söndag 15 juni 2014

The Cannonball Run (Revisited)Titel: The Cannonball Run / Mitt i plåten!
Genre: Komedi/Action
Land: USA/Hong Kong
År: 1981
Regi: Hal Needham
I rollerna: Burt Reynolds, Dom DeLuise, Roger Moore, Sammy Davis Jr, Dean Martin, Farrah Fawcett, Jack Elam, Adrienne Barbeau, Jackie Chan, Peter Fonda

Handling: Det olagliga Cannonball-loppet körs från New York till Los Angeles och lockar folk från hela världen. Deltagarnas fordon är väldigt varierande och dessutom maskerade så att polisen inte ska kunna identifiera bilarna och upptäcka vad som pågår.

Omdöme: Att säga att det här är en högklassig film vore att leka med elden. Det betyder dock inte att man inte kan uppskatta den som underhållande tidsfördriv. Filmen blev en av de mest sedda filmerna när den kom, både i USA och Sverige. Hade själv sett den några gånger tidigare, men vissa filmer kan man återvända till lite då och då.Filmens regissör Hal Needham och manusförfattaren Brock Yates hade själva varit med i det riktiga racet några år tidigare. Flera av bilarna som används i filmen användes även i det riktiga racet. Själva premissen är väldigt simpel så man ska inte förvänta sig något djup. Och i ärlighetens namn är filmen ingen höjdare under den första halvtimmen. Då ska alla karaktärer introduceras som senare ska vara med i Cannonball. Inledningsvis blir det därför oerhört ryckigt och utan struktur.Så kommer man till tävlingen och det roliga kan äntligen börja. Nu bjuds man på flera skratt och minnesvärda repliker. Man får även flera sköna karaktärer filmen igenom. Bäst är den galna doktorn som följer med ett team som kör en trimmad ambulans. Doktorn, som passande nog heter Nikolas Van Helsing, spelas av veteranen Jack Elam som stjäl varje scen. Man spelar även kuslig musik flera gånger när han dyker upp som passar perfekt till hans galna utseende.Radarparet Burt Reynolds och Dom DeLuise är ganska fjantiga, men har fin kemi och ett par roliga ögonblick tillsammans (inte minst deras hysteriska skratt). Ett annat radarpar i form av Sammy Davis Jr. och Dean Martin är också en fröjd att se när de utklädda till präster kör runt i sin röda Ferrari. Sen får man inte glömma Roger Moore som spelar sig själv och driver med sin karaktär James Bond som han ju spelade på den tiden.

Så här har jag tidigare skrivit om filmen.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar