torsdag 5 juni 2014

Air Force OneTitel: Air Force One
Genre: Action/Drama/Thriller
Land: USA/Tyskland
År: 1997
Regi: Wolfgang Petersen
I rollerna: Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close, William H. Macy, Xander Berkeley, Dean Stockwell, Philip Baker Hall

Handling: Presidenten, hans stab och familj anfalls av ryska terrorister i det specialbyggda presidentplanet Air Force One. På marken följer vicepresidenten och den övriga världen kampen mellan presidenten och den hänsynslöse terroristledaren.

Omdöme: Innan händelserna den 11:e september kunde man få den här typen av actionfilmer. Terrorister som kapar ett flygplan, i det här fallet presidentplanet Air Force One. Och det hela görs på ett (mestadels) seriöst sätt. Visst kan man inte ta en sån här film på fullaste allvar när presidenten själv ska leka hjälte och rädda dagen. Men trots allt blir det inte så överdrivet som det hade kunnat bli.


En liten rökpaus ombord planet för vår terroristledare.

Wolfgang Petersen hade efter sin fantastiska Das Boot (1981) prövat lyckan i Hollywood och bl.a. lyckats bra med In the Line of Fire (1993) några år tidigare. I det fallet hade man Clint Eastwood och John Malkovich mot varandra. I det här fallet är det istället Harrison Ford och Gary Oldman. Båda är lyckade kombinationer.


"Varför lyser det rött?"

Det är lite småmysigt där ombord Air Force One med dimmad belysning och ett sånt där typiskt 90-tals foto. Man bjuds även på mycket utrymme att röra sig på. Det gör att filmen inte blir så upprepande och enformig som man lätt kan tro. Det tar nämligen bara runt 20 minuter innan terroristerna inleder kapningen. Då är det över en och en halv timme kvar av filmen och man tänker hur de ska lyckas fylla ut tiden.


"Snälla, låt presidenten dö så jag kan bli första kvinnliga president."

Under en och en halv timme funkar filmen förvånansvärt bra. Det är bra action, ganska spännande och har ett bra flyt. Ford och Oldman funkar båda bra i respektive roll. Det man måste ha i åtanke är att presidenten är en f.d. Vietnamveteran så han har en del kunskaper från fältet innanför västen. Oldman som rysk terrorist funkar också eftersom han håller karaktären äkta utan överdriven brytning. Skönast är han när han får plötsliga utfall. Bra är han allt.


"I'm the president and this is MY plane!"

Tyvärr tappar filmen en hel del under den sista halvtimmen när man inte bara har terroristerna att kämpa emot. Nu blir det även MIG-plan som ska försöka skjuta ner planet, ett Air Force One-plan som inte har en pilot (det är inte svårt att gissa vem som får hoppa in) och ett avslutande räddningsuppdrag som blir för mycket.


"Ok, you're the boss..."

Vad som funkade som god underhållning övergår mer och mer till en blandning av katastroffilmen Airport (1970) och parodin Airplane! (1980). Det känns som man vill få med så mycket som möjligt när det hade räckt med max tre fjärdedelar. Fast då hade nog vissa tänkt "var det inte mer än så här?".


En förlupen kula eller två skadar väl ingen... förutom PLANET!

Som helhet bjuds man på två underhållande timmar, på mer än ett sätt. Vissa tycker att det är en Die Hard (1988) i luften, och till viss del är jag benägen att hålla med. Är man upplagd så funkar det. Första 90 minuterna är det faktiskt minst en trea. Sista halvtimmen är dock tyvärr inte mer än en tvåa. En svag trea känns logisk, men det blir en trea.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

4 kommentarer:

 1. En riktigt gammal fin actionstänkare må jag säga! Du behåller lufttemat! Snyggt.
  Som sagt...kanske DENNA än mer är en John McClane-story när man tänker efter.

  Jag är ju galet svag för actiondängare med gisslan och viktigt folk i svåra situationer så hos mig fick den faktiskt en riktig somrig fyra vill jag minnas! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Jag gillade faktiskt denna mer än jag trodde jag skulle göra nu vid omtitt.

   Jo då, det hade funkat fint att ha John McClane ombord planet och ha presidenten som sidekick :D

   Var lite snål med betyget känner jag så jag höjer till en rak trea ;)

   Radera
 2. Jag har ett stort problem med actionfilmer av detta slag. Skruken ska vara hänsynslös men trots detta så skadar han inte presidentens familj vilket vore det lättaste för att få karln att ge upp och krypa fram ur sitt gömställe. Å andra sidan skulle man inte ha någon film men det borde kunna lösas bättre i manus nu försvinner all spänning redan från start tyvärr. I övrigt är filmen välgjord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag håller med om att man redan från början vet hur det ska gå. Men om filmen är gjord på rätt sätt kan den fortfarande vara underhållande och fylla sitt syfte. Det här är en sån film, även om det är långt ifrån perfekt.

   Radera