söndag 8 juni 2014

Absolute PowerTitel: Absolute Power / Absolut makt
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1997
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Gene Hackman, Ed Harris, Laura Linney, Scott Glenn, Dennis Haysbert

Handling: Mästertjuven Luther Whitney bryter sig in i miljardären Walter Sullivans villa. Där bevittnar han ett möte mellan Sullivans hustru och USA:s president. Deras tilltänkta kärleksstund slutar med att kvinnan dödas. Allt sker framför ögonen på Whitney som snart är jagad av Secret Service som måste tysta honom för gott.

Omdöme: Minns när jag såg denna då nya Clint Eastwood-film runt premiären i New York. Även om det inte var någon av hans storfilmer så var det kul att se vad man skulle bjudas på. I det här fallet agerade han som både regissör och skådespelare.I rollen som presidenten och huvudboven ses Gene Hackman, som ju vann en Oscar i Eastwoods film Unforgiven (1992). Här får han ta ett steg tillbaka och har inte en särskilt framträdande roll efter inledningen av filmen. Trots det är han som vanligt underbar att skåda och dominerar varje scen han är med i.Filmen, som lätt hade kunnat vara väldigt enkelspårig, får med en hel del som gör att man hela tiden känner att historien rör på sig. Förutom Eastwood och Hackman dyker Ed Harris upp som mordutredare och Laura Linney som dotter till Eastwood. Som om det inte vore nog får Scott Glenn och Dennis Haysbert försöka rensa upp spåren efter presidenten eftersom de tillhör Secret Service och är hans närmaste män. Judy Davis funkar också bra som presidentens personliga rådgivare.Filmens första halvtimme handlar nästan enbart om inbrottet som utförs av Luther Whitney (Eastwood) och hur han blir vittne till ett dödsfall där presidenten (Hackman) står i centrum. Luther blir snart en jagad man, men lyckas hålla sig undan ett tag då de inte vet hans identitet. Luthers relation till dottern blir sedan en viktig del i att etablera hans karaktär. Exakt hur han ska ta sig ur knipan är inte helt glasklart.Måste ändå säga att även om det inte är någon storfilm (i jämförelse med andra Eastwood-filmer som ledde till Oscarsnomineringar) så har den det mesta man kan kräva av en sån här film. Den är välspelad, det händer mycket och är ganska spännande emellanåt. Dock saknas en bättre sista tredjedel på filmen. Det känns som den nosar på ett högre betyg, men till slut blir det ett stabilt godkänt betyg. Tål att ses, men jag föredrar en bättre och tätare film i No Way Out (1987) som har vissa likheter med denna, även den med en minnesvärd Gene Hackman.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

8 kommentarer:

 1. Ja, min minnesbild är också att den var rätt genomsnittlig. Lite konstruerad historia också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jo, ingen wow-upplevelse direkt, men ett stabilt hantverk som tål att ses både en och två gånger.

   Radera
 2. helt ok film som roar för stunden. Läste även boken som skiljer sig en hel del mot filmen särskilt andra halvan av berättelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Intressant att höra att boken skiljer sig så pass mycket. Filmen är småtrevlig och värd att ses åtminstone en gång.

   Radera
  2. Håller med Filmitch om det där med boken, jag blev jätteförvånad när jag läste den (hade sett filmen först).

   Radera
  3. Sofia: Förmodar att boken avslutade starkare då?

   Radera
  4. Mja, det vet jag väl inte men filmen ändrar en rätt viktig grej.

   Radera
  5. Sofia: Ok, intressant att höra. Får se om man tar chansen att läsa boken någon dag.

   Radera