måndag 28 juli 2014

Back to the FutureTitel: Back to the Future / Tillbaka till framtiden
Genre: Äventyr/Komedi/Sci-Fi
Land: USA
År: 1985
Regi: Robert Zemeckis
I rollerna: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover

Handling: För att komma undan ett gäng terrorister hoppar Marty in i en sportbil, som gjorts om till en tidsmaskin. Hastigt och lustigt befinner han sig 30 år tillbaka i tiden, där han möter sina föräldrar som unga. Inte nog med att de tror att hans täckjacka är en flytväst - hans mamma blir till råga på allt förälskad i honom. Marty har förstås inget val. Han måste se till att hans blivande mamma och pappa får ihop det. Annars kommer han själv inte att bli född...

Omdöme: Marty McFly (Michael J. Fox) är en ganska normal tonåring i 80-talets Amerika. Han gillar att spela elgitarr, går i skolan och ser fram emot att spendera helgen med sin flickvän Jennifer. Hans vän Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) är däremot allt annat är normal. Han är lite som professor Kalkyl med sitt okontrollerade hårsvall och ständiga experimenterande.Denna dag har Emmett bett Marty att möta honom halv två på natten på parkeringsplatsen utanför den lokala shoppinggallerian. Han ber Marty ta med sig videokameran. Något stort är på gång. Marty upptäcker att Emmett gjort om en DeLorean-sportbil till en tidsmaskin. Men mitt i allt dyker ett gäng terrorister upp då Emmett lurat dem på en last plutonium som han behöver till tidsmaskinen. Marty hoppar hastigt och lustigt in i bilen och hamnar 30 år bakåt i tiden, år 1955.Filmen kommer egentligen igång på allvar när Marty hamnar i 1955. De runt tjugo minuterna innan dess är förvisso småtrevliga, men det är lite för överdrivet, inte minst när Marty är med sin familj. Fast filmen tar sig alltså fint och det är krocken mellan nutid (1985) och dåtid (1955) som blir absolut roligast.Eftersom Marty befinner sig i samma stad träffar han på sin föräldrar som unga, innan de blev ett par. Problemet är att hans närvaro ställer till det. Med hjälp av Emmett, som givetvis inte känner honom vid den här tidpunkten, måste han ställa saker till rätta och komma på ett sätt att ta sig tillbaka till framtiden.Martys scener med sin pappa George (Crispin Glover) och mamma Lorraine (Lea Thompson) blir bäst då de är i samma ålder som Marty, runt 17-18 år. Hans ständiga kamp för att fixa allt till rätta blir riktigt underhållande och kul. Trots att man sett filmen ett par gånger är det alltid lika trevligt att göra ett återbesök med McFly och Emmett. Det hela blir till så mycket mer än en ordinär ungdomsfilm från 80-talet och därför håller den för flera generationer, men även för flera tittar.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 8.5

4 kommentarer:

 1. En favoritfilm med mycket hög omtittningsbarhet :) Bäst i mitt tycke är Crispin Glover fantastiskt rolig och samtidigt tragisk karaktär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det är ett smart, men samtidigt ganska enkelt manus som funkar för alla åldrar.

   Håller med dig om att Crispin Glover och hans karaktär är klart bra. Synd att han inte kunde komma överens om att vara med i uppföljarna.

   Radera
 2. Vilken slump -- den här fick rulla hemma för bara någon vecka sedan. Jag känner att jag har svårt att bedöma dess värde nu för tiden, den är så nostalgimarinerad att jag tappat alla referenser. Jättehärlig, förstås :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Visst är det svårt att se den utan en stor gnutta nostalgi. Vissa saker klarar den av på egen hand, andra höjs av nämnda nostalgi ;)

   Det är en typisk sommarfilm, äventyr och allt!

   Radera