torsdag 12 juni 2014

FrequencyTitel: Frequency - Livsfarlig frekvens
Genre: Kriminalare/Drama/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2000
Regi: Gregory Hoblit
I rollerna: Dennis Quaid, Jim Caviezel, Elizabeth Mitchell, Noah Emmerich

Handling: Polisen John Sullivan får som genom ett under kontakt med sin döde far, brandmannen Frank, och kan via en radio tala med honom trots att 30 års tidsskillnad skiljer dem åt. John varnar fadern för en kommande olycka, vilket i sin tur sätter igång en farlig kedjereaktion.

Omdöme: Detta var en film som sågs ungefär när det begav sig. Minnet av filmen var inte jättestarkt, men trots allt positivt. En far-son relation som blir aktuell igen efter 30 år genom en och samma amatörradio. Men även en mordgåta där en seriemördare härjar.Brandmannen Frank Sullivan (Dennis Quaid) är gift med sjuksköterskan Julia (Elizabeth Mitchell). De har den sexårige sonen John och lever livet sommaren 1969. Frank gillar att leka med sin amatörradio och prata med folk över hela världen. Under ett norrsken händer något oväntat - han får kontakt med en polis vid namn John Sullivan (Jim Caviezel) som påstår sig vara hans nu 36-årige son...Frank och John börjar kommunicera med varandra och blir övertygade om att de faktiskt är vilka de utger sig för att vara. John ser sin chans att rädda sin far från en säker död, vilket givetvis får Frank att förstå att John talar sanning om vem han är. Problemet är bara att Johns värld och minnen förändras. Nu måste Frank med hjälp av John försöka rätta till vad de ställt till med. I synnerhet då en seriemördare nu lämnar fler offer efter sig.Det är faktiskt inte alls dumt hur man får ihop det hela. Köper man bara att de får kontakt under de speciella omständigheterna med norrskenet, ja då bjuds man på en trevlig filmstund. För både far-son relationen berättas fint samtidigt som jakten på en seriemördare intensifieras. Finns egentligen inga fel i utförandet. Det enda som är lite svagt är väl slutet som känns lite sockrigare än det hade behövt vara.Lite kul att manuset är skrivet av produktionsansvarige på New Line Cinema Toby Emmerich. Han har även producerat filmen och är bror till skådespelaren Noah Emmerich som är med i en biroll. Regissören Gregory Hoblit var i sin tur en av producenterna på den klassiska polisserien "Hill Street Blues". Det noterbara är att ett avsnitt går på TV i bakgrunden i en scen. Ett avsnitt han för övrigt själv regisserade.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Såg om den här för något år sen.
  Som du skriver, den håller ihop rätt bra...om man kan har lite överseende med omständigheterna och det fantasifulla manuset.

  Helt klart en rulle man kan avnjuta när man inte vill fundera eller engagera sig alltför mycket... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Ja, det är som du säger. Om man vill analysera en sån här film på djupet så håller den inte ihop särskilt väl. Annars funkar den fint :)

   Radera
 2. Instämmer med Steffo, trots att det var ett bra tag sedan jag såg den. Men minns också en rätt underhållande och stabil rulle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Förväntar man sig inte så mycket och vill ha en halvspännande och trevlig film så funkar den fint.

   Radera