onsdag 4 juni 2014

Non-StopTitel: Non-Stop
Genre: Action/Mysterium/Thriller
Land: USA/Storbritannien/Frankrike
År: 2014
Regi: Jaume Collet-Serra
I rollerna: Liam Neeson, Julianne Moore, Lupita Nyong'o, Jason Butler Harner

Handling: Ombord på ett flygplan mellan New York och London får flygplansagenten Bill Marks en serie av hotfulla SMS. Budskapet i meddelandena är att en passagerare kommer att dö var tjugonde minut tills 150 miljoner dollar har satts in på ett bankkonto.

Omdöme: Bill Marks (Liam Neeson) sitter i sin bil och tar en sista drink innan han går till jobbet. Ett jobb som innebär att han ska se till att allt går lugnt till ombord långflyget mellan New York och London. Han är en f.d. polis som sadlat om och har uppenbara alkohol- och personliga problem. Inte det bästa för en "Federal Air Marshal"...På väg till flyget och sedan ombord flyget träffar han på diverse karaktärer. Alla kommer på något vis bli inblandade i dramat som sedermera utspelar sig uppe i luften. Någon hotar Bill genom SMS till hans mobil. Hoten lovar att passagerare kommer att dö var 20:e minut. Kravet är 150 miljoner dollar. Bill sätter igång sitt letande, men hamnar själv i trubbel då han har svårt att bevisa vad som håller på att hända.Detta var en film jag såg fram emot en del. Det kändes som en sån där film som kan underhålla för stunden och bjuda på en del bra action. När man sen slänger in Julianne Moore vid sidan om Liam Neeson, ökar potentialen. Åtminstone på ytan. Premissen är nämligen inte alls dum och inledningsvis sätter man sig till rätta och ser fram emot en trevlig åktur.Tyvärr, men inte helt oväntat, håller filmen inte riktigt måttet. Den lyckas inte hålla uppe standarden mer än under halva filmen ungefär. Det går sakta men säkert utför ju tuffare det blir för Bill. Pulsen ökar inte direkt och avslutningen lämnar en ganska sur eftersmak. Vad som borde blivit en underhållande actionfilm blir det bara halvt. Jaume Collet-Serra gjorde tidigare Unknown (2011) med Liam Neeson och även den blev en besvikelse trots en lovande premiss. Dock visste jag inte att det var samma regissör här, annars hade jag vetat ungefär vad som väntade.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Kul att läsa dina tankar om den här.
  Jag håller kanske lite emot här då jag fann den överraskande pigg! Sen är jag ju förstås lite svag för gamle Neeson i rollen som actionsnubbe på äldre dar.
  Jag gillade ju förra samarbetet mellan Collet-Serra och Neeson i Unknown....lite samma vilsenhet och utsatthet i karaktärens personlighet i båda rullarna.

  Skulle i ett annat årtionde kanske kunnat vara en John McClane-historia...? ;-)

  Ska försöka få upp min text ganska snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Grejen var nog den att jag hoppades lite för mycket på denna. Den fick tidigt bra kritik (även om jag inte läste några texter) och det bådade ju gott. Men en sån här film funkar oftast bäst när man inte förväntar sig så mycket :)

   Unknown var egentligen inte heller dålig. Problemet var mest att det var en sämre kopia på favoriten Frantic (1988) ;)

   Ska bli kul att läsa din text om filmen.

   Radera
 2. Ah! Bra koppling till Frantic där angående Unknown! Klockren. (Frantic KAN btw dyka upp i årets sommarklubb...) ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Frantic är ett utmärkt val till din sommarklubb! ;)

   Radera