onsdag 11 juni 2014

Edge of TomorrowTitel: Edge of Tomorrow
Genre: Action/Sci-Fi
Land: USA/Australien
År: 2014
Regi: Doug Liman
I rollerna: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson

Handling: En officer som slåss i ett krig mot en utomjordisk ras finner sig fångad i en tidsloop av sin sista dag i strid. I takt med att han samlar på sig erfarenhet blir han skickligare längs vägen.

Omdöme: När jag lite halvt såg trailern till filmen kändes det som en film man inte var särskilt sugen på att se. Det kändes som en trött sci-fi där Tom Cruise gör det han gjort tidigare. Men så när jag fick syn på att Doug Liman stod för regin blev det genast intressantare. Han ligger bakom några trevliga filmer så som t.ex. Swingers (1996), Go (1999) samt The Bourne Identity (2002). Man ska alltid ge en regissör man har goda erfarenheter av en chans.


"Kan någon ta av mig dessa så jag kan gå och dö - igen!"

En officer, Cage (Tom Cruise) kastas in i ett hopplöst krig med en brutal utomjordisk ras. Han slängs in i frontlinjen och dör nästan omgående. Men han vaknar upp med en gång och börjar om dagen innan. Han inser snart att han hamnat i en tidsloop och har möjligheten att ändra på krigets utgång. Till sin hjälp får han Rita (Emily Blunt) som gått igenom exakt samma sak, men tappat förmågan. Hon kan träna upp honom och han kan guida henne ute på fältet.


"I don't belong here..."

Tankarna går till några olika filmer. Närmast till hands känns givetvis Source Code (2011) som har ett liknande upplägg med tidsloop. Sen är det lite District 9 (2009) vad gäller människan mot utomjordingar. Om man tar lite från dessa två filmer får man mycket av det man bjuds på här. Får stundtals en känsla av att vara inne i ett dataspel. Det är gott om action, sci-fi, både mörker och humor för att underhålla rakt igenom. Man har även lyckats bra med tempot och skönt nog i princip helt skippat de romantiska inslagen.


"Time to die."

Tom Cruise må inte vara direkt ung längre. Ändå känns det som han inte tagit sig vatten över huvudet. Han klarar av vad som krävs av honom, inte minst det höga tempot. Emily Blunt vid hans sida är minst lika bra och det är inte första gången hon funkat. Något fick mig att tänka på Uma Thurman. Hon är lite samma typ fast yngre och kanske stabilare också. Annars är Bill Paxton ett roligt inslag som fanjunkare Farell.


"Har jag hamnat på stranden i Saving Private Ryan?"

Filmen visar sig vara genomgående intressant där man aldrig direkt tappar fokus. Kanske blir det lite för mycket mot slutet när det blir mer action än vad som behövs. Men jag gillade upplösningen när tidsloopen tog slut och våra hjältar förstod att det var deras enda chans att lyckas. Tyvärr fortsätter filmen sedan några minuter till vilket kändes helt onödigt. Bättre att avsluta när man låg på topp, även om det hade betytt ett mörkt slut utan att allt förklaras för tittaren.

Hade bara filmen slutat fem minuter tidigare hade betyget varit givet. Men som helhet var jag ändå nöjd och det är en skön biofilm. Därför är jag generös - en svag fyra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 8.2

---


Andra som skrivit om filmen:

Fiffi
Carl
Sofia
Henke
Cecilia
Fredrik
Jessica
Jojjenito
Filmparadiset
Markus, Erik & Jimmy

12 kommentarer:

 1. Kul att filmen blev en positiv överraskning för dig. Jag hade inte heller så höga förväntningar och det visade sig vara bra - och rätt skönt :)
  En riktig sommar-action-tjottafräs är det i alla fall.

  Tänkte du också på att Tompa såg mycket yngre ut här än i Mission Impossible 4?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag hoppades en del på filmen, men gick mest in med öppet sinne. Det som gjorde att jag ville se den var regissören och det visade sig vara avgörande i det här fallet.

   Ja, i MI4 tyckte jag det började kännas att det var dags för honom att låta någon annan ta över. Men här tänkte jag aldrig samma tanke.

   Radera
 2. Liman är helt klart en intressant regissör. Som verkar gilla att hoppa lite mellan genrer också. Sånt är kul.

  Stinkern Jumper som han månglat ur sig bör man dock hålla sig från...tycker jag. ;-)

  Den här vill man se. Helt klar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Ja, de tre jag nämnde tycker jag han lyckades bra med. Och som du säger, olika genrer har han lyckats i.

   Har hållit mig undan några av hans senare filmer, som t.ex. Jumper. Tror jag gjort rätt där ;)

   Denna gör sig bra på bio, men 3D kan man hoppa (fast är det större duk kan man lika gärna köra på det).

   Radera
 3. Jag var rejält peppad efter trailern, men så hade jag kanske inte lika bra upplevelse som dig heller.

  Tycker att Emily Blunt överraskade för jag har aldrig gillat henne förr. Visst påminner hon lite om Uma! lustig spaning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Trailern såg jag bara lite halvt, men kände då inte för att se filmen. Det som avgjorde till filmens fördel var regissören.

   Hon flyger lite under radarn, men tycker hon varit stabil tidigare också.

   Radera
 4. Emily Blunt är nog stabilare. Men känns heller inte lika spännande. Skulle vilja se henne med en lite galnare regissör. Någon som testar hennes gränser lite (inte på ett Von Trier-vis då).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan: Jag tror definitivt Emily Blunt har mer att ge och kan ta ut svängarna i rätt roll. Hon gjorde absolut inte bort sig här, vilket inte var någon självklarhet.

   Radera
 5. Jamenvisst är Emily lik Uma med sitt lite smalare ansikte än vi vana att se! Håller med om att betyget nog blivit högre utan det sista lilla anslaget, så onödigt... Men ju mer jag tänker på den, desto stabilare känns den. En mycket väl utförd film som elegant vilar på sina styrkor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Kul att fler ser likheten med Uma ;)

   Ja, betyget blev ändå högt från min sida då jag kunde se mellan fingrarna de sista fem minuterna.

   Undrar hur den skulle funka vid omtitt om några år...

   Radera
 6. Vi tycker väldigt lika om filmen, så har inte så mycket att kontra med.

  När det gäller slutet... och nu kommer det...

  *** spoilers ***

  så tyckte jag det hade kunnat sluta när Tom flöt omkring i vattnet men att man kanske, möjligen, fick se att hans ögon blev svarta. Slut. Då hade man varken vetat in eller ut.

  *** spoiler slut ***

  Med det sagt så gillade jag ändå det absoluta slutscenen och klippet till svart som det nu var. Även om det inte hängde ihop logiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Precis, håller helt med dig om din spoilerdel och det var där jag ville att det skulle ha slutat. Då hade man låtit tittaren tänka till lite och slutat på topp.

   Radera