tisdag 10 juni 2014

Good Will HuntingTitel: Good Will Hunting
Genre: Drama
Land: USA
År: 1997
Regi: Gus Van Sant
I rollerna: Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck, Minnie Driver, Stellan Skarsgård, Casey Affleck

Handling: Will Hunting är en 20-åring vars vardag kantas av slagsmål, skitjobb och pubrundor med polarna. Men Will är annorlunda. Han är överintelligent, har fotografiskt minne och kan lösa matematiska problem som t.o.m. prisbelönta matematiker går bet på. När han efter en fängelsedom beordras uppsöka psykiatrisk hjälp hamnar han till slut hos psykologen Sean McGuire. Sean, som vuxit upp i samma stadsdel och själv genomgått livskriser, känner igen sig i Will och beslutar sig för att försöka hjälpa honom.

Omdöme: Man brukar säga att man har svårt att verkligen gilla en film vars karaktärer man inte gillar. Det här är en sådan film. Huvudpersonen Will (Matt Damon) är inte lätt att gilla. Som karaktär är han ganska osympatisk och kör gärna över folk. Det är sådan han är. Frågan är bara om han och filmen kan vinna över en innan det är för sent.Matt Damon och Ben Affleck skrev tillsammans manuset som kom att vinna en Oscar. För regin står den erfarne Gus Van Sant som inte låter något komma emellan vad man får berättat för sig. Han levererar historien från punkt A till B och det hela känns relativt simpelt. Man får helt enkelt följa med på en ung mans resa i hopp om att slå ner en försvarsmur han byggt upp runt sig i hela sitt liv.Robin Williams kom att vinna en Oscar för birollen som psykologen Sean Maguire som hjälper Will. Han agerar stabilt och med rätt inställning till rollen. För även om han inte är med så värst mycket känner man starkt för hans karaktär. Personligen är det till stor del han (både Williams och karaktären) som lyfter filmen för egen del. Men även Minnie Driver som Harvard-studenten Skylar lämnar avtryck. Tycker hon funkar mycket bra i rollen.På det stora hela är det här en bra film, även om det är långt ifrån att vara någon personlig favorit. Minns inte exakt vad jag kände när jag såg den när det begav sig, men min åsikt har nog inte förändrats så mycket. Jag har fortfarande svårt för Matt Damon här och inte minst hans karaktär Will. Will Hunting har helt enkelt svårt att vinna över mig, även om jag finner filmen som relativt mysig och lättsmält.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.2

6 kommentarer:

 1. Jag kommer ihåg den som riktigt bra! Men jag gillade bade Matt Damon, Minni Driver, BVen Affleck och Skarsgård vid sidan av Robin WIllims.

  Som jag kommer ihåg det var hel filmen solid. Men jag måste nog se om den för att man blir ju lite nyfiken på hur den är idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Gillade du den då borde du gillade den än idag. En solid film utan tvekan.

   Personligen har jag lite svårt för huvudkaraktären och det är ju aldrig bra. Damon höjdes i mina ögon i och med Bourne-filmerna.

   Radera
 2. Där ser man, jag har alltid gillat den här filmen tack vare Damon. Men han stöds på ett alldeles föredömligt sätt av både Williams, Driver och Affleck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det är egentligen inget fel på Damon (även om jag först började gilla honom i och med Bourne). Däremot är karaktären inte någon favorit.

   Radera
  2. Jomen alltså, jag gillar Damons porträtt av Will. Jag har inte alls några problem med den karaktären.

   Radera
  3. Sofia: Då kan jag fullt förstå om man gillar filmen mer. Det jag har lite svårt för är att han har en taskig attityd mot medmänniskorna. Gillar inte riktigt sättet han visar att han faktiskt kan. Men det är den resan man får göra med honom och se om han får ordning på sitt liv.

   Radera