onsdag 25 juni 2014

Alien NationTitel: Alien Nation
Genre: Action/Kriminalare/Sci-Fi
Land: USA
År: 1988
Regi: Graham Baker
I rollerna: James Caan, Mandy Patinkin, Terence Stamp, Kevyn Major Howard

Handling: Rymdvarelser, mer kända som "Nykomlingar" håller på att integreras i samhället på Jorden. En av dem engageras av en polis på jakt efter sin partners mördare.

Omdöme: Ett stort tefat med rymdvarelser landar på Jorden. Tre år har gått (nu 1991) och "Nykomlingarna" som de kallas har integrerats i samhället. De har lärt sig språket, börjat jobba och blivit en del av samhället. Men vanliga jordbor är inte alla glada över att ha dem på Jorden. En av dem är polisen Matthew Sykes (James Caan).Sykes partner blir en kväll brutalt nedskjuten under ett rån av några Nykomlingar. Han har bara en sak i sikte - att ta fast de skyldiga. Eftersom han inte har någon partner anmäler han sig frivilligt när den förste Nykomlingen inom polisen blivit befordrad till en detektivtjänst och behöver en partner. Nykomlingen är Sam Francisco (Mandy Patinkin), men eftersom Sykes tycker hans namn (som han blev tilldelad när han anlände till Jorden) är löjligt, kallar han honom kort och gott för George.Sykes och George får på ganska typiskt buddy-vis lära känna varandra, vilket är en hel del då Nykomlingarna är annorlunda i mycket. T.ex. dricker de sig inte fulla på alkohol, utan utgången mjölk! Det blir uppenbart att de två börjar bli vänner, men uppdraget kan ställa till det. En grupp Nykomlingar har nämligen i hemlighet producerat något som användes på deras hemplanet. Något som de hållit hemligt från jordborna...Ok, det här kanske inte är en film som går till historien som den bästa i sci-fi eller polisgenren för den delen. Inte heller är den banbrytande. Men den ses på ett lite annat sätt idag än vad den gjorde när den kom. Detta då Nykomlingarna mer ses som ett substitut för invandringen och med allt vad det innebär. Det har gjorts på ett ganska finurligt sätt i den här filmen som gör att man lätt tar till sig vad man får ta del av.Det är en film som rullar på och bjuder på något lite annorlunda, men som ändå inte tar ut svängarna för mycket. Humorn funkar fint då Sykes och George samspel blir en lyckad krydda. Nykomlingarna har sitt eget språk, men talar mest engelska bland människorna. Det finns gott om action med en del pang-pang och någon biljakt, men aldrig så det tar fokus från storyn.Personligen hade jag velat ha bättre musik då den nuvarande musiken inte direkt är bra. Man hade ursprungligen musik av Oscarsvinnaren Jerry Goldsmith, men tyckte hans synthkomposition var lite för vågad och valde att ge uppdraget till en oerfaren kompositör som helt enkelt inte lyckades. Man klippte även ner filmen en del (nu runt 90 minuter) vilket jag personligen inte har något emot. Allt som allt får man en habil film i genren, varken mer eller mindre.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.2

4 kommentarer:

 1. Just det, den här hade jag nästan glömt bort! Skulle vara intressant att se back to back to District 9 eller varför inte Pleasantville.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Den är givetvis inte lika påkostad eller stor som District 9, men en del likheter har den trots allt, det är sant. Höll intresset uppe rakt igenom, och det är inte fy skam :)

   Radera
 2. Såg den på bio och minns den som helt ok. Caan är oftast bra. Har för mig att filmen ledde till en tv-serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Den är helt ok, Caan är oftast bra och filmen ledde till en tv-serie ;) Kul att du inte glömt bort den.

   Radera