tisdag 17 juni 2014

The 6th DayTitel: The 6th Day / 6:e dagen
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2000
Regi: Roger Spottiswoode
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Michael Rapaport, Robert Duvall, Tony Goldwyn, Michael Rooker

Handling: Historien utspelas i en nära framtid där boskap, fisk och till och med husdjuren lätt kan klonas. Det finns bara en regel - det är förbjudet att klona människor. Det är åtminstone vad Adam Gibson tror när han en dag kommer hem från jobbet och upptäcker att en klon har tagit hans plats. Gibson blir inte bara bestulen på sin identitet och familj, han måste också försöka rädda sig undan människorna som har klonat honom. De är beredda att döda för att deras hemlighet ska bevaras.

Omdöme: På förhand trodde jag denna Arnold Schwarzenegger-film hade setts någon gång för länge sen. Så kan det möjligtvis också vara, men då har jag uppenbarligen förträngt det. Att se Schwarzenegger spela dubbla roller är så klart värt en titt. Året när det utspelar sig nämns aldrig i filmen, men det lär vara år 2015.Det här känns som en film som i rätt händer hade kunnat bli något bra. Likheterna med en annan Schwarzenegger-film, Total Recall (1990) gör att man lätt tänker vad som hade kunnat vara. Skillnaden är dock att man i det fallet hade den duktige regissören Paul Verhoeven. Här var det Roger Spottiswoode som inte direkt är en regissör av rang.Vad som funkar någorlunda bra och gör att man ändå tar sig igenom filmen (med vissa besvär) är humorn. Det blir ganska roligt på sina håll och det känns som lite typisk Schwarzenegger-humor som man känner igen från flera av hans tidigare filmer. För även om han är en undermålig skådespelare så lyckas han nästan alltid charma med en gnutta humor och sin självdistans.Ska man vara kritisk till något så hittar man en hel del. Filmen känns ganska b-aktig i genomförandet och det tyder på en svag regissör. Materialet fanns där för något bättre som tidigare nämnts. Tyvärr blir det aldrig direkt bra eller särskilt intressant. Det hela känns även utdraget och man önskar mest att det ska ta slut under den sista halvtimmen. Definitivt inte någon minnesvärd film, men man får sig ändå några skratt på vägen vilket aldrig är fel.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 5.9

4 kommentarer:

 1. Jag vill minnas att de inte riktigt fick ihop logiken på slutet... Eller åtminstone att det kändes rörigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Tänkte inte så mycket på det mot slutet då jag redan tappat intresset och mest skrattade åt det hela (och Arnold)...

   Radera
 2. Underhållande film man kanske inte någon av Arnies bästa men å andra sidan har han lite av ett B-skådis skimmer över sig men jag gillar honom.
  Glad midsommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: På sätt och vis är den underhållande, men mest för att det blir lite roligt. Annars är det långt ifrån någon av hans bästa.

   Tack detsamma! Glad midsommar!

   Radera