måndag 16 juni 2014

Double ImpactTitel: Double Impact
Genre: Action
Land: USA
År: 1991
Regi: Sheldon Lettich
I rollerna: Jean-Claude Van Damme, Geoffrey Lewis, Bolo Yeung, Alonna Shaw

Handling: Tvillingbröderna Chad och Alex skiljs åt som spädbarn när deras föräldrar mördas. 25 år senare återförenas de i Hong Kong och vill ha hämnd.

Omdöme: Vad ska man egentligen säga? Jean-Claude Van Damme är som han är. Man vet att man inte får någon Oscarsprestation från hans sida (eller från någon annan i hans filmer). Samtidigt är det absolut inte det viktigaste med den här sortens filmer. Man vill få en stunds lättsam underhållning där känslan är viktigare än en djup story.


Van Dammes vighet imponerar på damerna.

Van Damme axlar dubbla roller när han spelar tvillingarna Alex och Chad. De separerades som spädbarn när föräldrarna brutalt mördades och "farbror" Frank (Geoffrey Lewis) tog hand om dem. Den ene (Chad) är bosatt i Kalifornien och jobbar som kampsportsinstruktör medan den andre (Alex) bor i Hong Kong där han håller på med skumma affärer. En dag är det dags för dem att träffas för första gången som vuxna. 25 år har gått när Frank tar med sig Chad till Hong Kong.


En hårdare Van Damme i en av de två rollerna.

Väl i Hong Kong får de reda på vem som ligger bakom föräldrarnas död och får en chans att utkräva hämnd. För att komma åt "the big boss" måste de ta sig igenom diverse farliga hejdukar, så som kraftpaketet Moon (Bolo Yeung) och den muskulösa Kara (Corinna Everson). Givetvis bjuds det på en hel del action där Van Damme i sina dubbla roller får dubbelt så mycket att göra. Båda tvillingarna är nämligen rackare på att slåss, dock med lite olika stilar.


Vältränade Bolo Yeung som här var i 45-års åldern.

Jag vet inte, men det här är inte så dumt. Visst, storyn är tunn som väntat och skådespeleriet är undermåligt. Men filmen har en stor gnutta charm och är underhållande. Man kan inte kräva så mycket mer från en sån här film. Man bjuds på exakt vad man är ute efter.


"Nice to make your acquaintance!"

Roligast blir det när Van Damme och Bolo Yeung gör upp. De två blev vänner under inspelningen av Bloodsport (1988) och här återskapar de en del av "magin". Man bjuds på gammal hederlig action med gott om sparkar, hoppande, skrikande och annat som hör till. En annan koppling är denna films regissör som skrev manuset till ovan nämnda film.

2 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.3

4 kommentarer:

 1. Vad är bättre än JCVD? JCVD x 2! Härligt fjantig film :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hahaha, ja fjantig, men på ett charmigt sätt ;)

   Radera
 2. Tvärtom vad man skulle tro blev jag inte avskräckt efter att ha sett Bloodsport. Tackar för tipset filmen var fylla kravet på vad jag kallar Åsa Nisse action ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Bloodsport är ju skön ;) Men kul att du inte blev avskräckt efter den. Det är kul med såna här filmer ibland.

   Radera