tisdag 29 juli 2014

Back to the Future Part IITitel: Back to the Future Part II / Tillbaka till framtiden del II
Genre: Äventyr/Komedi/Sci-Fi
Land: USA
År: 1989
Regi: Robert Zemeckis
I rollerna: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Thomas F. Wilson, Lea Thompson

Handling: Doc, Marty och Jennifer åker till år 2015 med sin tidsmaskin DeLorean för att rätta till några problem i framtiden. Men Biff Tannen stjäl DeLorean, åker tillbaka i tiden och ger en bok med 50 års sportresultat till sitt yngre jag. Nu måste Marty åka tillbaka i tiden för att stoppa den yngre Biff från att utnyttja boken och ändra framtiden.

Omdöme: Denna den andra delen tar vid precis där den första tog slut. Marty (Michael J. Fox) och Doc (Christopher Lloyd) flyger in i framtiden med sin DeLorean till år 2015. Där stöter Marty på sin son, Marty Jr. som visar sig vara en korkad tonåring. Än värre blir det när han ser sig själv som familjefar. Kan räddningen vara en "sportalmanacka" fylld med resultat mellan 1950-2000? Marty kommer nämligen över den i en retrobutik, men den kommer snart hamna i fel händer - Biff.Är det en sak som sticker ut lite extra med den här uppföljaren så är det utan tvekan att Biff får större utrymme. Han dyker både upp som ung anno 1955 och gammal anno 2015. Han stjäl faktiskt showen från Marty och Doc. De båda måste hela tiden försöka fixa till det som Biff ställt till med. Biff är en riktigt skön karaktär som är så där lagom elak. En favoritsekvens är när Biff anno 1985 blivit rik och leker Donald Trump!Precis som i den första filmen är det speciellt en sak som funkar mindre bra. Det är när Marty är med sin familj. Eftersom de här ska vara 30 år äldre är skådespelarna kraftigt sminkade. Men det är inte särskilt bra gjort. Det sänker helt klart dessa scener och blir ganska larvigt. Som tur är får man inte så mycket av detta.Det är lite förvånande att filmen funkar så pass väl som den gör. En uppföljare brukar ofta ha svårt för att följa upp originalets succé och komma med något nytt. I och för sig tar man med en del från den första filmen, men överlappen görs allt som oftast smidigt. Sen bjuds man på en hel del humor, inte minst när Biff är i farten.Vad jag inte kom ihåg var att filmen inte avslutas utan man låter det hela vara öppet för trean. Gillar inte direkt detta. Visst hade man kunnat hinta om en trea, men nu får man inget avslut på denna del och det känns lite svagt. Trots allt måste man vara nöjd då det mesta som funkade i ettan även finns med här. Plus att man har ett fungerande manus som gör att våra vänner hela tiden är i rörelse. Det blir aldrig trist.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

4 kommentarer:

 1. Gillar även den här filmen men håller med om att slutet samt familjescenerna drar ned filmen lite. Gillar finalen när det är två versioner av Marty - snyggt och spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, det känns som de tänkte till innan de gjorde denna uppföljare. Manuset får ihop det med den första filmen och så får man även med framtiden, vilket bara är ett plus.

   Radera
 2. Minns att det blev jättemycket snack när den här gick upp på bio, många var ganska arga över den skamlösa cliffangern.

  Filmen i sig är mest charmig för att den tillhör serien, ingen jättefavorit för min dell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Mmm, blev som sagt också lite irriterand på cliffhangern. Hade som sagt glömt bort den så besviken blev man.

   Filmen som sådan tycker jag funkar förvånansvärt bra och kopplar fint ihop med den första filmen.

   Radera