onsdag 9 juli 2014

Close Encounters of the Third KindTitel: Close Encounters of the Third Kind / Närkontakt av tredje graden
Genre: Sci-Fi/Äventyr/Drama
Land: USA
År: 1977
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Richard Dreyfuss, Teri Garr, Melinda Dillon, François Truffaut

Handling: Efter att strömmen har slagits ut över ett stort område skickas elreparatören Roy Neary för att undersöka strömavbrottet. På vägen stannar bilen och börjar skaka. Roy bländas av ett starkt ljussken och får, tillsammans med flera andra personer närkontakt med ett ufo. Efter händelsen blir han förändrad och som besatt vid tanken på att möta ufot igen.

Omdöme: Vissa filmer ser man en gång och kommer för alltid ihåg dem. Andra ser man om lite då och då, men har inget minne av. I detta fall var det tredje gången filmen sågs. Av någon konstig anledning kändes det som man såg den för första gången. Det var i princip endast en gång under filmens gång som man visste vad som skulle hända (potatismoset).Vad är då orsaken till detta? Kan det vara att filmen faktiskt inte är så minnesvärd som många andra hyllade klassiker? I mitt fall är det nog just så. Filmen har mycket som talar för den. Under de första två tredjedelarna smyger stämningen på en och man rycks stundtals med i storyn. Men när man når filmens stora final, den som Spielberg uppenbarligen lagt mest krut på, då blir man ganska besviken. Det är oerhört utdraget då det håller på 30-40 minuter utan att bjuda på något speciellt.Filmen känns ovanligt spretig för att vara en stor Hollywood-film, i synnerhet av en regissör som Spielberg som ju hade gjort ett par filmer innan denna, inte minst Jaws (1975). Det är helt klart så att filmen var lite annorlunda och hyllad när den kom. Det känns dock som att man kunde kräva mer. Materialet fanns där för något mer.En intressant iakttagelse är att man inte känner för någon karaktär. Ingen är direkt sympatisk och det gör så klart sitt. Roy Neary, spelad av Richard Dreyfuss och Jillian Guiler, spelad av Melinda Dillon kretsar det mest kring. De båda finner varandra som "ufo vänner", men relationen känns både fel och oförklarlig. På tal om det så är det en hel del som lämnas obesvarat vilket tyvärr lämnar en lite bitter eftersmak.Sen om man pratar om slutet, det så utdragna slutet, så blir det faktiskt lite larvigt när man ska kommunicera genom musiktoner. Hur man ens kommit fram till detta är lite av en gåta. Likväl om de ens vet vad det är de kommunicerar tillbaka med. Givetvis blir det lite sockersött där på slutet också, något man annars till stor del fått slippa tidigare under filmen. Det här är helt enkelt en högst medioker film, även om den har en del som lockar.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.7

8 kommentarer:

 1. Detta är ju en sådan där klassiker där jag ifrågasätter den statusen. Håller helt med dig i din feldiagnosticering, inte minst när det gäller slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Man vill inte klaga och vara negativ, speciellt när det är en film man vet att många håller högt. En trea är trots allt godkänt, men när man ser filmen är det svårt att tycka den är mer än så...

   Radera
 2. Oj då. Jag hade nog gissat att du skulle hylla denna film. Speciellt om det var tredje gången du såg den.

  Själv har jag endast sett den enda gång och jag var inte speciellt imponerad. Klassikerstatusen ser jag som lite konstig, det rör sig kanske om nostalgi för en hel generation biobesökare? Nej, jag ser hellre om Star Wars än denna helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Orsaken till att jag såg den för tredje gången (tror jag, kanske bara är två) är att jag helt enkelt inte kom ihåg ett dugg.

   Nej, ingen höjdare. Men dålig är den inte heller. Förstår bara inte hur hyllad den (ofta) blir.

   Radera
 3. I väntan på kompilering...

  Klassiker. Ser hellre denna än Star Wars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Håller Star Wars klart högre än denna... Fast det är två vitt skilda filmer.

   Radera
 4. Älskade filmen i yngre år men prövade en omtitt för en tid sedan och fann filmen alldeles för trist men dock välgjord och välspelad - men som du säger spretigt manus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag tror nog man blev mer imponerad en gång i tiden än nu. Blev alltså överraskad att Spielberg inte fick ihop handlingen bättre med tanke på att han hade gjort några lyckade filmer innan.

   Radera