måndag 30 juni 2014

Under the SkinTitel: Under the Skin
Genre: Drama/Sci-Fi/Mysterium/Thriller
Land: Storbritannien/USA/Schweiz
År: 2013
Regi: Jonathan Glazer
I rollerna: Scarlett Johansson, Jeremy McWilliams, Lynsey Taylor Mackay, Dougie McConnell

Handling: En utomjording i kvinnokropp åker längs gatorna i Skottland och raggar upp ensamma män. Väl hemma hos sig tar hon dem "i förvar" och ger sig sedan ut efter nästa offer. 
Efter ett möte med en deformerad ung man känner hon plötsligt något inombords, kanske en typ av medkänsla, vilket får henne att fly för att försöka känna ännu mer.

Omdöme: Att jag skulle ha en favoritskådespelerska i Scarlett Johansson stämmer kanske inte riktigt. Men efter hennes medverkan i favoritfilmen Lost in Translation (2003) är det svårt att inte uppskatta henne, inte minst när hon tar sig an en sån här roll. Hon vågar testa något lite annorlunda, något lite mindre och bjuda på sig själv. För detta är ingen storfilm, snarare tvärtom.Vid sidan av Scarlett Johansson har man inga kända namn att tala om. Detta är hennes film. Med det sagt får man tidigt i filmen en autentisk känsla när hon glider runt Skottland i sin vita skåpbil och försöker ragga upp ensamma män. Mycket riktigt visar det sig att dessa scener filmades med dolda kameror och att männen inte visste om att de filmades eller att det var Scarlett Johansson.Regissören Jonathan Glazer gjorde långfilmsdebut med Sexy Beast (2000) som gav Ben Kingsley en Oscarsnominering för sin oförglömliga prestation. Detta är blott hans andra film efter debuten. Här bjuds man på något helt annorlunda där tankarna går en del till David Lynch och lite till Stanley Kubrick. Det är mystiskt och ganska stämningsfullt, men kanske gjort i en lite för liten skala. Man kunde gjort mer av det hela och den kommer inte tilltala alla.Under filmens första hälft ligger det hela tiden något i luften. Sakta övergår det dock till att bli smått upprepande, även om man hela tiden är nyfiken på vart det ska leda. Filmen har sparsamt med dialog och inga namn används. Man lämnar en del öppet för tolkning och förklarar inte heller allt, precis som man (för det mesta) vill ha det. Kanske att man kunnat göra vissa saker lite annorlunda och förklarat en del mer.När filmen närmar sig slutet börjar det kännas som filmen missat en chans att göra något mer minnesvärt med materialet. Det blir liksom lite uddlöst, trots att det är långt ifrån ointressant, snarare tvärtom. Det gör att man känner sig lite lätt besviken. Men så kommer slutet som helt klart ger filmen en värdig avslutning på det hela. Kanske inte något revolutionerande, men passande och ja, tillfredsställande på något sätt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.2

6 kommentarer:

 1. Läser inte din text då jag vill se filmen så fräsch som möjligt. Men då är frågan: varför får jag inte se den på bio?! Det finns ingen info om när den har premiär i Sverige. Verkar inte finnas nån distributör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Helt rätt, bäst att inte läsa något om den om du planerar att se den.

   Vet inte heller varför den inte verkar gå upp på bio i Sverige. Kanske tycker de att det är en för liten film, vem vet. Tror nog den skulle hitta sin publik.

   Radera
 2. Mnjae orkade bara med halva filmen hade nog kanske väntat mig något annat men håller med modigt av S.J att hoppa på ett sådant här projekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Fast det gäller att man ser hela filmen, tycker jag ;) Den är lite upprepande under första halvan så man måste ha lite tålamod. Hade hoppats på lite mer, men ändå inte alls dum.

   Radera
 3. Jag vill se den här. På bio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Vad kan man göra? Kanske dyker den upp på någon filmfestival...

   Radera