyvärr gick denna alltför mycket efter den typiska Hollywood-mallen. Välgjord och så, men utan själ.

---

Samtliga filmer som setts från 2013.

Övriga topp tio-listor.

18 kommentarer:

 1. Så var det då äntligen din tur med listan :)

  Kul blandning av filmer! Plats 1-3 förvånade mig lite även om jag inte riktigt vet varför. Trodde nog att dessa tre filmer skulle vara med på listan men kanske inte så pass högt. Å andra sidan kunde jag inte gissa vilken du i såna fall skulle tjonga upp i topp eftersom du inte är ett fan av Gravity ;)

  New World och Enemy är på min ska-se-lista (jag har inte slutat hoppas på att Enemy ska komma på bio) men nu känns det som att dom hoppar in på måste-se-NU-lista. Kul även att du såg nåt i Rush som jag många andra (inkl jag) missade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag hade egentligen listan klar ett bra tag, men hoppades hela tiden att någon mindre känd film skulle kunna slå sig in.

   Sen kändes det som det var lika bra att lägga upp den nu, annars skulle hela maj gå (med 60-talare) innan det fanns en lucka igen.

   Plats 1-4 kan egentligen kastas om helt. Det Prisoners vinner på i nuläget är att jag sett den två gånger och att den blev bättre andra gången.

   Det är inte som så att jag ogillar Gravity, men jag gillade helt enkelt tio filmer (ja, tjugo) mer än den ;)

   Rush tycker jag var värd sin plats eftersom jag gillade upplevelsen och historien fångade mig också.

   New World, Metro Manila och Enemy var de som överraskade mest på mig eftersom de inte varit så omtalade (plus dokumentären The Crash Reel då).

   Radera
 2. KUl att du äntligen kom ut med din lista! Varför tjuvhålla på den när man ändå kan uppdatera den närhelst! :-)

  Jag har sett sex av filmerna i alla fall och det är väl bara Rush som jag blir helt förbryllad över. Faktiskt obegripligt, men samtidigt är du ju en sucker för 70-talsfilmer så det är kanske inte så konstigt. Lik en sådan var ju också DBC så den passar in i mönstret för dig, men jag gillade den inte alls så mycket.

  Jag la upp den ultimata årslistan idag, inklusive din lista medtagen i sammanställningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det var en kombination av att jag ville se fler 2013-filmer och att det inte fanns någon lucka att lägga upp listan på.

   Jag är dock övertygad om att listan kommer uppdateras då det finns några 2013-filmer kvar att se. Och några vill jag gärna se om och då kan de säkert höjas/sänkas.

   Radera
 3. Kul att du till slut publicerat din lista... och att jag inte var sist trots allt. ;)

  10. Blackfish. Japp, riktigt bra, och den var med i diskussionen men aldrig riktigt nära för min del.

  9. Enemy. Har inte sett, än. Har en sunkig screenerkopia hemma men inväntar bluray eller ännu hellre bio i Sverige (men det är nog kört). En 2014-film också för min del. Men om jag hade sett den på festivalen i höstas så hade det blivit en 2013-film, haha.

  8. Rush. Nej.

  7. The Wolf of Wall Street. Hamnade ju på plats tio på min lista trots att den bara fick en trea i betyg. Men den hade nåt som satt kvar ett tag efteråt.

  6. Dallas Buyers Club. Mmm, en bra film med som du säger helt otroliga rollprestationer. Men som helhet var den lite... jag vet inte.. tråkig.

  5. The Crash Reel. Inte sett. Intressant. Har hört titeln och att det handlade om snowboard men inte vad den handlade om i detalj. Tack för tipset. Kul också med två dokumentärer på din lista.

  4. Her. Mm, såg den nyligen men av nån anledning blev jag inte stormförtjust. Kanske hade jag för höga förväntningar.

  3. Metro Manila. Haha, kul att den letade sig in på lista, och så högt också. Jag såg den på festivalen i höstas... och gillade den inte. ;)

  2. New World. Inte sett. Tack för tipset. Verkar hård.

  1. Prisoners. En väldigt värdig etta, och min trea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Tack för den långa kommentaren, alltid kul och uppskattat!

   Om en dokumentär går hem hos mig har den lika stor chans som en "vanlig" film att ta sig in på listan.

   Haha, ja jag minns att du inte blev så förtjust i Metro Manila, men jag måste säga att det nog var den filmen på listan som skapade mest känslor för egen del. Och när en film lyckas med det, ja då har den lyckats.

   Radera
 4. Finns ett och annat att se - har bara sett tre filmer på din lista. Prisoners hade i dagsläget hamnat högt på min än så länge imaginära lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, det är svårt när man känner att man har en hel del kvar att se från året. Prisoners vann mycket på att jag såg om den. Utan omtitten hade den inte varit i topp, den saken är säker.

   Radera
 5. Härlig lista! En handfull filmer som jag ännu inte sett men verkligen vill se. Inte minst då Enemy, som jag precis dubbelkollade och den går direkt på dvd/bluray i Sverige (release i augusti). Viket är synd.

  Den stora vinnaren på din lista får man väl ändå utse Dennis Villeneuve till. Men två filmer på topp10 samma år. Det är inte illa pinkat det.

  Annars är det New World, Metro Manila och The Crash Reel, som jag ännu inte sett. Sugen på samtliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plox: Kul att höra! Det var många bra filmer att välja mellan och jag tycker alltid det är kul när man hittar sådana som man inte hör så mycket om.

   Absolut är kanadensaren Dennis Villeneuve den stora vinnaren. Jag har sett fem av hans filmer och fyra har varit fyror. Borde inte varit så förvånad att båda gick hem hos mig, men Enemy såg jag utan att veta något om den.

   Hoppas du får chansen att se alla tre du nämner (plus Enemy då)!

   Radera
 6. Likt Filmitch har jag sett för få filmer för att egentligen ha någon direkt åsikt om ordningen... Det är bara att konstatera att det finns en hel del film kvar att se :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Fast det behöver inte vara helt fel det heller. Då har du en hel del fin film att se fram emot :)

   Radera
  2. Nu har jag iofs gjort en lista men känner att tex Her absolut är en film som jag saknar från detta år.

   Radera
  3. Sofia: Det är helt klart en film man måste se från året. Blev väldigt förtjust i den. Trevlig och mysig film.

   Radera
 7. Mina 10 favoriter från 2013:
  10 Adult World
  09 Dead Man Down
  08 Batman: The Dark Knight Returns, Part 2
  07 Prisoners
  06 Joe
  05 Rush
  04 We're the Millers
  03 Escape Plan
  02 The Way Way Back
  01 Philomena

  Bubblare: World War Z, Starred Up, The Last Stand, Closed Circuit, Mindscape, Texas Chainsaw

  Sämst: Scary Movie 5, A Good Day to Die Hard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din lista! En titt på den:

   10 - Ej sett, lockar inte nämnvärt.
   9 - Ej sett, kan vara värd en titt.
   8 - Ej sett (trodde först det var The Dark Knight Rises, men så var alltså inte fallet).
   7 - Gillade den mer vid omtitt, en toppfilm från året.
   6 - Ej sett, men haft ögonen på.
   5 - Gillade den mer än väntat.
   4 - Ej sett, inte varit lockad, men kanske värd en titt.
   3 - Småtrevlig med Sly och Arnold, men inget speciellt.
   2 - Ok, men inte mycket mer.
   1 - Inte alls dum och lite känslosam, men inte nära min lista.

   Radera
  2. Såg innan din kommentar att du hade lite ljummen inställning till mina topp 3. ;-)

   Från din lista har jag haft tankar på att se Enemy, men jag har inte riktigt känt mig sugen.
   Wolf of Wall Street hade jag nog varit mer intresserad av om det inte varit Scorsese.

   Radera
  3. Gillar helt enkelt andra filmer mer, svårare än så behöver det inte vara :) Man har olika smak helt enkelt.

   För egen del var det tvärtom med The Wolf of Wall Street. Det var Scorsese som lockade, och det visade sig också vara en klart bra och underhållande film.

   Radera