onsdag 18 juni 2014

Duologier - Mina favoriterNär jag frågade en trogen läsare och god vän om förslag till ett nytt tema, så blev svaret lite överraskande att försöka ta fram vilka filmer där det endast gjorts två (alltså ingen trilogi) som är bäst och om en trea skulle funka.

Till en början kände jag att det inte var särskilt intressant då uppföljarna rent generellt brukar vara svaga (i en trilogi är det dock en annan sak).

Det tog inte lång tid innan jag började fundera på saken och till slut kollade jag upp alla filmer där det endast kommit en uppföljare. Jag kom fram till att det var ungefär en handfull filmer där både originalet och uppföljaren höll godkänd klass. Det finns alltså en orsak till varför det inte gjorts en trea i många fall.

Vilken är då den bästa duologin som inte har en trea? Och skulle den och de övriga funka med en trea?

Vilken duologi som jag tycker är bäst hittas längst ner. Men först kommer här några duologier (i bokstavsordning) där uppföljaren är duglig (även om de inte är tillräckligt bra för att vara bäst).Del 1 - 28 Days Later... (2002)
Del 2 - 28 Weeks Later (2007) - Min text

Om filmerna: Den första är givetvis bättre, men den andra är inte så tokig den heller.

En trea? Ja, skulle nog funka. 28 Months Later. Eller 28 Hours Later?Del 1 - 2001: A Space Odyssey (1968) - Min text
Del 2 - 2010: The Year We Make Contact (1984) - Min text

Om filmerna: Första är en tidlös klassiker och lite före sin tid. Uppföljaren är inte i samma klass, men så hade man inte heller Stanley Kubrick som regissör...

En trea? Nej, det skulle kännas fel/konstigt.Del 1 - Fletch (1985) - Min text
Del 2 - Fletch Lives (1989) - Min text

Om filmerna: Komedier som håller vid omtitt och har Chevy Chase på topp. Andra filmen är så klart svagare, men rolig på sina håll.

En trea? En gång i tiden hade det funkat (med Chevy Chase i form), men inte nu.Del 1 - Grumpy Old Men (1993) - Min text
Del 2 - Grumpier Old Men (1995) - Min text

Om filmerna: Inga toppfilmer på något sätt, men som lättsam underhållning funkar de bra. Jack Lemmon och Walter Matthau var alltid sevärda.

En trea? Nej, det är otänkbart utan Lemmon/Matthau. Hade nog blivit tjatigt med en trea även när det var aktuellt.Del 1 - Kill Bill: Vol. 1 (2003) - Min text
Del 2 - Kill Bill: Vol. 2 (2004) - Min text

Om filmerna: Egentligen en film så de räknas kanske inte, men men. Första är den bättre av de två.

En trea? Hmm, ja det skulle nog funka, även om det inte behövs. Känns som de två hör ihop, tveksamt om en trea skulle göra det.Del 1 - Wall Street (1987) - Min text
Del 2 - Wall Street: Money Never Sleeps (2010) - Min text

Om filmerna: Egentligen helt onödigt med en uppföljare. Originalet hör hemma i 80-talet och där skulle den ha stannat.

En trea? Nej, det räckte alltså med en. Ytterligare en skulle inte fylla någon som helst funktion.

Min favoritduologi?Del 1 - The French Connection (1971) - Min text
Del 2 - French Connection II (1975) - Min text

Om filmerna: Dessa två 70-talare slår de övriga filmerna på fingrarna. Det är så här en duo ska se ut. Gene Hackman i två av sina allra bästa roller och två filmer som skiljer sig åt en del (den första utspelar sig t.ex. i New York, den andra i Marseille i Frankrike).

En trea? Nej, inte idag. På 70-talet hade det funkat med Gene Hackman i högform. Intressant nog gjordes det en spin-off från den första filmen (samma producent) med karaktären Buddy (Roy Scheider) i och med filmen The Seven-Ups (1973) - Min text. En klart trevlig polisfilm och perfekt om man vill ha en tredje som sällskap.

4 kommentarer:

 1. Jag gillar faktiskt 28 weeks en anings bättre än föregångaren.
  Kill Bill ser jag som en film och håller båda delarna som lika starka - minuset i tvåan är Tarantino pladdret i finalen men Carradine var väl tvungen att få några repliker ;)
  Fletch, Wall str och GOM har jag bara sett ettorna av och är inte så värst sugen på uppföljarna.
  Intressant inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det finns givetvis många fler duologier, men antingen var de för svaga för att komma med eller så har jag bara sett första filmen.

   Håller med om att Kill Bill mer är som en film. Den var ju tänkt som det från början. Och där verkar det komma en trea också. Fast då kanske man kan kalla den för en duologi ;)

   Radera
 2. Intressant lista, men det känns som det kanske inte fanns så mycket att välja på när Grumpy Old Men blir en av kandidaterna ;) Fletch har aldrig heller varit någon storfavorit, men Wall Street är jag ändå lite nyfiken på. Skulle vara kul att se dem back to back.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Precis som du säger var det ett tecken på att det inte fanns så många bra att välja bland.

   Som äkta duologi (om man inte räknar Kill Bill) så är French Connection-filmerna solklara favoriter för egen del.

   Radera