fredag 13 juni 2014

ScreamTitel: Scream
Genre: Mysterium/Thriller/Skräck/Komedi
Land: USA
År: 1996
Regi: Wes Craven
I rollerna: Neve Campbell, Courtney Cox, Skeet Ulrich, David Arquette

Handling: Ett år efter att Sidneys mamma blivit mördad inträffar flera mord. Gale Weathers är reporter på lokaltidningen och hon misstänker att det kan vara samma mördare nu som för ett år sedan. Offren är människor i Sidneys närhet och misstankarna riktas allt mer mot hennes pojkvän.

Omdöme: Det är intressant med filmer man ser om och upptäcker nya detaljer kring. Regissören Wes Craven hade gjort sig ett namn i skräckgenren med filmer som The Hills Have Eyes (1977) och inte minst A Nightmare on Elm Street (1984). Så det känns passande att han bjöd på en slags hyllning till genren med denna.Man kastas direkt in i hetluften när telefonen ringer hemma hos Casey (Drew Barrymore) som är ensam hemma i det enorma huset. Hon poppar popcorn och planerar att se en film. Telefonsamtalet går från ett roligt skämt till skräck på bara några sekunder. Personen som ringer är uppenbarligen en skräckfilmsfantast och snart inser Casey att han är närmare än hon först trott...Efter den "trevliga" inledningen har man satt ribban. Det är klassiska slashertendenser på mördaren, förutom att han uppenbarligen är lite för tafatt i vissa lägen. Just detta visar sig bli ett återkommande tema. Den maskerade mördaren är inte alls skräckinjagande och det är väl inte heller meningen. Filmen som sådan blir sällan spännande eller skrämmande vilket nog både har att göra med att man sett den förr och att den har glimten i ögat och inte försöker vara superallvarlig.Det som gör att filmen funkar fint vid omtitt (eller första gången man ser den för den delen) är personligen alla filmreferenser. Karaktärerna är alla filmintresserade känns det som (inte bara killen som jobbar i videobutik och är skräckfilmsfan). Referenserna används på ett smart sätt som gör att man uppskattar filmen lite extra ju mer av titlarna man själv känner till. Detta var något jag inte noterade lika mycket när jag sett filmen tidigare, men nu var det alltså en av filmens styrkor.Även om filmen på det stora hela är lättsam och lekfull så är den ganska brutal. Eftersom man redan i början etablerat att allt kan hända och vem som helst kan dö så kan aldrig någon känna sig säker. Men hade man fått ändra lite så hade man helt klart gjort den maskerade mördaren mer skräckinjagande, mer iskall och inte så tafatt/svag. Hade även velat se ett bättre och mer överraskande slut. Men allt som allt, en underhållande film som leker med genren och ändå behåller fokus.Just det, en notering att Skeet Ulrich påminner mig om Johnny Depp som ju var med i A Nightmare on Elm Street (1984). Förmodligen ingen slump då Wes Craven även regisserade den.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

8 kommentarer:

 1. Jag har tänkt att se om hela serien ett bra tag nu, men minns fortfarande den här som riktigt bra. Den kändes ju så himla fräsch när den kom! Och ja, jag tolkade också Depp-looken som högst medveten. Vad gör Skeet Ulrich nu för tiden, förresten? Mest TV sedan 2000 vad det verkar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Minns inte tvåan och trean i serien, men möjligt att de är värda att se om.

   Visst ser man likheten? Ja, han fick inte samma karriär som Depp...

   Radera
  2. Vad jag minns så lyckades man fortfarande hålla fanan rätt högt i tvåan. Trean däremot...

   Radera
  3. Sofia: Mmm, kan tänka mig att det är så. Inte så jättesugen på att ta reda på hur det ligger till :)

   Radera
 2. Det är konstigt det där med minnen men när jag såg Scream på bio när den kom så tyckte jag den var läskig, alltså på riktigt skräckfilmsläskig. Antagligen för att jag inte sett nåt liknande förut och - precis som du skriver - man har ingen aaaning om vad som ska hända och vem som ska dö. Men vid omtitt(-ar) känns den mest...rolig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Kan ha att göra med att man förväntar sig mer skräck och inte vet vad som väntar bakom hörnet. Och eftersom filmen börjar ganska brutalt är man beredd på det mesta.

   Radera
 3. Minns att jag var lite besviken vid första titten då jag fann filmen vara lite seg och ospännande dock mycket välgjord även om slutet/motivet var lite "over the top".
  Min favorit är nummer två i serien som håller högre tempo och spänning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Intressant att höra om tvåan. Kanske ska ta och se om den och trean trots allt...

   Radera